Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kimliği olan şehirler bırakacağız!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni Şehircilik Vizyonu" doğrultusunda, şehirlerin planlama ve tasarımında milli ve manevi değerlere, medeniyetlerin miraslarına ve kültürel kodlarımıza sahip çıkan bir anlayışın hâkim kılınacağını söyledi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yeni şehircilik vizyonunun insan odaklı, doğal kaynaklarını koruyan, iklime duyarlı, enerji etkin, tarihi ve kültürel mirası gözeten, yöresel ve yatay mimari esaslı, afetlere hazır, katılımcı, şeffaf, çözüm odaklı, akıllı şehir konseptli, yenilikçi ve özgün ilkeler üzerine inşa edildiğini açıkladı.

TOKİ Haber'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek vizyonunun önemli unsurlarından olan "Yeni Şehircilik Vizyonu" doğrultusunda, şehirlerin planlama ve tasarımında milli ve manevi değerlere, medeniyetlerin miraslarına ve kültürel kodlarımıza sahip çıkan bir anlayışın hâkim kılınacağını söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu: "Gelecek nesillerimize medeniyetimizin izlerini bulacakları, iftihar edecekleri, kimliği olan şehirler bırakacağız. Medeniyetimizin üzerinde yükseleceği şehirlerimizi yalnızca fiziksel yapıların bir aradalığından oluşan mekânlar bütünü olarak insanın ve tabiatın merkeze alındığı, kültürün ve sanatın hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak kurgulandığı, medeniyet birikimine şahip çıkan, geliştiren ve yaşatan şehirler olarak tanımlıyoruz. Kültürümüzün renklerini yansıtan ve yaşadığımız zamanın çizgilerini barındıran, altyapısı sağlam, afetlere dayanıklı ve çevreye duyarlı bir biçimde gelişmesini hedefliyoruz."

Gelecek dönem hedef ve projelerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında 7,5 milyon birimin 15 yılda dönüştürülmesi çalışmalarının devam ettiğini, 52 ilde 218 adet riskli alanda yer alan 550 bin konutla, ülke genelinde tespit edilen riskli yapılarda bulunan 560 bin konutun yenilenmesi çalışmalarının süreceğini söyledi.

Türkiye genelinde yeşil alanlara dönük önemli projelerin hayata geçirileceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

MİLLET BAHÇELERİ

"Atatürk Havalimam'nın tamamı, yeni havalimanının hizmete girmesiyle birlikte İstanbul için bir Millet Bahçesi hâline dönüştürülecektir.

Böylece, dünyadaki modern şehirlerde örnekleri olan büyük ölçekli bir hayat alanı İstanbul’a kazandırılmış olacaktır. İstanbul Büyükşehij: Belediyesi tarafından toplam 11,4 milyon metrekarelik 30 yeşil alan projesi tamamlanacaktır.

Ayrıca, TOKİ tarafından Başakşehir, Maslak, Pendik ve Bakırköy'de 0,3 milyon metrekaresi imalat hâlinde olmak üzere toplam 1,4 milyon metrekarelik yeşil alanda yer alacak dört büyük şehir parkı projesi tamamlanarak İstanbul'umuza kazandırılacaktır.

Eskişehir, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Adana ve Mersin başta olmak üzere ülkemizin genelinde Millet Bahçeleri Projeleri hayata geçirilecektir."

KENTSEL TASARIM REHBERLERİ HAZIRLANACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirleri, so yal ve iktisadi durumundan bağıms herkesi kuşatan ve kucaklayan mekânlar hâline getirme yönündeki çalışırı; ların devam edeceğini vurgulayarak şunları aktardı:

"Estetik kurulları aktif hâle getirerek, şehir kimliği çalışmaları yönündeki koordinasyonu genişleteceğiz. Her şehrin iklim ve, coğrafi özelliklerine, tarihine, özgü mimari dokusu ile estetiğine uygun 'Kentsel Tasarım Rehberleri hazırlayacağız. Şehre aidiyet duygusunun artırılmasına yönelik faaliyetler yürüteceğiz. Mahalle, aile ve komşuluk kültürü i toplumsal değerlerimizi odağa alacağı Mahalle ve sokak kavramını öne çıkara kültürel ve sosyal dokuyu dikkate ala plan ve projeler hazırlanması için yen yönetimlerimize destek olacağız. Şehirlerimizin kimliğini yeniden canlandıracağız."

ÇEVRE DOSTU ŞEHİRLER

Yeşil Sertifika Sistemi ile sürdürülebilir yeşil binaların ve yerleşmelerin sertifikalandırılacağını söyleyen Erdoğan, "yeşil kamusal alan planlama anlayışı" ile bina ölçekli yeşil alan uygulamalarından bağımsız, mahalledeki bina yoğunluğuyla orantılı aktif yeşil alanlar oluşturulacağını belirtti. Enerji verimliliğine dönük yapıların Enerji Kimlik Belgesi almasının sağlanacağını vurgulayan Erdoğan, bu kapsamda 5 yıllık dönemde, 1,4 milyon yapının enerji kimlik belgesi alacağını vurguladı.

YATAY MİMARİ VE YÖRESELLİK

İnsanı merkeze alan yatay mimari uygulamaların süreceğini belirten Erdoğan, şehir merkezlerinde ve tarihi dokusu bulunan mekânlarda tasarımın ve kullanılacak malzemelerinin, kentlerin tarihi ve doğal dokusuna uygunluğunun, plan notlarıyla zorunlu hâle getirileceğini açıkladı. Projelerde yöresel malzeme seçimi ve uygulamaların desteklenmeye devam edileceğini vurgulayan Erdoğan, yöresel mimari projelerin 81 ilde hayata geçirileceğini sözlerine ekledi.