28 / 04 / 2024

Çukurova'da kentsel dönüşüm için yıkımlar Mayıs'ta başlıyor!

Çukurova'da kentsel dönüşüm için yıkımlar Mayıs'ta başlıyor!

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, 30 Mart seçiminden bu yana yapılan hizmetler, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Adana ziyareti ve 2015'te yapılacak genel seçimlere kadar birçok konu hakkında bilgi verdi...



'Sorduk Söylediler' yazı dizimizin konuğu olan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, 30 Mart seçiminden bu yana yapılan hizmetler, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun  Adana  ziyareti ve 2015'te yapılacak genel seçimlere kadar birçok konuyu 5 Ocak'a değerlendirdi. "Çukurova'da işler nasıl?" diye sorduğumuz Belediye Başkanı Soner Çetin, "Çukurova'da her şey süper" yanıtını verdi.


MAYISTA YIKIM BAŞLIYOR


Belediye Evleri Mahallesi'nde yapılacak kentsel dönüşüm konusunda açıklamalar yapan Soner Çetin, "Sonuna geldik sayılır. Önemli olan projenin yapılması bakanlığa sunulmasıydı. Proje şu anda bakanlıkta kentsel tasarım bölümünde bekliyor. Kurum görüşleri bekleniyor. Birkaç kurumun görüşü kalmış sadece onlar tamamlandıktan hemen sonra proje onaylanacak. Yetkiyi alacağız. Daha sonra hak sahipleriyle sözleşmeler yapılmaya başlanacak. Uygulama projeleri yapılacak ve en geç Mayıs-Haziran gibi yıkım çalışmaları başlamış olacak bizim hesaplamalarımız bu yönde. Tabi proje bakanlıkta onayda gecikirse yapacak bir şey yok" dedi. 



HAK SAHİPLERİNİN AVUKATIYIZ



Bölge halkının kafalarında sorularla merakla beklediği hatırlatılan Çetin, "Bizim de sözümüz var halkın avukatı olacağız. Buradaki durum halkın çıkarlarını nasıl koruruz nasıl kollarız gözetiriz. Bunun için mücadele ediyoruz. Belediyemiz de burada hak sahibi. Hak sahibi olarak burada varlığımızı sürdürüyoruz. Yurttaşlarımızın vatandaşlarımızın hak sahiplerini korumak için buradayız. Daha güzel proje olabilmesi için Adana'yı da Çukurova'yı da cazibe merkezine getirebilmek için gerekli dokunuşları yaptık. Bizim yönlendirmemizle projede bazı değişiklikler yapıldı. Bunlar hep halk yararına dokunuşlar ve değişikliklerdi" diye konuştu.



BİR DEFADA YAPILAN EN BÜYÜK YATIRIM



Kentsel dönüşümün Adana'ya bir defada yapılan en büyük yatırım olduğunu bir kez daha hatırlatan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:



"4 milyar TL'lik bir yatırım olacak. Bu bir defada yapılan en büyük yatırımlardan bir tanesi. Biz birçok açıdan önemsiyoruz bu projeyi. Eğer bir değişiklik olmaz ise büyük ihtimalle 14-15 etaba böleceğiz. Üstte birden fazla yüklenici olacaktır. 14 ayrı firmanın iş yapmasını sağlayacağız. Bizim asıl hedefimiz Adanalı Müteahhitlerin iş yapması. Biz bu konuda Adana milliyetçisi davranıyoruz. Adanalı firmaları tabi ki koruyup kollayacağız. Gerekli şartları taşıyan Müteahhitlerin buradan iş alması için elimizden geleni yapacağız. Şartnameye kullanılacak malzemelerin Adana'dan alınması şartını koyacağız. Çalıştırılacak işçilerin önce Çukurova'dan sonra Adana'nın bütününü kapsayacak şekilde olmasını şart koşacağız. Proje tamamlandıktan sonra orada çalıştırılacak olan elemanların öncelikle Belediyeevleri semtinden daha sonra Çukurova ve Adana'dan olmasın şartını koyacağız. İnşaat sektörü önemli bir sektör, Onlarca kalemi birden etkiliyor bildiğiniz gibi. Piyasada büyük bir canlılığa yol açacağını umut ediyor, düşünüyoruz.  Ve gerçekten her anlamda, çağdaş ve  modern, yeşil alan miktarının arttırılmasıyla, sosyal donatıların arttırılmasıyla, alışveriş merkezleri ile Adana'nın Adanalının özlemini duyduğu bir semt olacak burası."



