Daha ucuza gelsin diye yurt dışından telefon getirtenlere şok! El konulacak!
Yurt dışından telefon getirtme hayali kuranlar bir kez daha düşünmek zorunda kalacak çünkü Ticaret Bakanlığı 3 yılda 1’den fazla telefon getirilmesini önlemek için başlattığı uygulamanın kapsamını genişletti. Artık ülke vatandaşı olmayanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Ticaret Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) iş birliği yaparak denetime başladı
Yurt dışından gelen yolcuların kişisel cep telefonları dışında yanlarında cep telefonu getirmesi yakın takibe alındı. Ticaret Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) iş birliği yaparak denetime başladı. Mevcut uygulamaya göre yurt dışından gelen yolcuların kişisel cep telefonları dışında yurda 3 yılda 1 adet cep telefonu getirme hakkı var.
UYGULAMANIN KAPSAMI DAHA DA GENİŞLETİLDİ
1 Kasım'dan itibaren hayata geçirilen uygulama kapsamında, gümrük kapısında görevli personel tarafından, yolcuya ait kişisel kullanımdaki cep telefonu haricinde kalan cep telefonunun muafiyet kapsamında olup olmadığı kontrol ediliyor.
BİR YILDA YAKLAŞIK 35 BİN TELEFONA EL KONULUYOR
3 yılda 1'den fazla vergiden muaf cep telefonu kuralı yabancılar için de geçerli olacak. Öte yandan, cep telefonu kaçakçılığı kapsamında denetimler sıklaştırıldı. Kaçakçılıkla ile mücadele kapsamında yılda ortalama 30- 35 bin kaçak cep telefonuna el konuluyor.
Yolcu beraberinde muafiyet sınırı üzerinde ya da kaçak şekilde ülkeye sokulan cep telefonu sayısı net olarak bilinmiyor.
DENETİMLERİN ETKİNLİĞİ ARTIRILDI
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) hazırladığı veri ağı ile devreye sokulan sorgulama ekranı sayesinde, yurda girişte yapılan kontrol ve denetim işlemlerinin etkinliği de artırıldı.
YURT DIŞINDAN CEP TELEFONU GETİRENLER NE YAPMALI?
Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonlar 120 gün IMEI kaydı yaptırmadan kullanılabiliyor. Telefon 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Yolcu beraberinde getirilen telefonun sahibi, telefonun kayıt altına alınması için gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet üzerinden başvuru yapmalı. E-Devlet üzerinden kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen yabancı uyruklu kişiler abone kayıt merkezlerine başvurabilir.
E-devlet üzerinden başvuru yapılmasının yanında harç ücretinin de ödenmesi gerekir. Yeni yılda harç ücreti yeni zamlarla birlikte 6 bin lirayı geçmiş olacak.
100 lira ile başladı, şimdi 6 bini de geçti! 2023’te ne kadar olacak?
Asgari ücret ile ilgili heyecanlandıran son dakika açıklaması geldi! Hemen bakın!
TOGG binlerce kişiye iş imkanı sağlayacak! TOGG iş başvurusu şartları neler?