Emlak Terimleri

Damga vergisi istisnaları nelerdir?

Damga vergisinin yükümlüsü, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtları imza edenler oluyor. Peki, hangi kağıtlar için damga vergisi ödenmez? Peki, damga vergisi istisnaları nelerdir?

Damga vergisi istisnaları nelerdir?

Damga vergisinin yükümlüsü, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtları imza edenler oluyor. Kağıtta birden fazla imza bulunması durumunda imza sahiplerinin hepsi müteselsilen sorumlu oluyor. 


Resmi daire ile kişiler arasındaki işlemlerde, vergiyi kişiler ödüyor. Kişiler arasında vergiden müstesna olanların bulunması, damga vergisinin noksan ödenmesini gerektirmiyor. 


Damga vergisinden muaf kuruluşlar ile kişilerin (1) sayılı tabloda yer alan işlemlere ilişkin düzenledikleri ve sadece bu kurumların imzasını taşıyan kağıtlara ait verginin tamamı kişiler tarafından ödenir, ancak bu kağıtlara ait verginin hiç ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde vergi ve cezanın tamamından kişilerle birlikte kurumlar müteselsilen sorumlu oluyor. Peki, damga vergisi istisnaları nelerdir?


Damga vergisi istisnaları..

Damga Vergisi Kanununa ekli  (2) sayılı tabloda yazılı kağıtlar DAMGA Vergisinden müstesnadır (DVK m. 9). Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün 7 inci fıkrası gereği, tapu sicil memuru huzurunda resmi şekilde düzenlenen gayrimenkullerin ve ayni hakların ferağ ve intikal zabıtları Damga Vergisinden müstesnadır.


Damga vergisini doğuran olayın gerçekleşebilmesi için; 

a) Bir kağıdın varlığı, 

b) Kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması, 

c) Düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekiyor.


Sözleşmenin bir nüshadan fazla düzenlenmiş olması halinde her bir nüsha için ayrı ayrı aynı miktar ve nispette Damga Vergisi ödeniyor. 



Damga vergisi aranacak sözleşmeler nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com