Damga vergisi defteri tasdik!
Damga vergisi defteri tasdik işlemi için Vergi Usul Kanununun tasdik zamanına ilişkin 221 inci maddesindeki hükümlere uyulması gerekiyor. Buna göre sürekli mükellef olanlar yıl başlamadan önceki son altı aylık dönemde tasdik işlemini yaptırmalıdır...
Damga vergisi defteri tasdik!
Damga Vergisi Defteri, bu vergi yönünden “sürekli mükellefiyet” tesis ettirilen kişi ve kurumlar tarafından tutulacaktır. Sürekli mükellefiyet tesis ettirecek kişi ve kurumlar ise 20, 32, 43 ve 44 Seri Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğlerinde “zorunlu olanlar ve ihtiyarilik hakkı olanlar” ayrımı dahilinde belirlenmiş olup aşağıda listelenmiştir.
Sürekli mükellefiyeti zorunlu olan kurumlar:
1. Katma Bütçeli İdareler
2. İl Özel İdareleri ve Belediyeler
3. Döner Sermayeli Kuruluşlar
4. Bankalar
5. Kamu İktisadi Teşebbüsleri
6. Devlet ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri İştirakleri
7. Özerk Kuruluşlar
8. Diğer Kamu Kurumları
9. Anonim Şirketler
Sürekli mükellefiyet tesisi kendi iradelerine bırakılan kişi ya da kurumlar:
10. 5422 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa Tabi Diğer Mükellefler Limited Şirketler
Kooperatifler Dernek ve Vakıflara Ait İktisadi İşletmeler
11. Kollektif Ve Adi Komandit Şirketler
12. VUK hükümleri çerçevesinde Bilanço Esasına Göre Defter Tutanlar
13. VUK hükümleri çerçevesinde İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutanlar
14. Serbest Meslek Kazancı Elde Edenler
Yukarıda 10-14. sırada sayılanlar kişi ve kurumlar için sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmesi ve böylelikle de defter tutmaları ihtiyaridir. Sürekli mükellefiyet tesis ettirmek istemeyen bu mükelleflerin, damga vergisine ilişkin kayıtlarını 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre tutmak zorunda oldukları defterlerinde ayrıntılı olarak göstermek şartı ile ayrıca damga vergisi defteri tutmalarına gerek bulunmamaktadır.
Bu ihtiyârilik, diğer ticari defterlerden ayrı bir defter kullanmak yönünden anlam ifade etmekte olup, bu haktan yararlananları başka bir yükümlülük beklemektedir. Anılan yükümlülük aşağıda açıklanacaktır.
Damga vergisi defteri tasdik!
Damga Vergisi Defterinin kullanmaya başlanmadan önce diğer yasal defterlerde olduğu gibi Vergi Usul Kanununun tasdik zamanına ilişkin 221 inci maddesindeki hükümlere uyulacaktır. Buna göre yıl içerisinde sürekli mükellefiyet tesis edilenler bu tarihten önce, takip eden yıllarda ise dönem başlamadan önceki son ayda yıllık esasta kullanılmak üzere damga vergisi defteri tasdik ettirilecektir.
Damga vergisi defteri nedir?
Damga vergisi defteri neden tutulur?
Damga vergisi defteri örneği!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com