Dairenin net kullanım alanı nasıl hesaplanır?
Dairelerin alan hesaplamalarında iki ayrı formül kullanılıyor. Bunlardan biri net kullanım alanını söylerken, diğeri brüt alan oluyor. Peki dairenin net kullanım alanı nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...
Dairenin net kullanım alanı nasıl hesaplanır?
Daire alan hesaplamalarında iki ayrı formül söz konusu. Bunlardan biri, diğer hesaplamaya göre evi olduğundan daha büyük gösteriyor. Bu alan hesaplaması brüt metrekare hesabı olarak ifade ediliyor.
Brüt metrekare alan hesabında, daire kullanım alanından hariç olarak kullanılmayan; evdeki duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi alanlar da dahil ediliyor.
Ancak, dairenin net kullanım alanına yukarıda belirtilen duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılmayan alanlar dahil edilmiyor. Dairenin net kullanım alanı nasıl hesaplanır? sorusunun ayrıntılı yanıtı Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde şu şekilde yer alıyor:
Dairenin net kullanım alanı:
Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alandır. Bu alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmez.
Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez. Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm net alanı bulunur.