Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Büyük altyapı yatırımlarına ihtiyacımız var!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japon işadamlarına hitap ederken, 'Türkiye herkes için güvenli bir bölgedir. Terör örgütü, sınırlı bir bölgede ve giderek zayıflayan bir etkiye sahiptir' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin herkes için güvenli bir bölge olduğunu belirterek, "Türkiye, özellikle terör örgütünün son zamanlarda ortaya koyduğu yanlışlara düşmeyecek kadar, onlarla bu mücadeleyi başaramayacak kadar zayıf değil, onları tamamen halledebilecek güce, inisiyatife de sahiptir. Terör örgütü, sınırlı bir bölgede ve giderek zayıflayan bir etkiye sahiptir. İnşallah yakında bu sorunu tamamen çözmüş olacağız" dedi. 


Erdoğan, Japonya'daki temasları kapsamında Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından düzenlenen seminerde, iş adamlarına hitap etti. Erdoğan, Marmaray Projesi'nde olduğu gibi uygun koşullu kalkınma kredilerinden yararlanmaya devam etmelerinin iki ülkenin karşılıklı menfaatine olduğunu ifade ederek, bu anlamda hafif raylı sistemi ve metro projeleri ile yenilenebilir enerji alanındaki projeler başta olmak üzere Türkiye'nin mega projelerine dikkati çekti. 


Türkiye'nin nükleer enerji, uzay teknolojileri, gelişmiş iletişim ve haberleşme, savunma sanayii ve diğer pek çok önemli sektördeki araştırma, geliştirme ve yatırımlarını süratle geliştirdiğine işaret eden Erdoğan, "Bu alanlarda Japon ortaklarımızla el ele, daha verimli çalışmalar yürütebileceğimize inanıyorum" dedi.


Erdoğan, Türkiye'nin, tüm yatırımcılar gibi Japon dostları için de güvenli bir liman olduğunu vurgulayarak, Avrupa, Asya ve Afrika'nın merkezinde yer almasının, Türkiye'nin yakın çevresiyle ekonomik işbirliği mekanizmalarını kolaylaştırdığını söyledi.


"Hedeflerimizi Japon dostlarımızla hayata geçirmek istiyoruz"

Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümünün kutlanacağı 2023 yılı için kendilerine çok önemli hedefler belirlediklerini anlatan Erdoğan, 2023 yılında Türkiye'yi kişi başına 25 bin dolar, toplamda 2 trilyon dolar milli gelire, 500 milyar dolar ihracat yapan, dünyanın sayılı deniz ve hava limanlarına sahip, 3 nükleer santral inşa etmiş bir ülke haline getirmeyi hedeflediklerini kaydetti. 


Erdoğan, bölünmüş yolların uzunluğunu 23 bin kilometreden 36 bin 500 kilometreye, 2 bin 250 kilometre olan otoyolların uzunluğunu 7 bin 500 kilometreye, hızlı tren hatlarının uzunluğunu bin 200 kilometreden 13 bin kilometreye çıkartmayı kendilerine hedef olarak belirlediklerini aktararak, bu hedeflere ulaşmak için ulaştırma alanında 110 milyar dolar, enerji alanında ise 130 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.


Türkiye'nin ihracat kapasitesini artırmak için de büyük lojistik merkezler oluşturmayı, yüksek kapasiteli limanlar kurmayı, bu limanları demir ve karayollarıyla desteklemeyi amaçladıklarına işaret eden Erdoğan, "Bu büyük vizyonumuzda Japonya'ya önemli bir yer vermek, hedeflerimizi özellikle Japon dostlarımızla birlikte hayata geçirmek istiyoruz. Sizlerden bu samimi isteğimize destek olmanızı özellikle bekliyorum. Mevcut gelişmiş siyasi ve hukuki altyapıyı değerlendirecek olan siz değerli iş adamlarısınız. Ekonomik ve ticari münasebetlerin karşılıklı yarar temininde geliştirilebilmesini, bunun için de iş adamlarına gerekli kolaylığı sağlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın" dedi. 


