Genel

Danimarka'da 'önce tapuyu göster, sonra eşini getir' uygulaması başlatıldı!

Entegrasyon Bakanı Birthe Ronn Hornbech tarafından ortaya atılan düzenlemeye göre ev sahipleri yabancı ülke vatandaşı olan eşlerini Danimarka'ya daha rahat getirebilecek

Danimarka'da komedi filmlerine konu olacak cinsten yeni bir entegrasyon düzenlemesi tartışılıyor. Entegrasyon Bakanı Birthe Ronn Hornbech tarafından ortaya atılan düzenlemeye göre ev sahipleri yabancı ülke vatandaşı olan eşlerini Danimarka'ya daha rahat getirebilecek. Gösterecek bir tapusu olmayan, kirada oturan vatandaşların ise yabancı eşlerini ülkeye getirmesi oldukça zor. 
 
Yaklaşık 60 bin Türkiye kökenli gurbetçinin yaşadığı Danimarka Avrupa'nın en sert entegrasyon yasasına sahip ülkesi olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıl çok tartışılan bir karara imza atan Danimarka mevcut yasayı biraz daha sertleştirmiş ve 'entegrasyonda puanlama' denilen yeni bir sisteme geçmişti. Bu sisteme göre yabancılar; oturum alma, eşlerini Danimarka'ya getirme, vatandaş olma gibi haklardan Danimarka devletine katkıları neticesinde topladıkları puanlar nispetinde faydalanabiliyor.

Dün bir açıklama yapan Entegrasyon Bakanı Birthe Ronn Hornbech, ev sahibi olan kişilerin aile birleşimi başvurularında kayrılmasını öngören bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığını açıkladı. Bu düzenlemeye göre yabancı bir ülke vatandaşı olan eşini Danimarka'ya getirmek isteyen kişi ev sahibi ise kendisine kolaylık sağlanacak. Söz konusu kişi kirada oturuyor ise eşini Danimarka'ya getirmek için birçok şartı yerine getirmesi gerekiyor.

Bakanın açıklaması hem muhalefet partilerinin hem de hükümet ortağı Muhafazakar Parti'nin tepkisine neden oldu. Muhafazakar Parti, uyum politikaları sözcüsü Naser Khader, "Kirada oturan kişilerin aile birleşimi için kalifiye olarak görülmemelerini anlayamıyorum." derken, Sosyal Demokrat Parti sözcüsü Henrik Damm Kristensen "Liberal bir parti sözcüsüne yakışmıyor." diyerek Liberal Partili Bakan Hornbech'e tepki gösterdi.
Zaman