Genel

Cüneyd Zapsu ICCI 2014'te enerji sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu!

İstanbul’da düzenlenen 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı’nda konuşan Cüneyd Zapsu Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cünayd Zapsu, enerji piyasasını ve ekonomik gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu...


ICCI 2014 – 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda konuşan Cüneyd Zapsu Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyd Zapsu, nükleer enerjiyi desteklediğini ve nükleer enerjisiz bir Türkiye düşünemediğini ve başka bir alternatif de göremediğini söyledi.

 

İstanbul’da düzenlenen 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı’nda konuşan Cüneyd Zapsu Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cünayd Zapsu, enerji piyasasını ve ekonomik gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Zapsu, Türkiye’de enerji yatırım ortamı için kullanabilecek sihirli kelimenin büyüme olduğunu, Türkiye’nin orta ve uzun dönemde enerji talebinin artacağını, son on yılda özel sektör payının enerji üretim ve tüketiminde arttığını belirterek önümüzdeki dönem daha da artacağına vurgu yaptı.

 

Fosil kaynaklar kral

 

Zapsu, Türkiye’de fosil kaynaklı yakıtlar hala kral durumda olduğunu anlatarak şöyle konuştu:

 

“Yenilenebilir enerjide çok gerideyiz. Yatırımcı açısından baktığımız zaman bunun yakın zaman sonra cazip bir durum oluşturacağını söyleyebiliriz. Yenilenebilir enerjide maliyetlerin ucuzlayacağı öngörülüyor ve bu da bu enerji türünün payının artmasında önemli bir etken. Ben bu alanda fırsat görüyorum fakat mevzuatın değişmesi ve küçük yatırımcıyı da kapsaması gerekiyor. Yatırımcı gözüyle değerlendirdiğimiz zaman talep var, düzenlemelerin yapılması bekleniyor.”

 

Nükleer enerjinin alternatifi yok

 

Cüneyd Zapsu, nükleer enerjinin önemine dikkat çekerek, “Ben nükleer enerjiyi destekliyorum, çünkü nükleer enerjisiz bir Türkiye düşünemiyorum. Başka bir alternatif de göremiyorum. Sinop ve Akkuyu’da yatırımlara başlandı. Japon ve Rusya’dan gelen yatırımlar var. 2030 senesinde enerji üretimi kapsamında nükleer enerji yatırımlarından önemli geri dönüşler alacağız. Nükleer uzun ve maliyetli bir enerji yatırımı ama sonrasında yatırımın karşılığını, 30- 35 sene boyunca,  alabiliyoruz. Rus ve Japon yatırımcılardan başka yatırımcılar da Türkiye’ye gelecekler. Ayrıca nükleeri sadece enerji santralleri olarak da düşünmemek lazım.” dedi.

 

 

Yatırımlar ABD’ye yöneldi

 

Zapsu konuşmasını şöyle tamamladı:

 

“2013 yılında rakamlara baktığımız  zaman 7 milyar dolarlık birleşme ve satın almalar olmuş enerji sektöründe ve sadece Türkler yatırım yapmışlar. Bunun birkaç nedeni olabilir. ABD’nin yeniden yatırım alır duruma gelmesinde yatırımın gelişmekte olan ülkelerden yeniden ABD’ye yönlendiğini görüyoruz. Yabancı yatırımcı riskin olduğu istikrarın olmadığı bölgelere yatırım yapmak istemiyor. Türkiye 30 Mart seçimlerinden sonra yeniden yıldızı parlayan gelişmekte olan bir ülke konumuna geldi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin herhangi bir sıkıntıya neden olacağını düşünmüyorum ve sonrasında da yabancı yatırımcıların daha da ilgi göstereceğini, istikrarını hakim olacağını paylaşmak istiyorum.”