29 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı açıkladı: Sosyal konutlar için bütçeye 16 milyar TL eklendi!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı açıkladı: Sosyal konutlar için bütçeye 16 milyar TL eklendi!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Meclis'te yaptığı açıklamasında, sosyal konut finansmanından deprem konutlarındaki son duruma kadar pek çok konu ile ilgili bilgi verdi.



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bugünkü Türkiye Büyük Millet Meclisinin 32’nci Birleşiminde öndemli açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamasına "son dönemlerde Merkez Bankamız tarafından başlatılan “Toplumsal Yatırım Notu” çalışmasıyla tasarruflarımızın toplumun yararına olan ihracat, yatırım, sosyal konut, kentsel dönüşüm, gençler ve kadınlar öncelikli olmak üzere girişimcilik gibi toplumun ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlarda değerlendirilmesi ve Türk lirasının önceliklendirilmesi gündemimizde yer alıyor" diyerek başlayan Yılmaz, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlatılan çalışmalar ile ilgili de tek tek bilgi verdi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı açıkladı: Sosyal konutlar için bütçeye 16 milyar TL eklendi!

BU SENENİN SONUNA KALMADAN 50 BİN DEPREM KONUTU TESLİM EDİLECEK 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı yıkımın ekonomiye maliyeti ile ilgili ilk tahminin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının hazırladığı rapora göre 104 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Cevdet Yılmaz, " Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, AFAD, TOKİ, belediyelerimiz, valiliklerimiz ve ilgili kurumlarımız depremin açmış olduğu yaraların hızla sarılması amacıyla koordineli bir şekilde çalıştılar" dedi. 

Yılmaz, depremzedelere ilişkin taşınma, kira ve nakdî yardım desteklerinin hızlı bir şekilde temin edildiğini, bölgede yaklaşık 6,6 milyon bağımsız bölüm içeren 2,4 milyon civarı yapının hasar tespitinin yapıldığını, kalıcı konutların ilk temelinin 28 Şubat'ta atııldığını dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı açıkladı: Sosyal konutlar için bütçeye 16 milyar TL eklendi!

"İlk konutların teslimi de depremden yalnızca bir buçuk ay sonra, 23 Mart 2023 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle yapıldı" diye konuşan Cevdet Yılmaz,  "Depremden etkilenen şehirlerimizde 30 Mayıs 2023 tarihinde başlayan hak sahipliği sürecinde 767 bin 430 talep değerlendirilmiş olup taleplerin tümü ilgili komisyonlarca incelendi. Bu taleplerin 441.862’si kabul edilmiş olup diğer hak sahipliği başvuruları yargısal süreçlerin tamamlanmasından sonra kesinleşecek." bilgilerini verdi. 

Ayrıca, depremlerden etkilenen illerde yapılan istişareler sonucunda zemin etütleri yapılmış güvenli yerlerde Yerinde Dönüşüm Projesi’nin de başlatıldığının altını çizen Yılmaz, "Hibe ve kredi desteği vererek vatandaşlarımızın evlerini yerinde yenilemelerini sağlıyoruz. Bunu yaparken öncelikle depremden zarar gören şehir merkezlerimizin yeniden canlanmasını hedefliyoruz. Yerinde Dönüşüm Projesi çerçevesindeki krediler iki senesi geri ödemesiz olmak üzere 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak belirlenmiş olup hibe ve kredilerin yüzde 10’u peşin, geri kalanı ise inşaat ilerleme seviyesi esas alınarak ödenecek" açıklamasında bulundu.

Yılmaz, gelinen noktada, e-devlet üzerinden yapılan başvuru sayısının 250 bine yaklaştığını aktardı ve "Güvenli yerleşim alanlarında Yapı İşleri Genel Müdürlüğü,  TOKİ  ve Emlak Konut eliyle 200 bin konutun inşası da hızla sürüyor ve yapımı biten konutlar peyderpey vatandaşlarımıza teslim edilecek. Bu senenin sonuna varmadan 40 binden fazla, 50 bine yakın konutu teslim etmiş olacağız. Gelecek aylarda, her ay konutlarımız tamamlandıkça hak sahiplerine bunlar teslim edilecektir" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı açıkladı: Sosyal konutlar için bütçeye 16 milyar TL eklendi!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal konut finansmanının desteklenmesi için bütçeye 16 milyar TL koyulduğuna da dikkat çekti ve "Geçen yıl ve bu yıl yaptığımız bir uygulama bu, geçmişte yoktu. Bu kanalla sosyal konut üretimini bütçemizden de bir miktar desteklemiş bulunuyoruz" dedi. 

Yılmaz, 2024 yılı bütçesinde sermaye giderleri için 787,9 milyar lira, sermaye transferleri için 649,7 milyar lirası afet konutlarının yapım giderlerinde kullanılmak amacıyla 720,8 milyar lira, yatırımları hızlandırma ödeneği için 84,1 milyar lira olacak şekilde toplam yatırımlar için ayrılan kaynağın 1 trilyon 593 milyar lira olduğunu belirtti. 

TOKİ Amasya projesi için yeni tarih açıklandı! 186 konutluk yeni proje geliyor!

OSD açıkladı! Otomotiv üretimi kasım ayında yavaşladı...

Emlakta Nostalji: Kartal'da 500 liraya kiralık köşk!


Geri Dön