"Olumsuz intibaya yol açmamasını temenni ediyorum" 


İş adamlarının bugünkü temaslarının verimli geçeceğine, yeni iş bağlantıları kuracaklarına ve Türkiye-Japonya ekonomik ilişkilerine katkıda bulunacaklarına inancını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Japon yatırımcıların ülkemize  geldiklerinde Ajansımıza en çok sordukları iki konunun; Türkiye'de Japon restoranları ve golf sahaları bulunup bulunmadığı olduğunu öğrendim. Her iki konuda da Japon dostlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak olanaklara sahip olduğumuzu burada vurgulamak isterim. Bu vesileyle, Türkiye'nin belirli bir bölgesinde yaşanan terör hadiselerinin sizlerde ve tüm Japon halkında olumsuz bir intibaya yol açmamasını temenni ediyorum. Şundan emin olmanızı istiyorum; Türkiye, Japon dostlarımız başta olmak üzere herkes için güvenli bir bölgedir. Türkiye, özellikle bu terör örgütünün son zamanlardaki ortaya koyduğu yanlışlara düşmeyecek kadar, onlarla bu mücadeleyi başaramayacak kadar zayıf değil, onları da tamamen halledebilecek güce, inisiyatife de sahiptir. Terör örgütü sınırlı bir bölgede ve giderek zayıflayan bir etkiye sahiptir. İnşallah yakında bu sorunu tamamen çözmüş olacağız. "


"Büyük altyapı yatırımlarına ihtiyacımız var"


Erdoğan, Türkiye ile Japonya arasındaki ikili  ticaret hacminin, gelişme kaydetmesine rağmen halen arzu ettikleri seviyenin altında olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı hedefi olarak ticarette bu durumun iyileştirilmesi ve ticaret hacminin 30-35 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi hedefini birlikte koyma çağrısında bulundu. 


Erdoğan, küresel kriz sonrasında Türk ekonomisinin ortaya koyduğu güçlü toparlanma, dayanıklılık ve kamu maliyesindeki sağlam duruşun Türkiye'deki yatırım ortamını daha da cazip hale getirdiğini söyledi.


İş adamlarına, "Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansımız başta olmak üzerek, tüm kurumlarımız sizlere her türlü kolaylığı sağlayacak, desteği verecektir" diye seslenen Erdoğan, Türkiye'nin hızla büyüyen ve gelişen bir ülke olduğunu vurguladı. Erdoğan, 2014'teki 800 milyar dolarlık GSYİH ve kişi başına 10 bin 500 doları bulan milli gelirle, çok önemli bir potansiyele sahip olduklarına işaret etti.


Erdoğan, şunları kaydetti:


"Türkiye ekonomisi 2014 yılın birinci çeyreğinde yüzde 1,6 olan beklentiyi aşarak yüzde 2,5 oranında, ikinci çeyreğinde ise yüzde 3,4 olan beklentinin üzerine çıkarak yüzde 3,8 oranında büyüme kaydetti. 2014 yılı sonunda ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 artarak yaklaşık 158 milyar dolar, ithalatımız ise yüzde 3,7 azalarak 240 milyar dolar oldu. Geçtiğimiz 12, 13 yılda Türkiye, yurt dışına yatırım yapan ülke durumuna ulaştı.


Enerjide ithalat bağımlılığını azaltmak için diğer çalışmalarla birlikte nükleer güç santrallerini de devreye almayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Japonya ile birlikte hayata geçirmeyi öngördüğümüz Sinop Nükleer Güç Santrali projesine büyük önem veriyoruz. Bu proje stratejik ortaklığımız çerçevesinde uzun vadeye yayılan kapsamlı bir işbirliğini de beraberinde getirecektir. Santralin ilk ünitesinin cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te faaliyete geçmesi yönündeki temennimi bir kez daha vurgulamak isterim. Şu hususu özellikle dikkatlerinize getirmek istiyorum Türkiye'nin, önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri nedeniyle büyük altyapı yatırımlarına ihtiyacımız bulunuyor. Altyapı yatırımları alanında Japonya ile işbirliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Bu işbirliğinin önemli boyutu finansmana erişimdir."


AA