`Çuvalla para kazandım hepsini gayrimenkule yatırdım'
Ferdi Tayfur 1978'den beri kazancını gayrimenkulle değerlendiriyor.
Öyle ki Adana'da 50 dairelik bir sitesi var. Marmaris'te 20 lüks villa yaptırıyor ve yeni bir site hazırlığında..
Sanat ve spor dünyasından birçok ünlü isim yıllardır konut sektöründe girişimlerde bulunuyor. Bu konuda en bilinenler, Bodrum'daki oteli ile İbrahim Tatlıses (Apart otel inşaatı hala sürüyor), Riva'da inşa ettirdiği Çakıl Vilları'yla Hülya Avşar, eski futbolcu Ergün Penbe, Galatasaraylı Okan Buruk ve Arif Erdem, reklamcı Alinur Velidedeoğlu, Beşiktaş'ın eski yöneticilerinden Kıvanç Oktay ve eski futbolcu Tayfur Havutçu gibi isimler. Ancak bu isimlerin hepsinden önce inşaat sektörünü keşfetmiş bir sanatçı var ki, o da Ferdi Tayfur... Bu yıl, 40'ıncı Sanat Yılı'nı kutlayan ünlü sanatçı Ferdi Tayfur, 1978 yılından beri, yani tam 30 yıldır inşaat işleriyle uğraşıyor. Tayfur gençlik yıllarındaki acemiliğini zamanla üzerinden atıyor ve yaşadığı süreci, "Para kazanmaya başladığımda nasıl değerlendireceğimi bilmiyordum. Öyle ki ilk yıllarda paramı saklayacak yer bulamadım. Çuvalla para kazanıyordum. O dönem paraları çuval içinde veriyorlardı. Parayı bankada tutmak da bizim yetişme tarzımızda yok. Para o zamanlar bizim gibi insanları korkuturdu. Plak şirketinden 1968 yılında aynı anda çuvalla iki 500 lira almıştım. Ancak para işini öğrenmem 10 yılımı aldı. 1978'den itibaren gayrimenkule yöneldim" sözleriyle anlatıyor. Ferdi Tayfur'un memleketi Adana ve Marmaris'te yatırımları var. Unkapanı'na adım attığı günden beri kendisini büyüten kent olan Adana'ya yatırım yapmak isteyen Tayfur, Adana'ya bir Ferdi Tayfur Sitesi yaptırıyor. Bir süre önce de Marmaris'in Armutalan bölgesindeki 10 dönümlük arsası üzerine villa yapılması teklifini almış. Arsa üzerine 20 çok lüks villa yapılıyor. Tayfur, "İkisini 400 bin Euro'ya sattım. Hepsini satacağım" diyor.
'1981 yılında dolandırıldım'
Ferdi Tayfur, gençlik yıllarında ticareti iyi bilmediği için faka bastığı da oluyor. Sanatçı, yaşadığı bir deneyimi şöyle anlatıyor: "Sanatçının parası başkalarına kolay ve ucuz geliyor. Ne zorluklarla kazanıldığını bilmiyorlar, havadan geldiğini sanıyorlar. 1981'de Adana'da bir kebapçı dükkanı açtım, Çeşme Kebap Salonu. İşin başında olmadığımdan sürekli 'İşler iyi gitmiyor.' diye benden para istediler. Meğer kasanın altı delikmiş, üstten giriyor, alttan çıkıyormuş. Beni dolandırdılar kısaca. Marmarisliler'in bir lafı var; 'İşin varsa başında, kayığın varsa kıçında oturacaksın'. Ne iş yaparsan yap, başında olacaksın, yoksa kesinlikle yapmayacaksın."
İlk evi 1 milyon 400 bin lira
Tayfur'un ilk gayrimenkulü, 1978'de, 1 milyon 400 bin liraya aldığı ve şu anda hala oturduğu ev. Son yatırımı ise Adana'da 600 bin YTL'ye aldığı arsa. Bütün bunların dışında 30 yıllık ticaret hayatına Köyceğiz'de bir benzin istasyonu(Shell Benzin İstasyonu'nu daha sonra Bülent Ersoy'a sattı.), Almanya'nın Münih kenti yakınlarında, 10 dönümlük spor kompleksi işletmeciliği, Marmaris'te kreş gibi işleri de sığdırdı...
'Yaşlılar için özel daire yapacağım'
Adana'da yeni bir konut inşaatına başlayacağını belirten Tayfur, arsa tahsisinin yapıldığını ancak kaç konutluk bir proje olacağının belirlenmediğini kaydediyor. Tayfur, "Mahsun Kırmızıgül çok güzel bir film yaptı. Kanayan bir yaraya parmak bastı. Çok etkilendim. Ben de Adana'daki yeni siteyi yaşlılar için yapmayı çok isterim. 65- 70 metrekarelik daireleri olan, yaşlı insanların birbirlerini dolaşabileceği, yorulmadan temizliğini yapabileceği bir apartman yaptırmak istiyorum" diyor.
SİNAN ÖZEDİNCİK / Sabah