 Türkiye'nin özellikle Adana'nın en büyük sorunlarından biri olan yurt konusuna da değinen Başkan Soner Çetin, "Biliyorsunuz TMMOB ile gerçekleştirdiğimiz bir proje. Protokolümüzü de imzaladık. Aslında 16 Kasım'da yaptığımız toplu açılış temel atma töreninde yurdun temelini atmayı da umut ediyorduk ama TMMOB'dan kaynaklanan bir sorun nedeniyle bir gecikme oldu proje tamamlanmadı. Projesi tamamlanmamış bir tesisin temelini atmak da bana doğru gelmedi. Dolayısıyla onu programdan çıkarttırdım. İnşallah proje çok yakın zamanda tamamlanacak ve güzel bir temel atma töreni ile startı vereceğiz ve en kısa zamanda da bitirilip hizmete başlayacak" dedi.



 



7 / 24 HİZMET



Adana'da yine ilklerden biri olan kreş projesine de değinen Soner Çetin, çalışan annelere yönelik hizmetlerinden biri olan, geçen ay ilkini de hizmete açtıkları kreşin 7 gün 24 saat hizmet vereceğini belirterek, anaokulu ve kreş ücretleri altından kalkılmayacak rakamlarda ücretler olmadığını söyledi. Çetin, "Biz sembolik bir rakamla ailelerin çocuklarını tüm gün, altını çizerek söylüyorum, çünkü bir çok anaokulu ve kreş yarım gün hizmet veriyor, tüm gün hizmet verecek. Bu da Türkiye'de bir ilk olacak. Tüm gün ve 7 gün 24 saat hizmet verecek şekilde planlıyoruz. Nöbet sistemi oluşturacağız. Çalışan anne babalar bazı akşamlar özel günler gibi gece mesaileri olan çalışan hemşireler ve benzeri çalışanlar gibi anne babalara büyük bir destek olacak bu kreşlerimiz. Çocuklarını rahatlıkla güven içerisinde çocuklarını bırakabilecekler" dedi.



Çukurova ilçesinde dışarıdan gelen misafirlerin kaybolmamasına yönelik tabelalarla kent bilgi sistemi şeklinde bir hazırlık içerisinde olduklarını da ifade eden Başkan Çetin, "Bu çalışmamızla belediyenin kasasından para çıkmadan belediye kasasına para girecek şekilde  bazı reklam firmalarıyla gerekli çalışmaları yapacağız" diye konuştu.



İMAR MÜJDESİ



Çukurovalı esnafları gezmeye başladığını da belirten Çetin, seçimlerden sonra da ziyaretlerde bulunacakları sözünü yerine getirdiklerini kaydetti. İmar konusunda da müjde veren Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, "AYAMDER ve diğer yapı Müteahhitleri dernekleriyle bir araya gelerek kamuoyuna duyuracağız. Artık bitti. Askı süresi içerisinde. 20 yıldır Adana'nın çözülemeyen imar sorununu biz uzlaşmayla çözdük. Bundan sonra önceden planlandığı şekliyle şehir batıya ve kuzeye doğru gelişecek ve genişlemeye devam edecek.  Müteahhitler yer bulamamaktan ve fiyatların aşırı şekilde yükseldiğinden şikayet ediyordu. Fiyatlar da gerçek oranlarına düşecek ve Çukurova'da hızlı bir yapılaşma gerçekleşecek iç göç nedeniyle ve Çukurova'nın nüfusu da hızlı bir şekle artacak" dedi.



Yoğunluk tartışmalarına da değinen Çetin, her sene imar tadilatları yapıldığını ve bu tadilatları doğru bulmadığını belirtti. Forum AVM konusunda tavrını daha önce de açıkladığını belirten Çetin,  oradaki imar değişikliğine karşı olduğunu ve meclise gelirse red oyu vereceğini yineledi.






KILIÇDAROĞLU ZİYARETİ



Genel başkanın Adana ziyaretinde de yaşanan tatsız olaya değinen Soner Çetin, "Genel başkanımız aslında net bir biçimde açıkladı. Orada partililerimizden biri önseçim isteğini toplantı öncesinde Ulusal basının önünde dile getirince tatsızlık yaşandı. Ama yapan arkadaş ta kötü niyetle yapmamıştır böyle olduğuna inanıyorum ben.  Fakat basına kapalı bölümde genel başkanımız açıkladı "tüzüğün gereğini yapacağız. Tüzüğümüzde zaten yüzde 85 önseçim yapılacağı yazılı.  Daha neyin tartışması yapılıyor. Dolayısıyla ön seçim yapılacağını açık net bir şekilde ifade etti. Bende ön seçimin Adana için özellikle çok yararlı olacağını düşünüyorum. Partililerimiz en doğru seçimi yapacaklardır" diye konuştu.






