Kentsel Dönüşüm

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gine'ye dönüşüm önerisi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı Afrika ziyaretinin son durağı olan Gine'de Türk firmalarıyla 'kentsel dönüşüm' önerisinde bulundu. Erdoğan, Gine Devlet Başkanı Alpha Conde ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı Afrika ziyaretinin son durağı olan Gine'de Türk firmalarıyla 'kentsel dönüşüm' önerisinde bulundu. Gine Devlet Başkanı Alpha Conde ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Gine altyapısının yenilenmesi gerektiğini belirterek "Gine'de sosyal konutlar yapma noktasında adımlar atmalıyız. Türkiye'de alt ve orta gelir gruplarına yaptığımız uygulamayı burada yapabiliriz. İlk etapta gösterilecek yerlere bu konutlar yapılabilir, ardından yol kenarındaki konutlar yıkılarak yeni bir yapılanmanın yapılması sağlanabilir" dedi. 


Mevcut Başkanlık Sarayı'nı da Gine'ye yakıştırmayan Erdoğan, "Buradaki Cumhurbaşkanlığı külliyesini de değiştirmek faydalı olur, çok daha güzel bir hale gelmiş olur. Çünkü balkona çıkıp denize baktığımız zaman dedim ki burası Gine'nin makamına yakışmıyor, bunu da halletmemiz lazım. Biz Gine'ye sömürgecilik mantığı ile gelenler gibi değil kardeş olarak gelmek istiyoruz" dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu Gine'de eleştirmeyi sürdüren Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak, "Ana muhalefet partisi ipe un seriyor" dedi. 


30 metrobüs hibe 


Gana'daki İş Forumu'ndaki konuşmasında da Erdoğan İstanbul'daki metrobüs sisteminin Gana'ya örnek teşkil edebileceğini belirterek "İstanbul Büyükşehir Belediyemiz 30 adet otobüs hibe edecek" dedi. 



Cumhuriyet



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğan’ın, Af­ri­ka­’da baş­kan­lık sis­te­miy­le yö­ne­ti­len ül­ke­le­re yap­tı­ğı “dört ül­ke­lik se­fe­rin” son aya­ğı Gi­ne idi. Er­do­ğa­n’­ın, Gi­ne­’de ken­di­sini ağır­la­yan Dev­let Baş­ka­nı Alp­ha Con­de­’nin gö­rev yap­tı­ğı baş­kan­lık bi­na­sı­nı be­ğen­me­di­ği or­ta­ya çık­tı. Tıp­kı ken­di tar­tış­ma­lı sa­ra­yı gi­bi, Gi­ne­’ye de ye­ni bir cum­hur­baş­kan­lı­ğı sa­ra­yı ya­pıl­ma­sı­nı tav­si­ye et­ti.



Er­do­ğa­n’­ın dev­let baş­ka­nı ça­lış­ma ofi­si­ni “be­ğen­me­di­ği” Gi­ne de, o çok is­te­di­ği “Baş­kan­lık sis­te­mi” ile yö­ne­ti­li­yor. Ve “Baş­kan­lık sis­te­mi­nin” ha­kim ol­du­ğu Gi­ne­’de, öy­le bir fa­kir­lik var ki, ül­ke­nin an­cak beş­te bi­ri­ne elek­trik ve­ri­le­bi­li­yor.


HAVAALANINDA DERS


10 mil­yon nü­fus­lu ül­ke­de, elek­trik ala­bi­len şans­lı 2 mil­yon ki­şi de sü­rek­li elek­trik ke­sin­ti­le­ri ile ya­şa­mak zo­run­da ka­lı­yor. Du­rum o ka­dar va­him ki, baş­ken­tte öğ­ren­ci­ler, ge­ce­le­ri ders ça­lı­şa­bil­mek için şeh­rin je­ne­ra­tör­ler­le ay­dın­la­tı­lan ha­va­ala­nı­na gi­di­yor, ora­da­ki so­kak lam­ba­la­rı­nın al­tın­da ödevlerini yapıyor.

Ben­zer şe­kil­de, ül­ke­de yi­ne je­ne­ra­tör­ler­le elek­trik sağ­la­nan oto­büs ya da tren gar­la­rın­da da, so­kak lam­ba­la­rı al­tın­da ödev ya­pan, ders ça­lı­şan, ki­tap oku­yan il­ko­kul ya da or­ta­okul ço­cuk­la­rı gör­mek müm­kün.


İÇ­ME SU­YU DA SI­KIN­TI­LI


Ma­den açı­sın­dan çok zen­gin olan, dün­ya­nın en bü­yük bok­sit ma­de­ni üre­ti­ci­si olan Gi­ne­’nin bir baş­ka bü­yük prob­le­mi ise iç­me su­yu. Su kay­nak­la­rı zen­gin olan ül­ke, bu­nu iç­me su­yu ola­rak ev­le­re ge­ti­re­bil­miş de­ğil. Gi­ne nü­fu­su­nun bü­yük bö­lü­mü­nün ev­le­rin­de iç­me su­yu bu­lun­mu­yor. Halk, su ihtiyacını ku­yu­lar­dan ya da ne­hir­ler­den sağ­lı­yor. Zenginlerin evinde ise su depoları bulunuyor.


Sözcü