Sektörel

DAP Yapı'dan 4 yeni proje!

İstanbul'da sayısız projelere imza atan Dap Yapı, rotasını İzmir'e çevirdi. Firma İzmir ve Maslak başta olmak üzere 4 yeni projeye başlayacak.

İstanbul'da hayata geçirdiği Yelken Kule, Burgu Kule, Adam Kule gibi farklı mimari tasarımlarıyla tanınan Dap Yapı, ilk kez İstanbul dışına çıkıyor. Rotasını İzmir'e çeviren şirket,  İzmir'de uçuk bir proje yerine, şehrin genel mimari yapısına uygun balkonlu, teraslı iki kule yapacak. Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, asıl uçuk projenin yine İstanbul'da olacağını, Maslak'ta 40 katlı uçan bina yapacaklarını söyledi. Ziya Yılmaz'la gayrimenkul setörü ve yeni projeleri konuşuldu.


Yaz sezonu biraz durgun dönem gayrimenkul sektörü açısından. Sizde işler nasıl? 


Biz ilk 6 ayı çok iyi kapattık. Tabii 7 ve 8'inci aylar biraz durgun geçiyor. Sektörün de imalat değil ama satış anlamında çok yüksek bir beklentisi olmadığı bir dönem. Ama 9'uncu aydan sonra yeni projelerimizi görücüye çıkaracağız. Hem Validebağ projemizin lansmanını yapacağız hem de İzmir'deki ilk projemizde ön satışa çıkacağız. Her iki projeden de yüksek satış beklentimiz var.  İmalat konusuna gelince; şu anda İstanbul'un her yerinde kule vinci var. İnşaatlar yatırımlar durmaksınız devam ediyor. TÜİK verilerinde de görüldüğü gibi, sektörümüz her sene yüzde 5-10 arasında bir büyüme yakalıyor. Bunu iskan ve ruhsatlardan da görebiliyoruz.  


Siz 2017 yılında toplam kaç projeye başlamış olacaksınız? 


Teras Kule ve Validebağ projelerimize başladık, yıl sonunda da İzmir projemize başlıyoruz. Beykoz'da da 100 dönüme yakın bir arazi geliştiriyoruz. Hedefimiz bu yıl sonuna kadar o projeye de start vermek. Yani 2017'de 4 projeye başlamış olacağız.  


HER GÜN ARAZİ KONUŞUYORUZ


İlk kez şehir dışına çıkıyorsunuz. Neden İzmir'i seçtiniz? 


Bilenler bilir, ben İzmir'i çok seviyorum. İzmir'in vizyoner bir insan kitlesi var. Bu projede kendime de bir daire alıp, İstanbul'la birlikte İzmir'de de yaşamayı düşünüyorum. İzmir bizim Dap olarak kalıcı olacağımız bir şehir olacak. Yakın zamanda İzmir Otobanı ve Körfez Geçişi yapıldı biliyorsunuz. Bu yol tamamlandıktan sonra 3.5 saatte İzmir'e gidebileceksiniz. Benim bazen Kartal'dan Kağıthane'ye gitmem 2.5 saat sürüyor. İnanıyorum ki İstanbul'un yoğunluğundan bunalan birçok kişinin ikinci adresi İzmir olacak.  


İstanbul'da farklı mimari tasarımlarınızla tanınıyorsunuz, İzmir'de nasıl bir tasarım olacak? 


Biz Dap olarak eğer o coğrafyanın bir yerel mimarisi varsa buna saygı gösteriyoruz. Ama Maltepe'de olduğu gibi bölgede yıllar içinde oluşmuş bir mimari yoksa, biz yaratıyoruz. İzmir'de durum farklı. Biz bu projeyi tasarlarken İzmir'in 4 bin yıllık tarihine batık. Sonuçta da İzmir'de İzmirli kimliğini taşıyan bir proje hazırladık. İçinde teras olsun, balkon olsun, İzmir'in mimarisine uygun olsun istedik. Projede 30-32 katlı 2 kule ve 700 civarında konutumuz olacak.  


Bu arada talep toplamaya başladınız mı İzmir'de? 


