Damat İbrahim Paşa Külliyesi 28 Şubat'ta açılacak!
Sultan 3. Ahmed'in Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından Fatih'te 1720'de inşa ettirilen külliye, yaklaşık 1 milyon 751 bin 101 lira bedelle 4,5 yılda restore edildi
Fatih'te restorasyon çalışmaları tamamlanan Damat İbrahim Paşa Külliyesi, 28 Şubat tarihinde yeniden açılacak.
Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğünün verdiği bilgilere göre, Damat İbrahim Paşa Külliyesi, Şehzade Başı Camisi'ne komşu Dede Efendi Caddesi ile Şehzade Başı Caddesi'nin kesiştiği yerde yer alıyor.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre,Sultan 3. Ahmed'in Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1720 tarihinde yaptırılan külliyeye giriş, Dede Efendi Caddesi'nden yapılıyor.
Asıl ismi Daru'l-Hadis Mescidi olarak bilinen külliyenin minaresi sonradan inşa edildi. Külliye; cami, kütüphane, sebil, çeşme, şadırvan, hazire ve 13 odası bulunan medreseden meydana geliyor. Medrese ise Doğu Türkistan Vakfı'na tahsisli.
Külliyenin mimari özellikleri
Damat İbrahim Paşa Külliyesi'ndeki cami ve kütüphanenin ön cepheleri kesme taş, diğer cepheleri kesme taş ve tuğla sıralı olarak inşa edilmiş. Cami, kütüphane, sebil ve medrese odalarının üstü kubbe, revak kısımlarının üstü de tonozlarla kapatılmış ve kurşun kaplanmış.
Revak ile giriş kapılarından çıkan ahşap saçaklar yapıyı koruma altına almış. Cami, kütüphane, sebil ve revak kubbeleri lale devrine has kabartma renkli kalem işleri ile süslenmiş.
Yapı, sebil kısmında yer alan lale figürlü pirinç korkulukları ve kabartma renkli kalem işleri ile Lale Devri'ni de günümüze yansıtıyor.
Külliye içerisinde yaklaşık 600 metrekare avlu mevcut. Bu avluda bir tane şadırvan ve üç adet çınar ağacı bulunuyor. Avlu döşemesi de kesme taş. Minare gövdesi tuğla çekirdek ve basamakları ise küfeki taşı.
Külliyede yapılan restorasyon uygulamaları
Yaklaşık 4,5 senede, 1 milyon 751 bin 101 lira bedelle gerçekleştirilen restorasyon kapsamındaki uygulamalar çerçevesinde bozulmuş cephe taşlarında çürütme işlemi, genel temizlik ve derz işlemleri gerçekleştirildi.
Kütüphanede yer alan muhdes ahşap döşeme söküldü, altından çıkan şeşhane tuğlalarının sağlamları da korundu. Bu işlemler revak tabanında da tekrarlandı, cami kısmında kaldırılan şapın altından çıkan döşeme sağlam olarak görüldüğü için sadece temizlik çalışması yapıldı.
Cami ve kütüphane beden duvarlarında ise kireç esaslı enjeksiyon uygulandı. Uygulama öncesi durumu kötü olan petek, sivri, seren ve şerefe korkulukları sökülüp baştan sona yenilendi.
Minare gövdesi de İTÜ'den alınan statik rapor doğrultusunda, alkaliye dayanıklı cam ve polipropilen liflerden meydana gelen hibrit tekstil donatılı ve yüksek dayanımlı doğal kireç esaslı sıva uygulaması ile güçlendirildi.
Hazire, Bilim Kurulu kontrolünde hazırlanan anıtlar kurulu tarafından onaylanan rölöve ve restorasyon projeleri doğrultusunda GPR radar çalışması, tamamlama, sağlamlaştırma ve temizlik imalatlarıyla onarıldı.
Gerçekleştirilen restorasyon çalışması kapsamında cami, kütüphane, revak ve sebil kısımlarında yer alan kabartma malakari renkli kalem işleri, Bilim Kurulu kontrolünde hazırlanan rölöve, restorasyon, renklendirme ve dönem araştırmaları çerçevesinde tamamlandı.
Damat İbrahim Paşa Külliyesi, 28 Şubat tarihinde yeniden açılacak.