28 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan çok konuşulacak enflasyon açıklaması!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan çok konuşulacak enflasyon açıklaması!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon konusunda açıklama yaptı. Yılmaz, “Aylık bazda düşüşleri daha erken göreceğiz. 2023 sonuna doğru, 2024’ün başlarında aylık bazdaki gelişmeleri göreceğiz” şeklinde konuştu.



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bir TV programında canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve sorulara cevap verdi.

Orta Vadeli Program’la (OVP) beraber siyasi istikrar ve güven iklimini teknik öngörülebilirlik sağlayarak desteklediklerini ifade eden Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın programa destek verdiğini, bunun çok önemli olduğunu belirtti.

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan çok konuşulacak enflasyon açıklaması!

Yılmaz, OVP'yi hazırlarken ilgili tüm kesimlerle istişare içinde olduklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Bu nedenle, uygulanma olanağı yüksek bir program. Niye uygulanma olanağı yüksek? 1’ncisi dediğim gibi arkasında siyasi irade kuvvetli. 2’nci toplumsal sahiplenme de oluştu. Ben eski bir planlamacı olarak şunu size rahatlıkla söyleyebilirim. Bir plan dokümanının son çıktısından daha önemli olan konu, söz konusu dokümanı üretme sürecinizdir. Zira o süreçte siz pek çok tartışmayı yaparsınız, konuşursunuz. Bir anlayış birliği oluşturursunuz. Bu kapsamda, uygulanma olanağı yüksek bir doküman ortaya koyarsınız. Bunun da yansımalarını hem içeride ve hem de dışarıda görüyoruz doğrusu. Genel olarak bir yandan içeride ve bir yandan da dışarıda ciddi anlamda bir takdir topladı OVP. Dünya Bankası'nın 17 milyar dolar olan üç senelik taahhüdünü 35 milyar dolara yükseltmesi, Körfez ülkelerinden yine gelen pozitif tepkiler, yine yatırımcı görüşmelerinde Sayın bakanlarımızın gerçekleştirdiği toplantılardan gelen geri bildirimler diyelim ve kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptığı bazı değerlendirmeler, içeride yine iş dünyasının farklı çevrelerin yaptığı değerlendirmeler bu OVP’nin görevini ifa ettiğini gösteriyor. Bundan sonra önemli olan aşama aşama buradaki programımızı hayata geçirmek."

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan çok konuşulacak enflasyon açıklaması!

"BELİRSİZLİKLERİN AZALDIĞI YENİ BİR DÖNEME GİRMİŞ DURUMDAYIZ"

Diğer taraftan, "Enflasyonun yönünü yeniden aşağı doğru çevirmesi ne zaman mümkün olacak?" sorusuna Yılmaz, şu cevabı verdi:

"Şimdi bir geçiş sürecindeyiz. Politikalarda bazı güncellemeler oldu. Yeni bir dönem başladı. Enflasyonla mücadele de bu sürecin gerçekten en temel önceliklerinden bir tanesi. Geçici olarak enflasyonda bir yükseliş var. Bu geçiş döneminin koşullarından kaynaklanan. Kurda ciddi bir hareketlilik oldu. Aylık ve ücretlerde ciddi artışlar gerçekleşti. Öte yandan, enerji fiyatlarında dünyada beklentilerin tersine bir yükseliş oldu. O da direkt olarak zaten biliyorsunuz etkiliyor bazı kalemleri. Bunun haricinde bütçe açığını aşağı çekebilmek amacıyla birtakım tedbirler aldık. Doğrusu onların da enflasyona geçici olarak olumsuz yansımaları da oldu. Bütün bunları birleştirdiğimiz zaman var. Belirsizliklerin azaldığı yeni bir döneme girdik.

Bu nedenle, bir süre sonra bu geçici yükseliş yerini düşüşe bırakacaktır. Aylık bazda düşüşleri daha erken yaşayacağız. 2023 sonuna doğru, 2024’ün başlarında bu aylık bazdaki gelişmeleri göreceğiz. Yıllık bazdaki gelişmeleri ise daha çok gelecek yılın ortaları gibi görmüş olacağız. Zira bir baz etkisi oluştu. Bu temmuz, ağustos aylarında ciddi bir yükseliş oldu. Bundan sonraki aylarda öyle bir artış öngörmüyoruz."

Yılmaz, "2024’te bu zamanlar kaç olur mesela enflasyon?" sorusuna, "Tam bu vakitleri söyleyemem. Fakat ortalama bir hesabımız var. Yüzde 33 olarak ve bu da gerçekleştirilebilir bir rakam diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bakanlar en düşük emekli maaşının 10 bin TL olması için resmen için toplanıyor! İşte masadaki 3 formül...

Uzmanlar depreme dayanıklı binalar için İstanbul’da toplanacak!

ŞOK’ta hafta sonu indirimi başladı! Persil, Perwoll ve Omo ürünleri yüzde 25 indirime girdi!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön