Daire satışında eş rızası zorunlu mu?
Daire satışında, satışa konu olan evin aile konutu olması halinde diğer eşin rızasının alınması gerekiyor. Peki, daire satışında eş rızası zorunlu mu? Daire satışında eş rızası alınmazsa ne olur?
Daire satışında eş rızası zorunlu mu?
Daire satışında, satışa konu olan evin aile konutu olması halinde diğer eşin rızasının alınması gerekiyor. Rızası alınmadan yapılan satışlar iptal edilebiliyor.
Medeni Kanun gereğince, tapuda aile konutu şerhi konulan bir ev üzerinde eşlerden biri, diğer eşinin izni olmadan herhangi bir işlemde bulunamıyor.
Satışa onay vermeyen eş, Medeni Kanun 194. maddesine göre açacağı tapu iptal ve tescil davası açabiliyor. Bu dava sonucunda, yapılan satış işlemi ve üçüncü şahıs üzerinde kayıtlı olan aile konutuyla ilgili tapu kaydı iptal ediliyor.
Aile konutu
MADDE 194.- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.
Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.
Daire satışında tapu masrafını kim öder?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com