Yeni Şirketler

Danıştay'dan Seaport için yürütmeyi durdurma kararı

Rönesans-Koçhan Ortak Girişimi'nin aldığı Zeytinburnu Yat Limanı projesine Danıştay 'Dur' dedi. 6. Daire, Turizm Bakanlığı'nın yaptığı imar planlı için bakanlığın savunmasını alacak.



İstanbul'un en büyük prestij projelerinden biri olarak gösterilen İstanbul Zeytinburnu Yat Limanı Projesi'ne (Seaport) mahkeme freni. Zeytinburnu Kazlıçeşme'de 1 milyon metrekarelik alanı denizde 470 bin metrekarelik alanı karada olmak üzere toplam 1 milyon 470 bin metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek proje kapsamında liman sahası içinde turizm tesisleri ve kongre merkezi olacak. Aralık 2006'da açılan ihaleyi Rönesans- Koçhan ortaklığı kazanmıştı. Ön izin şartlarını yerine getiren, projeyi hazırlayıp izinleri alan şirket, limanın kullanım hakkını 49 yıllığına elde ettiğini gösteren anlaşmayı 30 Ekim'de yaptı. İstanbul Defterdarlığı ile son kez ihale masasına oturan ve projeyi gerçekleştirmesi için kurulan Rönesans-Koçhan Ortak Girişimi'nin kurduğu Ataport Turizm, 16.5 milyon YTL'lik yıllık kullanım bedeliyle işe başladı. Maliye onayının ardından şirket parayı peşin yatırdı ve sözleşme imzalandı.


İMAR PLANLARINI BAKANLIK YAPTI


Projenin yapılabilmesi için bölgeyle ilgili 1/5 bin ölçekli nazım planı ve 1/bin ölçekli uygulama imar planı, Turizm Bakanlığı'nca yapıldı ve Temmuz 2007'de onaylandı. Bunun üzerine Mimarlar Odası, planların İmar Kanunu'na aykırı olduğunu ileri sürerek Danıştay'a dava açtı. Başvuruyu değerlendiren Danıştay 6. Dairesi, imar planlarının yürütmesini durdurdu ve Turizm Bakanlığı'nın savunmasını istedi. Rönesans Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, Turizm Bakanlığı'yla önceki gün konuştuğunu, ancak kararla ilgili bakanlığa da ulaşan bir bilgi olmadığını söyledi.


75 bin kişiye iş imkânı sağlaması bekleniyor


SEAPORT'TA İstanbul'u Akdeniz kruvaziyer turizminde ana liman yapacak büyüklükte bir kruvaziyer limanı ve modern terminal binası, bin yat kapasiteli mega marinası olacak. Arka planda ise bu limanların ihtiyaçlarını karşılayacak oteller, fuar alanı, kongre merkezi ve ticaret alanları yapılacak. Projenin işletmeye açıldığında 52 sektörde 75 bin kişiye iş imkânı sağlaması ekonomiye yılda 8 milyar dolar, Hazine'ye 2.2 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor.


Projenin şirkete günlük maliyeti 45 bin YTL


RÖNESANS Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özgümüş, daha önce SABAH'a verdiği demeçte tüm izinlerin alındığını, inşaatın yakında başlayacağını söylemişti. Projenin günlük maliyetinin kendilerine 45 bin YTL'ye geldiğini dile getiren Özgümüş, kiranın ödenmeye başlandığını dile getirmişti. Özgümüş, projenin 2012'de bitirileceğini, yabancı ortak bulma konusunda Citibank ve Credit Suisse'e yetki verdiklerini anlatmıştı. Özgümüş, cironun yüzde 1'inin devlete verileceğini belirtmişti.


ERCAN SARIKAYA