26 / 12 / 2024

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binası yarın açılıyor!

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binası yarın açılıyor!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yarın açılışı yapılacak, CSO yeni binasına ilişkin, "Pandemiden sonra biz burada hafta içi, hafta sonu çok düzenli konserlere imza atacağız, dünyada ses getiren konserlere imza atacağız, yurt dışından da birçok grubun buraya gelmesini sağlayacağız" dedi.



Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yarın açılışı yapılacak, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) yeni binasına ilişkin, "Pandemiden sonra biz burada hafta içi, hafta sonu çok düzenli konserlere imza atacağız, dünyada ses getiren konserlere imza atacağız, yurt dışından da birçok grubun buraya gelmesini sağlayacağız" diye konuştu.

Bakan Ersoy, yarın açılışı gerçekleştirilecek olan CSO'nun yeni binasında gazete, televizyon ve haber ajanslarının  Ankara  temsilcileri ile buluştu. Burada konuşan Ersoy, dünyanın yaklaşık bir yıldır büyük bir salgınla mücadeleyi devam ettirdiğini, bu süreçte Bakanlık olarak kültür-sanat alanındaki yatırımlara aralıksız devam ettiklerini belirtti. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bir konsept değişikliğine gittiklerini, sadece bina restorasyonu veya yatırımı yapmadıklarını belirten Ersoy, buraların bir cazibe merkezi haline gelmesini, kültür ve sanatın tabana daha da yayılmasını istediklerini dile getirdi. 

Bakan Ersoy, bununla ilgili ilk çalışmayı İstanbul'da Beyoğlu Kültür Yolu Projesi ile yaptıklarını anımsatarak, Galataport'tan Galata Kulesi'ne yapılan çalışmalara ilişkin bilgi paylaştı. 

Galata Kulesi'ni 6 Ekim'de açtıklarını hatırlatan Bakan Ersoy, 1967'de yapılan ağır restorasyon sonrası kulenin yeme-içme ve eğlence alanı olarak konumlandırıldığını belirtti. 

Restorasyon kapsamında kulenin içinden 8 bin kamyonetten fazla yük alındığına vurgu yapan Ersoy, buranın artık müze ve sergi alanı olarak kullanıldığını, salgın dönemi olmasına rağmen ziyaretçi rekorları kırıldığını kaydetti. Ersoy, Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi binasındaki çalışmaların da bittiğini, burayı 28 Kasım'da açmayı planladıklarını ancak sinemaların geçici olarak kapanması nedeniyle beklediklerini vurguladı.
Bu binanın 1870'li yıllardan kaldığına dikkat çeken Ersoy, "Yaklaşık 150 yaşında bir bina ve biz onu özgünleştirdikçe, sonradan eklentilerini çıkarttıkça içinden bir hazine çıktı. Şimdi Sinema Müzesi'ni ayrı gezeceksiniz, Atlas Sineması'nın keyfini ayrı yaşayacaksınız ama sadece binayı görmek için bile gezmeniz gerekiyor" diye konuştu. 

Buranın Yeşilçam'ın yeni yuvası olacağını, bütün Yeşilçam'ın galalarının yapılacağını dile getiren Bakan Ersoy, Atlas Sineması'nın da baştan sona modernize olduğunu, son sinema teknolojisiyle donatıldığını aktardı.
Ersoy, sinemanın duayenlerinin burayı çok beğendiğine dikakt çekerek "İnşallah yılbaşından sonra sinemacılarla birlikte coşkulu bir şekilde orayı da kültür-sanatın hizmetine vereceğiz" dedi. Yarın hizmete açılacak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yeni binasıyla ilgili Bakan Ersoy, şunları söyledi:

"Bu bina 62 bin 500 metrekare kapalı alanı var, 3 bölümden oluşuyor. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestramızın evi dediğimiz kısmı, onların bulunduğu çalışma ortamları, ofisleri ve çalışmalarını yaptıkları bölümler, bizim Güzel Sanatlara bağlı koroların olduğu ikinci bölüm, onlar yaklaşık ikisi de 7 bin 500'er metrekarelik. Esas performans alanlarının, salonların olduğu 21 bin 500 metrekare civarında bir performans bölgemiz var. Yaklaşık 25 bin metrekareden fazla da 800 araçlık bir otopark alanından oluşuyor."

- "Pandemi kurallarını uyguluyoruz"

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasının konser salonunu bir kültür adası haline getirmeye karar verdiklerine vurgu yapan Bakan Ersoy, tarihi CSO binasını da hızlı bir şekilde restorasyona alacaklarını, burayı da müzik hayatının içinde tutacaklarını dile getirdi. 

Bu bölgede CerModern'in, Devlet Opera ve Balesi'nin, Resim Heykel Müzesi'nin de olduğunu hatırlatan Ersoy, burayı bir kültür vadisi haline getirmeyi planladıklarını söyledi. 


Geri Dön