Cumhurbaşkanı Erdoğan: 7 rezerv şehir için çalışmalara başladık!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada deprem tehlikesinin olduğu 7 coğrafi bölgede, 7 rezerv şehir için çalışmalara başladıklarını söyledi.Açıklamasında bayramda ilk köy evlerinin teslimlerinin gerçekleştirileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kalıcı konutların da planlanandan önce tamamlanması söz konusu olabilir mi?" sorusuna Erdoğan, "O, çok iddialı bir ifade ya da yaklaşım olur
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Açıklamasında bayramda ilk köy evlerinin teslimlerinin gerçekleştirileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kalıcı konutların da planlanandan önce tamamlanması söz konusu olabilir mi?" sorusuna Erdoğan, "O, çok iddialı bir ifade ya da yaklaşım olur. Şu anda Bakanlık bu konuda bütün imkanlarını seferber etmiş durumda. Biz bir yılı, daha önceki deneyimlerimizden hareketle söyledik." şeklinde cevap verdi.
Açıklamasında bunu, Van'da, Bingöl'de, Antalya'da, Manavgat'ta, Karadeniz'de, Kastamonu'da uyguladıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, edindikleri bu tecrübeyi deprem bölgesine de aktaracaklarını söyledi.
Bütün firmaları seferber ettiklerini, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un bütün ekipleriyle çalışmasına devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir taraftan enkaz kaldırma çalışmalarının bir taraftan zemin etüt çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Yaptığı açıklamada enkazı kaldırdıkları yere bu inşaatları yapmak gibi bir yanlışa girilmemesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çünkü zeminlerin buralardaki etüdünün raporları çok önemli. Söz konusu bu raporlar gelecek ki ona göre adımlar atalım. Bunların içerisinde ağır hasar, orta hasar var, bir de hafif olanlar var. Biz diyoruz ki az hasarlı olanlarda dahi biz tereddüt göstermeyelim, güçlendirme vesaire bunlara hiç girmeyelim, bunları da sıfırdan yıkalım, buralarda da zeminin sağlıklı olduğu bölgelerde bunları yapalım. Zemin artı 3, zemin artı bilemediniz 4-5. Bir de bunları hafif elemanlarla yapmak da önemli. Şu an itibarıyla bu hassasiyetler içerisinde tünel, radye kalıp sistemleriyle adımları atıyoruz. Bunları yetiştirmenin gayreti içerisinde olacağız." dedi.
"Titiz bir çalışma yürütülüyor"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedelerin yeni yapılan gayrimenkullerinin tesliminde hak kaybı olup olmayacağıyla ilgili bir tartışma olduğunu ve bununla ilgili ne söylemek istersiniz?" sorusuna da "Gayrimenkullerde hak kaybı olmaması için titiz bir çalışma ekiplerimiz yürütüyor." diye konuştu.
İzmir'de, Elazığ'da, Giresun'da, Manavgat'ta, daha önceki afetlerde vatandaşların yitirdiği konut, iş yeri, dükkan ne varsa, devletin hepsini yeniden yaptığını anımsatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, buralarda bir hak kaybının olmadığını söyledi.
Bu deprem sonrasında da aynı hassasiyet içerisinde olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
"Depremzedelerimizin iki konutu vardı, ikisi de yıkıldı. Biri için hak sahibi olarak yenisi yeniden yapılıyor. Diğerleri için de ya rezerv alanlardan ya da kentsel dönüşüm teklif ediliyor. Konutların dağılımı da kura çekimiyle belirleniyor. Kentlerde inşa edilen yeni yerleşim alanlarıyla, yeni cazibe merkezleri ortaya çıktığı için konut sahibi olmak da kiralık konut bulmak da daha kolay hale geliyor. Bu arada bir de maalesef üzülüyoruz, inşallah seçimden sonra bu konuda işin üzerine gideceğiz, kira bedellerinin büyük kentlerde ciddi manada yükseltildiğini görüyoruz. Bu vicdani değil, ahlaki, insani değil. Yani bu bir fırsatçılıktır. Bu fırsatçılığa da yasal düzenlemelerle kesinlikle izin vermeyeceğiz." dedi.
"Yeni bir hazırlığın içerisindeyiz"
"Deprem riskiyle ilgili İstanbul, tartışmaların en yoğun yaşandığı yer. Riskli alanlardaki yapıların taşınmasıyla ilgili çalışmalar ne düzeyde?" sorusunu da cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul'un toplamda 39 ilçesini kapsayan bir risk haritasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çıkarttı. Buna göre mega kent İstanbul'da 220 bin bina ve yaklaşık 1,5 milyon bağımsız bölüm risk altında." yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugüne kadar acil dönüşmesi gerekli olan toplam 695 bin konutun dönüşümünün tamamlandığını dile getirerek, 39 ilçede, 412 milyon metrekare büyüklüğe sahip 188 ayrı alanda kentsel dönüşüm projelerini sürdürdüklerini belirtti.
Bu kapsamda halen 93 bin konutun inşasının sürdüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti::
"Şimdi BİR yeni bir hazırlığın içindeyiz. Mega kent İstanbul'da toplam 1 milyon nüfuslu 2 ayrı kent kuralım. Bu Kanal İstanbul'un bir tarafında 500 bin, bir diğer tarafında 500 bin olmak üzere, böyle bir de rezerv alan oluşturalım. Bu, şu demektir, yani Avrupa ve Asya yakasında 500 bin, 500 bin, toplam 1 milyonluk bir rezerv alanı. Şehrin iki yakasının çeperlerinde yapacağımız bu yerleşimler, adeta uydu kent modeli olacak. Bunun için nadolu ve Avrupa yakasında 130 milyon metrekare alana ihtiyacımız var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yerleri büyük ölçüde belirledi. Bu bölgelerde yapılacak konutlar, yalnızca riskli binasını dönüştürmek isteyen vatandaşlar için kullanılacak. Mesela Avcılar'da bu tür sıkıntıları çok yaşadık. Bunu yaşadığımız zaman, Avcılar'daki vatandaşlara biz yeri gösterdiğimizde, endişeyle buralara taşınmadılar ama şimdi bu tür olaylar, onların bu türlü yaklaşımlarını da teşvik ediyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rezerv Şehir Projemizi deprem tehlikesinin yüksek olduğu tüm bölgelerde yaygınlaştıracağız." diyerek, depremi yaşayan bölgelerden başlayarak 7 Coğrafi Bölgede 7 Rezerv Şehir Projesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.
Deprem mi oldu? Az önce deprem mi oldu? Bugün deprem mi oldu? 18 Nisan 2023 deprem nerede oldu?
Bakan Nebati, deprem sonrası AFAD'a ne kadar para aktarıldığını açıkladı!