Genel

Cumhurbaşkanı açıkladı! Depremzedelere 15 bin TL taşınma yardımı başladı… Nasıl başvurulacak?

Alınan kararla afetzede vatandaşlara yapılacak 15 bin lira taşınma yardımı ödemelerinin başladığı haberini bölgeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Peki taşınma yardımına nasıl başvurulur?7 ve 7

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki  iki deprem 11 ile birden ağır hasar verdi ve yaklaşık 45 bin vatandaşın yaşamını yitirmesine neden oldu. Hükümet tarafından afetzedelere yönelik alınan 15 bin TL’lik taşınma yardımı ödenmesi kararı hayata geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş ve Elbistan’da yaptığı ziyaretlerin ardından 15 bin TL’lik taşınma yardımı ödemelerine başlandığı  haberini verdi. Peki afetzedelere verilecek taşınma yardımı için başvurular nasıl yapılacak? İşte detaylar…

Kahramanmaraş merkezli 2 yıkıcı depremde binlerce bina ya yıkıldı, ya da kullanılamaz hale geldi. Evleri bu durumda olan afetzede vatandaşlar için 10 bin TL maddi yardımın yanı sıra 15 bin TL’lik de taşınma yardımı yapılması kararı alındı.  

Bölgede, yaşadığı ev kullanılamaz durumda olan ya da tamamen yıkılan depremzedelere taşınma yardımlarının ne zaman ödeneceğini Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Erdoğan, taşınma yardımı ödemelerinin 28 Şubat itibarıyla yapılmaya başlandığını açıkladı.

Peki taşınma yardımının şartları neler? Afetzedeler için başlatılan taşınma yardımına başvuru nasıl yapılacak?

 

FARKLI İHTİYAÇLAR İÇİN 3 AYRI DESTEK ÖDEMESİ YAPILACAK

Depremzede vatandaşların maddi yüklerini hafifletmek amaçlı adımlar attıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Evleri kullanılamaz hale geldiği için kiraya çıkacak depremzedelerimize 3 bin lira ile 5 bin lira arasında kira yardımı veriyoruz. Bunun için evini taşıyacak depremzedelerimize 15 bin lira miktarında taşınma yardımını bugünden itibaren ödemeye başlıyoruz. Depremde vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına da acil ihtiyaçları için 100 bin lira ödeme yapıyoruz. Deprem felaketinden etkilenen vatandaşlarımıza 10'ar bin lira ödeme yapıyoruz.”

 

TAŞINMA YARDIMI BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

Barınma desteği başvuruları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem bölgesindeki konutu hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracılar tarafından yapılabilecek. Başvurular e-Devlet paneli üzerinden, AFAD'ın "Afetzede Barınma Desteği" ekranına girilerek gerçekleştirilebilecek.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEN İLLER

Bölgedeki pek çok ili etkileyen Kahramanmaraş depremleri sonrasında açıklanan deprem taşınma desteğiyle ilgili ayrıntılar, önümüzdeki günlerde Bakanlık tarafından duyurulacak.

 

Deprem sonrası Kahramanmaraş,  Diyarbakır, Kilis, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Hatay  afet bölgesi olarak duyuruldu.

AFAD tarafından 12 Şubat Stadyumu'nda kurulan çadır kentte incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.  Deprem benzeri zamanların birlik ve beraberlik olma günleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Şu anda bizler, bütün imkanlarımızı seferber etmiş vaziyetteyiz ve şu an itibarıyla bazı hazırlıkları yapıp, hasar tespitleriyle birlikte de belli desteğimizi ailelere inşallah vereceğiz” dedi.

KİRA YARDIMI DA YAPILACAK

İl valilikleri tarafından afetzedenin kimlik ve tapu sorgulaması yapıldıktan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı teknik ekipleri tamamen yıkılmış orta veya ağır hasarlı binaları tespit ediyor. Buna göre depremzedelere 15.000-TL tutarında taşınma yardımı ödeniyor.

Buna ek olarak afetzede vatandaşlara 12 ay boyunca; ev sahibi olanlara aylık 5.000-TL olarak, toplam 60.000-TL, kiracı olan vatandaşlara ise aylık 2.000-TL şeklinde toplam 24.000-TL kira yardımı verilecek.

İstanbul’da bu ilçelerde yaşayanlar derin bir “oh!” çekebilir! İşte zemini taş gibi sağlam yerler...

EYT’den emeklilik için kaç prim günü isteniyor? Kademeli primle emeklilik ne demek?

Son dakika… Akıllı telefonlara devasa zam geliyor! En ucuz telefon 2.500 lira birden artacak!

Depreme karşı güçlendirme yapmak pahalı mı? Hane başına kaç liraya çıkıyor?