GENEL SEÇİM



2015'te yapılacak genel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Çetin, şunları söyledi:



"Ben tüm Çukurova'nın belediye başkanıyım. Toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir belediye başkanıyım ama bir yandan da partili kimliğim var. Ben Cumhuriyet Halk Partisi'nin Türkiye'de iktidara gelmesini istiyorum. Partinin öz evladı belediye başkanı olarak konuşuyorum. Ama insanlar arasında hiçbir şekilde ayrım yapmadığımızı da artık bütün Adana biliyor. Partimizin iktidarının da yereldeki bizlerin başarısından geçtiğini çok iyi biliyorum. Bunun bilinci ile hareket ediyorum. Türkiye'deki bütün belediye başkanları da bu şekilde düşünüyor. Yereldeki başarıyı genele taşıyacağız. Partimiz Adana'da birinci parti. Zaten bunun aksi sürpriz olur. Birinci parti çıkmadığımız zaman sürpriz oluyor ben Adana'yı öyle nitelendiriyorum. Ön seçimde yapılırsa partililer bu işe daha çok sahip çıkacaktır güzel bir liste ile bizlerin de yapacağı çalışmalarla ve örgütlerimizin de çok değerli katkılarıyla inanıyorum ki Adana'da Cumhuriyet Halk Partisi birinci parti çıkacaktır Adana'da seçim sonucunda da. Ön seçim olursa maksimum başarıyı yakalarız."



Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, kısa sürede hedefe ne kadar ulaşabildiklerini de şu sözlerle anlattı:



 "Bizim yaptığımız çalışmalar sadece Adana'da değil Türkiye'de konuşuluyor. Benim de istediğim o zaten sosyal demokrat belediyecilik dendiği zaman ilk akla gelenin Çukurova Belediyesi olması için mücadele veriyorum. Başarılı olduğuma inanıyorum. Bu kadar kısa zamanda yapmış olduğumuz çalışmalar geleceğin bir göstergesi. Aslında bizim çalışmalarımız bir anlamda çıtayı da yükseltiyor. Hizmetlerimizin diğer belediye başkanlarından beklentiyi biraz arttırdığı da tartışılmaz. Diğer belediye başkanlarını da başarılı çalışmalarından dolayı kutluyorum.  Yapılan her eser Adanamız için Adana sevdalısı bir arkadaşınız olarak söylüyorum. "



Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanlığını da yürüten Soner Çetin, DABB ile ilgili son atılımları da açıkladı. Çetin, "Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği hızla büyüyor. Benim başkanlığa gelmemle de sağ olsun genel başkanımız da Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba da bu konuda bana destek oluyorlar bu birliği destekliyorlar. Çok yakın zamanda daha da üye artışı sağlanacak. Belediyeler arası birlik, beraberlik ve dayanışma, ortak projeler anlamında çok şeyler yapacağımıza da inanıyorum. İmkanı daha fazla olan belediyeler diğer belediyelere bir anlamda ağabeylik yapıyorlar. Türkiye'nin her tarafına ben istiyorum ki düzgün hizmet gitsin. Mesela Adıyaman'ın Çakırhöyük Belediyesi'ne Çukurova Belediyesi olarak bir cenaze aracı hibe ettik. Dün mecliste Karaisalı  Belediyesi'ne bir cenaze aracı hibe edilmesi yönünde karar aldık. Bazı belediyelerin bir cenaze aracı alamayacak kadar durumları kötü maalesef. Bizim buna gücümüz yeter. Cenaze hizmetlerini doğru dürüst yapamayan belediyeler var imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı. Bu bile onlar için çok önemli bizim için küçük bir şey onlar için çok önemli. Biz bazı belediyelerimize ekiplerimizi yollayıp onlara parklar da yaptıracağız. " dedi.



SOSYAL ÇALIŞMALARA HIZLA DEVAM  



Başkan Çetin  başka projelerden de bahsederek, "Yöresel ürünler pazarı, köy ürünleri pazarı, organik Pazar, gibi hep projelerimizin önemli bir kısmını hayata geçirdik. Örneğin Karaisalı Biberi'ni markalaştırmak gibi bir projemiz var. Artık önümüzdeki yıldan itibaren daha somut göreceksiniz bunları kooperatifleşmeyi teşvik edeceğiz. Ürünlerini satabilecekleri pazarı zaten oluşturduk önümüzdeki yıl biraz daha aktif göreceksiniz. Ev hanımlarının el ürünlerini değerlendirebilecekleri Pazar vardı bunu ikiye çıkardık. Hiç olmazsa orada aile bütçesine katkıda bulunabiliyorlar. Vatandaşlarımızın doğumundan ölümüne kadar her şeylerini planlamak zorundayız. Bizim düsturumuz bu. " diye konuştu.



ENGELLİLERE MÜJDE



"Bu arada dünya engelliler gününde engelli kardeşlerime de müjde vermek istiyorum Hayal Park'ta engelli havuzu yapılıyor. Engelli kardeşlerimizin de bu anlamda hizmetindeyiz. Mesela engelli vatandaşlarımızın yararlanabileceği bir havuz yoktu. Hayal parktaki havuzu onlara tahsis ettik haftanın bir günü. Çok mutlu oldular



Teşekkür için geldiler. Hayal Park'ta engelli havuzu yapılıyor şu anda. Yapımı tamamlandıktan sonra devamlı onlara hizmet edebilecek bir havuzları olacak. "


Adana Beş Ocak


Geri Dön