Ekonomi

Cumhurbaşkanı kararı açıklandı! 4 ildeki o yatırımlara milyarlaca lira teşvik geliyor!

Bursa, Gaziantep, Konya ve Hatay’daki illere devlet tarafından proje bazlı teşvik verilmesi kararı alındı. Peki bu teşviklerin miktarı ne olacak ve kimlere verilecek?..

Devlet tarafından, Bursa, Gaziantep, Hatay ve Konya'daki bazı üretim tesisi yatırımlarına proje bazlı devlet yardımı verilmesi kararı alındı.

Konuya ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, bu desteklerden faydalanacak olan işletmelerden biri Poly Gürteks Tekstik Sanayi ve Ticaret AŞ olacak. Başlangıç tarihi 7 Haziran 2021 olan Gaziantep’teki firmanın polimer/cips ve POY üretim tesisinin yatırım süresi 3 yıl olarak belirlendi. Söz konusu projede öngörülen sabit yatırım tutarı ise 724 milyon 887 bin 515 TL orken ek istihdam sayısı 333, nitelikli personel sayısı ise 10 olarak belirlendi.

Teşvikten faydalanacak bir diğer işletme ise Konya’da faaliyet gösteren Al Metal Alüminyum Sanayi ve Ticaret AŞ. Başlangıç tarihi 1 Ekim 2022 olan direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemiyle alüminyum yassı mamul üretimi yapan tesisin yatırım süresi 5 yıl olarak belirlendi.

Karara göre, proje için açıklanan sabit yatırım tutarı 2 milyar 397 milyon 503 bin 600 TL, ek istihdam sayısı ise 492 oldu. Söz konusu bu yatırımın sonunda yılda 80 bin ton direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemiyle alüminyum yassı mamul üretilmesi beklenmekte.

Başlangıç tarihi 1 Ağustos 2022 olan ve Hatay ilinde faaliyet gösteren By Polimer Sanayi ve Ticaret AŞ'nin polipropilen üretim tesisi yatırımının süresi ise 3 yıl olarak belirlendi. Bu proje için öngörülen sabit yatırım tutarı da 27 milyar 706 milyon TL, ek istihdam sayısı 464 ve öngörülen nitelikli personel sayısı 50 olarak açıklanırken, yatırımın sonunda senede 350 bin ton polipropilen üretilmesi hedefleniyor.

Bursa'da hayata geçirilen ve başlangıç tarihi 1 Kasım 2021 olan BG Maden Sanayi ve Ticaret AŞ'nin yüksek karbonlu ferrokrom üretim tesisinin yatırımın süresi ise 3 yıl olarak öngörülürken, projede öngörülen sabit yatırım tutarı ise 910 milyon 687 bin 945 TL olacak. Ek istihdam sayısı 295, nitelikli personel sayısı 15 olarak belirlenen bu yatırımın sonunda da senelik 60 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretilmesi bekleniyor.

Diğer taraftan yapılan açıklamaya göre, proje bazlı devlet yardımı verilmesi kararlaştırılan söz konusu yatırımlar, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti gibi teşviklerden faydalanacak.