Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Bozdağ peş peşe o şartı net açıkladı: İşi düşen herkes geliyor evet demeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalaet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmelerine "olumsuz" bakışıyla ilgili peş peşe açıklamalar yaptı. Erdoğan, "Kusura bakmasın ikna etmeye gelmesinler" derken Bozdağ, "İşi düşen herkes geliyor" dedi.  Ülkenin yeni bir çağa girdiğini vurgulayan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bugünü "tarihi bir gün" olarak niteledi

Finlandiya hükümeti, NATO üyeliğine başvurmaya karar verdi.  Ülkenin yeni bir çağa girdiğini vurgulayan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bugünü "tarihi bir gün" olarak niteledi.  Niinistö Başbakan Sanna Marin'le düzenledikleri basın toplantısıyla söz konusu kararlarını dünyaya duyururken Türkiye bu adımı veto etti. 

Finlandiya'nın NATO üyeliğine Türkiye'nin olumsuz bakması karşısında şaşkın olduklarını dile getiren Niinistö, "Şimdi çok net bir cevaba ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gündeme getirdiği sorunlar hakkında yeni bir görüşmeye hazırım." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularını değerlendirdiği açıklamasında "Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrı söz konusu değil.Türkiye'ye yaptırım uygulayanların NATO'ya girmelerine biz 'evet' demeyiz. Pazartesi günü Türkiye'ye geleceklermiş. Bizi ikna etmeye mi gelecekler, kusura bakmasınlar, yorulmasınlar" açıklamasında bulundu.

 

BEKİR BOZDAĞ: İŞİ DÜŞEN HERKES TÜRKİYE'YE GELİYOR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, da Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine Türkiye'nin takındığı tutumu değelendirdi.

Bozdağ, "Son günlerde Türkiye'nin NATO üyeliğine müracaat eden İsveç ve Finlandiya'ya ilişkin tutumu tartışılmaktadır. Türkiye'nin tutumunda herhangi bir sorun ve sıkıntı yoktur. Doğru bir tutumu Türkiye takınmıştır. Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin iadesini talep ettiği FETÖ'cü teröristleri, PKK'lı teröristleri, daha bugüne kadar bir tanesini bize iade etmediler. İşi düşünce Türkiye'ye herkes geliyor, sözlerin en güzelini söylüyorlar, işini gördükten sonra ne söz var ne güzel söz var, hepsi kaybolup gidiyor" dedi.

 

İsveç ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacmi geçtiğimiz yıllarda 3,011 milyar dolar olarak gerçekleşti 

Türkiye İsveç'e 1,433 milyar dolarlık mal ihraç ederken ülkeden ithalatı 1,578 milyar dolar olduç

Türkiye’nin İsveç’e yönelik önemli ihraç kalemleri, motorlu taşıtlar, tekstil ürünleri, krom cevherleri ve buzdolabı şeklinde sıralandı.

Türkiye ve Finlandiya birbirlerini tamamlayıcı sanayi yapısına sahip. Bunu mevcut dış ticaret verileri ile Türkiye’deki Finlandiya yatırımlarından takip etmek mümkün. Diğer taraftan, Türkiye’nin imalat gücü ve rekabet özellikleri geleneksel ihraç pazarları ile beraber dikkate alındığında ekonomik ilişkilerin gelişmesi için önemli bir potansiyel bulunduğu anlaşılıyor.

Bu kapsamda, özellikle AB Gümrük Birliğinin sağladığı alt yapı çerçevesinde Finlandiya’nın pek çok sanayi ve tüketim ürününü rekabetçi fiyatlarla Türkiye’den temin etmesi söz konusudur. Türkiye’de yapılacak yatırımlar ise başta iç pazar olmak üzere, Afrika ve Orta Asya’da yeni pazar açılımları ortaya koyabilir. Bu şekilde, özellikle Finlandiya’daki yüksek iş gücü maliyetlerine karşı önemli rekabet avantajı sağlanabilmesi mümkün gözüküyor.

Zam geleceği açıklanan asgari ücret emekli ve memur maaşlarında sürpriz gelişme: Bakan Bilgin işareti verdi ama...

Benzinli ve dizel aracını hibritle değiştirene devlet desteği! Bayiler siparişleri almaya başladı

Adalet Bakanlığı'na personel alım ilanı duyuruldu! İş arayanlara fırsat yarın başlıyor

Altını koluna takan yanacak cebine koyan uçacak! Altın fiyatıyla ayakları yerden kesecek

Gözler TMO'dayken en yetkili isim 'Üzgünüm' diyerek açıkladı: Buğday fiyatları yüzde 25 zamlandı daha da artacak!