Kent Haberleri

Danfoss, Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun zemin ısıtmasını üstlendi!

AVM ve otellerin ısıtma sistemlerini gerçekleştiren Danfoss’un Türkiye Genel Müdürü Levent Taşkın, Torku Konya Stadı’nın ardından Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun çim saha zemin ısıtmasını üstlendiklerini söyledi.

AVM ve otellerin ısıtma sistemlerini gerçekleştiren Danfoss’un Türkiye Genel Müdürü Levent Taşkın, Torku Konya Stadı’nın ardından Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun çim saha zemin ısıtmasını üstlendiklerini söyledi.


La Shangri Otel’den Raffles’a, Mandarin Otel’den Zorlu AVM’ye kadar pek çok alışveriş merkezi ve otelin ısıtma sistemlerini üstlenen Danfoss şimdi de futbola el attı. Danfoss Türkiye Genel Müdürü Levent Taşkın, İstanbul’daki Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun çim saha zemin ısıtmasını gerçekleştirdiklerini söyleyerek,  sistemimizle stadın zemin sıcaklığı 10 ile 15 derece arasında sabit tutulurken, hava şartları ne olursa olsun kökleri sürekli sıcak bir ortamda kalacak olan çimler uykuya geçmeyecek” dedi.

Böylece çimler ve vejetasyon tabakasında yenileme ihtiyacının ortadan kalkacağını belirten Taşkın, “Bu sistemle yaklaşık 750 bin TL’lik tasarruf sağlanmış olacak. Ayrıca futbolcuların kötü zeminde oynayarak sakatlanmalarının da önüne geçilmiş olacak” diye konuştu.


365 gün takip ediliyor

Toplam seyirci kapasitesi 75 bin 145 kişi olan İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun zemin ısıtması için 43 kilometre kablo, 4ad sıcaklık, 4ad nem sensörü kullandıklarını kaydeden Taşkın, stadyumda kurulacak olan zemin ısıtma sistemi hakkında şu bilgileri verdi: “Zemin ısıtma sistemi otomasyonla takip edileceği için, sensörler vasıtasıyla anlık ölçümler yapılarak bilgi alınacak. Gelen bilgilere göre ısıtma sistemi otomatik olarak devreye girecek ya da devreden çıkacak. Bilgisayardan da görüntülü olarak takip yapılacak. Sistem her bölgeden anlık olarak gelen sıcaklık ve nem bilgileri, ayarlanan sıcaklık değerleri gibi bilgilerin ekrandan detaylı olarak takip edilmesine imkan tanıyor. Kısacası teknolojinin tüm imkanları kullanılarak 365 gün boyunca her an takip sağlanıyor.”  

Taşkın, “Bu projenin öncesinde Konya Torku Arena’nın çim saha zemin ısıtmasını da biz gerçekleştirdik” dedi.


Camileri de zeminden ısıtıyor

Bir stadın için yatırım maliyetinin kablo ve otomasyon dahil yaklaşık 135 bin euro olduğunu kaydeden Levent Taşkın, şöyle devam etti:

“Bu sistem AVM girişleri, villa önleri, otoyollar, havalimanları, camiler, hamam ve SPA’larda da kullanılıyor. Mesela Ankara protokol yolunu ve Türkmenistan havalimanını bu sistemle döşedik. İnegöl ve Sancaktepe’deki camilerin ısıtmalarını biz gerçekleştirdik. Artık trend elektrikli ısıtma sistemine doğru gidiyor. Elektrikli sistemin çok sayıda avantajı var. Mesela montajı daha kolay, maliyeti düşük, kontrolü kolay ve riski düşük. Bu sistemde kullanılan sensör ile hem nem hem de sıcaklık kontrol edilebiliyor.”


Isıtma pazarı 2 milyar $’a ulaştı

Türkiye’de ısıtma pazarının 2 milyar dolar, soğutma pazarının ise 3 milyar dolarlık hacme sahip olduğunu kaydeden Levent Taşkın, “Danfoss’un global cirosu ise 5.5 milyar euro. Türkiye’de de 55 milyon euro ciroya ulaştık” dedi.

Danfoss’un ısıtma, soğutma ve güç elektroniği alanlarında faaliyet gösterdiğini belirten Taşkın, “Aynı zamanda yenilenebilir enerji ve buna ilave olarak şehir ve kentsel toplumlarda bölgesel ısıtma alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Danfoss’un 100’ün üzerinde ülkede 24 bin çalışanı bulunuyor” diye konuştu.


Milliyet