Ulaşım

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni havalimanı marka olacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim'de açılması planlanan İstanbul'un yeni havalimanının Türkiye markaları arasında yerini alacağını ve 150 milyon yolcu hedefiyle hizmet vereceğini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin en uzun ikinci tüneli OVİT ile enerjinin İpek Yolu olarak anılan TANAP'ın da stratejik önemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uçağı, 3 bin 750 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde yapılan, tüm işlemleri tamamlanan birinci piste indi. TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Havalimanında bekleyen itfaiye takımı, ilk kez iniş yapması sebebiyle uçağı bir havacılık geleneği olan “su takı” ile karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Pistiyle, ışıklandırmasıyla, terminal binasıyla muhteşem bir esere sahip olduk” diye konuştu.

“ÇOĞU GİTTİ, AZI KALDI”

Gerçekleşme oranı yüzde 90’ı aşan havalimanı projesinde sona gelindiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık çoğu gitti azı kaldı. 29 Ekim’de açılacak” dedi.

OVİT TÜNELİ AÇILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ikinci, dünyanın ise dördüncü en uzun kara tüneli olan 14,3 kilometrelik OVİT Tüneli'nin hizmete girmesiyle Karadeniz limanlarına ulaşımın kolaylaşacağını söyledi. Erdoğan, tünelin bölgedeki trafik hareketini gözle görünür şekilde artıracağını belirterek, Avrupa ve Orta Asya'ya açılan Kafkasya koridoru üzerinde bulunması sebebiyle tünelin stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti.

138 YILLIK PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ

Osmanlı Devleti'nin 1880 Kalkınma Pla-nı'nda Rize-Erzurum karayolu ve tüneli projesi olarak gündeme gelen Ovit Tüneli'nin temeli 3 Mayıs 2012'de atıldı. Bitirme sözü verdiklerinde pek çok kişinin bunu hayal olarak gördüğünü anlatan Erdoğan, verilen sözün yerine getirildiğini kaydetti.

1.369 metresi çığ tüneli olmak üzere toplam 14,3 kilometre uzunluğundaki Ovit Tüneli'nin, giriş kotu 1.919 metre, çıkış kotu 2.236 metre, tünel içi boyuna eğim ise yüzde 2,13 olarak planlandı. Tünelde ayrıca, mesafe uzunluğu nedeniyle sürücülerin dikkat kaybı yaşamaması için aydınlatma çift kanal şeklinde uygulandı.

"TANAP, ÇOK TARAFLI İŞ BİRLİĞİNİN NİŞANESİDİR"

Erdoğan, hayata geçirilen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projesiyle Türkiye'nin, bölgesel enerji hatlarının merkezi olma vizyonuna bir adım daha yaklaştığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gaz dağıtımının başlayacağı ilk nokta olan Eskişehir Kompresör ve Ölçüm istasyonundaki törende, "TANAP ile Türkiye, transit bir ülke olmaktan çıkıp üreticiden nihai tüketiciye uzanan değer zincirinin her aşamasında rol oynayan kritik bir konuma geldi. Ülkemiz, bölgesel enerji hatlarının merkezi olma vizyonuna TANAP ile bir adım daha yaklaştı" diye konuştu.

Projenin gerçekleşmesinde Türkiye ve Azerbaycan arasındaki karşılıklı güvene dayalı ilişkilerin ve üretici, transit, tüketici ülkelerle şirketlerin uyum ve anlayış birliğinin önemine dikkat çeken Erdoğan, "TANAP, çok taraflı iş birliğinin nişanesidir" dedi.

"TÜRKİYE, ORTA DOĞU VE AVRUPA'NIN EN UZUN DOĞAL GAZ BORU HATTI"

Erdoğan, şunları aktardı: "56 inçlik boru çapı ve 1.850 kilometrelik uzunluğu ile TANAP; Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa'nın en uzun doğal gaz boru hattıdır. 20 il, 67 ilçe ve Çanakkale Boğazı'nı geçen bir güzergâha sahiptir. Bu projenin başlangıç kapasitesi yıllık 16 milyar metreküp doğalgazdır. Bunun 6 milyar metreküpü Türkiye'ye, 10 milyar metreküpü ise Avrupa'ya taşınıyor."

Talebe bağlı olarak kapasiteyi önce 22 milyar metreküpe, ardından 31 milyar metreküpe çıkarmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, Yunanistan sınırına ilk gaz teslimatının 2019'un Haziran ayında  planlandığını söyledi.

TANAP ile Hazar gazının ilk kez Avrupa'ya ulaştığına dikkat çeken Erdoğan, projenin rota üzerindeki ülkelerin refah ve istihdamına katkı sağlayacağını belirterek, hat güzergâhındaki 20 ilde yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam oluşturulduğunun altını çizdi.