Genel

Cumhurbaşkanlığı Katar’da ofis açtı!

Katar, Avrupa’daki İslami finans ihtiyacını karşılamak amacoyla İstanbul Finans Merkezi’ni kullanacak. Cumhurbaşkanlığı, altyapı çalışmaları için Katar Finans Merkezi’nde bir ofis açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Haziran tarihinde gerçekleştirilen Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı'nda yaptığı konuşmada, “İstanbul'umuzu İslami finans ve ekonominin merkezi yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuşmuştu. Edinilen bilgilere göre, Türkiye bu hedefe Katar ile birlikte ilerleyecek.

Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, islami finans hizmetleri ve teknolojilerini Türkiye üzerinden Avrupa'ya, Malezya üzerinden de Asya'ya açmaya planlayan Katar, İstanbul Finans Merkezi'ndeki yerini alacak. Doha, İstanbul ve Kuala Lumpur'da ortak teknolojik altyapı ve hukuki düzenlemelere de sahip üçlü bir yapı kurulacak. Bu çerçevede Türkiye de şimdiden Katar Finans Merkezi'ndeki yerini de aldı.

ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Kasım 2019 tarihinde Katar Finans Merkezi İdaresi ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi arasında mutabakat zaptı imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Tamim bin Hamad Al-Thani'nin huzurunda atılan imzalar da ilk meyvesini verdi. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi yurtdışındaki ilk temsilciliğini Mart'ta Katar Finans Merkezi'nde açtı. Başkent Doha'da hizmete açılan ofisin, Katar'daki finansal kuruluşların İstanbul Finans Merkezi'nde ve Türkiye'deki finansal kuruluşlar ise Katar Finans Merkezi'nde faaliyet göstermesini kolaylaştırmak amacıyla çalışmalar yürüttüğü öğrenildi. Levent Küçükdaban'ın temsilciğini yaptığı Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi'nin Doha bürosu, Katar'ın finans merkezindeki hukuk, mevzuat ve teknolojik altyapı deneyimlerinden de yararlanacak.

KATAR'IN PLANI

Ülke ekonomisinin sadece petrol ve doğalgaza dayalı olmasını istemeyen Katar, 2005'te finans merkezi projesini başlattı. 2017'ye kadar yerel pazara odaklanan Katar 2017 tarihinden itibaren yabancı şirketlere kapılarını sonuna kadar açtı. Vergisel avantajları, kesintisiz kar payı transferi ve istihdam teşvikleriyle hızlı büyüyen Katar Finans Merkezi'nde hali hazırda çoğunluğu yabancı 900'den fazla firma ve 3 bin 500 çalışan mevcut. Katar Finans Merkezi'nde, ağırlıklı şekilde finansal teknoloji (fintek) ve katılım finans şirketleri faaliyet gösteriyor. 2018'de İslami finans alanında yeni gelişen ülkelerle çalışma kararı alan Katar, Türkiye ve Malezya'nın da içinde olduğu üçlü bir yapı kurmayı hedefliyor. Katar, ortak teknoloji ve düzenlemelere sahip üç finans merkezi aracılığıyla 2 trilyon dolarlık İslami finans pazarından söz sahibi olmak istiyor.


TÜRKİYE'NİN HEDEFİ YÜZDE 20'YE YÜKSELMEK

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, 2007 yılında gündeme gelen ve 2012 yılından bu yana yapımı devam eden İstanbul Finans Merkezi'nde 2019 yılında ipleri eline almıştı. Varlık Fonu'nu devreye sokarak projede “devletleşmeye” giden Cumhurbaşkanlığı, projenin 2022'ye yetiştirilmesi için inşaat sürecini hızlandırmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi projede ağırlığı, İslami usul ve esaslarla faaliyet gösteren “katılım finans” ile “fintek” olarak kısaltılan finansal teknolojiye vermeyi hedefliyor. İslami finans kurumlarının sektörden aldığı pay 2002'de yüzde 2 bile değilken, bugün yüzde 6.3'e çıkmış bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, bu oranı 2025 yılı itibarıyla yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyor.

 

Emlak Konut GYO, İFM için 398 milyon TL'lik sözleşme imzaladı!