Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan önemli açıklamalar! Enflasyon ne zaman düşecek? Dolar ne olacak?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni hükümetin öncelikli gündeminin enflasyonu düşürmek olduğunun altını çizdi. Enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesinin biraz zaman alacağını söyleyen Yılmaz, bu süreçte vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceklerini ileri sürdü.Yılmaz, kısa sürede enflasyonda tek haneli rakamlara ulaşılamayacağını belirten Yılmaz, iyi bir süreç yönetimi ile enflasyonu aşağı çekeceklerini dile getirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldğı bir televizyon programında yeni hükümetin gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, kısa sürede enflasyonda tek haneli rakamlara ulaşılamayacağını belirten Yılmaz, iyi bir süreç yönetimi ile enflasyonu aşağı çekeceklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon ile mücadele sürecinde özellikle çalışan kesimleri, geniş kesimleri enflasyona ezdirmeme yönünde de gerekli önlemleri alacağını belirterek maliye politikaları, sektörel politikalar ve yapısal reformlar ile enflasyonla mücadele etmekte kararlı olduklarının altını çizdi. Alınacak önlemlerle enflasyonu çok daha makul seviyelere taşıyacaklarını söyleyen Yılmaz, hane halkının en büyük sorununun gıda, kira ve enerji gibi başlıklar olduğuna işaret etti.

BEKLENTİ YÖNETİMİ ÖNEMLİ

Yılmaz, enflasyonda 'beklenti yönetimi'nin önemine işaret ederek olumsuz beklentiler oluşturulunca, tüketiciler ve üreticilerin de ‘fiyat artacak’ diye harekete geçtiğini, bu psikolojinin mutlaka kırılması gerektiğini savundu. Dünyada büyüme hızının düştüğüne değinen Cevdet Yılmaz, bunun da petrole, diğer emtiaya olan talebi aşağıya çektiğini ve fiyatları düşürdüğünü, bu gelişmelerin de enflasyonla mücadelede kendilerine yardımcı olacağını dile getirdi.

SAĞLIKLI KUR ZEMİNİ

Yılmaz, döviz kurlarına ilişkin ise herhangi bir kur tahmini veya hedeflerinin söz konusu olmadığını belirterek spekülasyonlara karşı mücadele edeceklerini, bunun dışında döviz kurlarının piyasadaki arza-talebe göre dengesini bulacağını söyledi. Bu noktada önemli olanın döviz açığının azaltılması olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, iç tasarrufların artırılmasının önemine de değindi. Yılmaz, kamu başta olmak üzere iç tasarrufların artırılması, ihracat ve turizm gelirlerinin artırılmasıyla döviz kurlarının da sağlıklı bir zemine oturacağını savundu. Yılmaz, ayrıca Kur Korumalı Mevduat hesabını da ani bir şekilde bitirmeyi planlamadıklarını ancak aşamalı hareket edileceğini dile getirdi.

Cari açıkta düşüş olacağını öngören Yılmaz, faizlere ilişkin ise Merkez Bankası’nın bağımsızlığına işaret ederken, bankanın hükümetin çizdiği ana çerçeveyi benimsemek durumunda olduğunu savundu. 2028 yılında 1,5 trilyon dolarlık bir ekonomi hedeflediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, asgari ücret artışına ilişkin ise çalışanları enflasyona ezdirmemeye yönelik bir yaklaşım sergileyeceklerini dile getirdi. Yılmaz, memur ve emekli maaşlarında da gerekli düzenlemelerin yapılacağını kaydetti.