Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi! Ucuz kredi fırsatını kaçırmayın: Başvurular başladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Ocak'taki Kabine toplantısının ardından işletme harcamalarına yönelik üç yeni kredi destek paketinin devreye alındığını açıklamıştı. O destek ödemelerinde başvurular başladı. İşte ucuz kredi ile ilgili merak edilenler...Destekler yatırım, ihracat ve işletme harcamaları olmak üzere üç farklı şekilde verilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın müjdesini verdiği 60 milyar liralık Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli destek paketine başvurular başladı. Destekler yatırım, ihracat ve işletme harcamaları olmak üzere üç farklı şekilde verilecek. Yatırım yapmayı planlayan şirketler, Yatırım Destek Paketi'nden 120 aya kadar vade ile yararlanabilecek. Pakette kredi üst limiti KOBİ'ler için 35 milyon Tl'yi buluyor.

KOBİ dışı işletmeler 100 milyon TL'ye kadar kredi kullanabilecek. Kadın girişimciler yüzde 90 kefaletten yararlanacak. İhracat Destek Paketi'nde işletmeler, azami 6 ay ödemesiz olmak üzere azami 24 ay vadeli kredilerden yararlanacak. Paket içerisindeki kredi üst limiti işletmenin cirosuna göre değişecek.

İşletme Harcamaları Destek Paketi'nde KOBİ'ler en çok  5 milyon lira, KOBİ dışı işletmeler ise 20 milyon lira miktarında kredi kullanabilecek. İşte KGF'nin (Kredi Garanti Fonu) ayrıntıları...

10 MİLYARLIK İŞLETME HARCAMA DESTEK PAKETİ

Kimler yararlanacak?

KOBİ'ler cirolarına göre 500 bin ile 5 milyon TL arasında kredi kullanabilecek. KOBİ dışı işletmeler ise en fazla 20 milyon TL kredi kullanabilecek. Ticari kredi kartları ve banka kartına bağlı kredili mevduat hesabı aracılığıyla kullandırılacak kredinin kefalet oranı KOBİ'ler için yüzde 80, KOBİ dışı işletmeler için yüzde 75 olacak. Şirketler bu krediyi ister ticari kredi kartından ister banka kartından kullanabilecekler.

Vade kaç yıl olacak?

En fazlai 6 ay ödemesiz, 30 ay vade ile kullanım yapılabilecek.

Hangi şartlar gerekiyor?

İşletme kredisinin en fazla yüzde 10'u nakit olarak verilebilir. Nakdi kredi bölümü için tek seferde yapılacak 20 bin TL üzerindeki harcamalar sözleşme veya fatura ile belgelenecek. Kartlı ödeme sistemleri ile kullandırılacak krediler için fatura ibraz şartı aranmayacak. Kredi kartı ürünü nakit çekime kapatılacak.  Rotatif kredilerde, işletme ödeme yaparken boşaltılan limitleri tekrar kullanılabilecek. Banka kartına tanımlanacak kredi de nakit çekimlere kapatılacak. Ancak kredi tutarının en fazla yüzde 10'u nakit olarak verilecek.

25 MİLYARLIK YATIRIM DESTEK PAKETİ

Kimler yararlanacak?

Yatırım yapmayı planlayan her işletme başvuru yapabilecek.   Kadın girişimci veya kadın yönetici bulunan işletmelerde kefalet oranı yüzde 90 olacak. Bu oran diğer KOBİ'lerde yüzde 85'e, KOBİ dışı işletmelerde yüzde 80'e ulaşacak.

Vade kaç yıl olacak?

Yatırım kredisinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, 24 ayı ödemesiz en fazla 120 ay vade ile kredi çekebilir.  İşletme kredisi ise 6 ayı ödemesiz dönem olmak üzere 36 ay vade ile kullanılabilecek.

Hangi şartlar gerekiyor?

Yatırım kredisinden yararlanmak isteyenler tek seferde 50 bin lira ve üzeri yatırım ile  ilgili harcamalarını sözleşme veya fatura ile belgelemeleri gerekecek. Turizm sektörü dışında ancak makine yatırımları ile birlikte arsa ve bina yatırımları yapılması halinde kefalet verilecek. İşletme kredisinden yararlanacak olanlar tek seferde yapılacak 20 bin lira üzerindeki harcamaları belgeleyecek. Kredinin yüzde 10'u nakit olarak verilebilir. Kart ödemelerinde fatura ibrazına gerek yoktur.

25 MİLYARLIK İHRACAT DESTEK PAKETİ

Kimler yararlanacak?

Paketteki kredinin üst limiti işletmenin segmenti ve cirosuna göre değişmekle birlikte maksimum 25 milyon lira.  10 milyona kadar cirosu olanlar 5 milyon, cirosu 10-25 milyon lira olanlar 15 milyon, 25-125 milyonu olanlar 25 milyon kredi kullanabilecek, 125 milyon ve üzeri olanlar ise 25 milyon TL kredi kullanabilecek. Halihazırda ihracat yapan firmalar garantinin yüzde 90'ından yararlanırken, potansiyel ihracatçı firmalar için bu oran yüzde 85 olacak.

Vade kaç yıl olacak?

İşletmeler, en fazla 6 ay ödemesiz azami 24 ay vade ile kredi çekebilecek.

Hangi şartlar gerekiyor?

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; tek seferlik 20 bin lira  üzerindeki giderler belgelendirilmesi gerekiyor. Kefalet tutarınınen fazla yüzde 10'u nakit olarak verilecek.  İhracat potansiyeli taşıyan KOBİ'ler, KOSGEB Başkanlığı tarafından tespit edilecek. Peki kredi Garanti Fonu için kredi veren bankalar hangileri? Hangi bankalardan kredi çekilebilir? 

HANGİ BANKALAR YER ALIYOR?