Ön talebi açtık. Ve dün itibarıyla da 11 bin 200 talep aldık. Hem İzmir'den hem İstanbul'dan talep var. İstanbul belli bir süre sonra yorucu oluyor. İzmir ise iklimiyle, rahat yaşamıyla cazip bir şehir. Dolayısıyla İstanbullular da İzmir'de bir evleri olsun istiyorlar. Bu arada İzmirli arsa sahiplerinden de inanılmaz talep var. Her gün İzmir'le arsa konuşuyoruz. Yıl sonuna kadar bu halkaya birkaç arazi daha eklemek istiyoruz. 


istMarina’nın AVM’si açılıyor 


İstMarina şu anda ne aşamada? 


İstMarina bizim için çok özel bir proje. 2014-2015’te dünya birincisi seçildi. 1611 konut ve ofisten oluşuyor. Teslimlere de bayramdan sonra başlıyoruz. Bu projenin içine Türkiye'nin en önemli, en modern AVM'lerinden birini yaptık. Yıl sonuna doğru da açılışını yapacağız. Markalardan da talep yüksek. Şu anda yüzde 75 doluluğa ulaşmış durumdayız. 


TIPKI FLORYA GİBİ HIZLI GELİŞECEK


İstanbul'da yatırımlarınız spesifik bölgelerde yoğunlaşıyor. Geleceğine inandığınız yeni lokasyonlar var mı gündeminizde? 


Pendik benim çok önemsediğim bir bölge. Hepimiz göreceğiz, 5-6 sene sonra Pendik Anadolu Yakası'nın en önemli bölgesi olacak. Havalimanı büyütülüyor, 2 katına çıkıyor. 20 milyonluk şehrin merkez havalimanı Sabiha Gökçen Havalimanı olacak. Sadece İstanbul'a değil, Gebze, Kocaeli, Darıca Bursa'ya da hitap ediyor olacak. Türkiye'nin yüzde 38 sanayisi burada yönetiliyor. Tabii bu arada Pendik'te farklı projeler de yapılıyor. Belediye  suyun içine yapay adalar yapacak. Gemi tersanelerinin bir bölümü alınıyor. Sahil düzenlemesi yapılıyor. Dolayısıyla Florya Atatürk Havalimanı'ndan sonra ne gelişme yaşadıysa, 10-15 yılda oradaki gayrimenkuller nasıl değerlendiyse, aynı şey Pendik için de geçerli olacak. Şu anda Pendik'te konut fiyatları çok ucuz. 5-6 bin TL metrekare fiyatıyla daire alabiliyorsunuz. Bence bu rakamlar orta vadede 13-14 bin TL'lere kadar çıkacak. Biz de şimdi burada arazi geliştiriyoruz.


Pendik'e adeta yeni bir şehir 


Projelere bakarsak, şimdiye kadar bu bölgede ne kadar arazi geliştirdiniz? 


220 dönüm arazimiz var. Şu anda da harıl harıl projelere çalışıyoruz. Sahile 1000-1200 metre mesafede, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın hemen alt kısmında, deniz tarafında büyük bir proje yapıyoruz. Bu projenin içinde büyük bir cadde olacak, özel hastane, özel üniversite, devlet okulu, sineması, tiyatrosu, 5 ve 4 yıldızlı oteller, 3 bin 500 konut ve 500 civarı da ofis olacak. Henüz bütçe netleşmedi ama birkaç milyar TL yatırımla oraya küçük bir şehir kuruyoruz diyebilirim. Önümüzdeki yıl bu projeye start veririz.  


40 katlı kuleye  2018'de başlıyor


Bir de 'uçuk' bir proje vardı hayalinizde. Ne zaman başlayacaksınız belli mi?  


Evet uçuk projeyi Maslak'ta yapıyoruz. Cadde üzerinde 40 katlı bir kule düşünüyoruz. Proje yüzde 80 seviyesinde hazır. 2018 yılında bu projeye de başlayacağız. 


Bu arada yakın zamanda gayrimenkul sektörü olarak 2 bakanlı bir çalıştay yaptınız. Sonuçlar nasıl, yeni talepleriniz de olacak mı? 


'Mevzuatla ilgili bir sıkıntımız oldu. Ve 2 hafta önce maliye bakanı ve çevre ve şehircilik bakanımızla birlikte bir toplantı yaptık. Bakanımızın da desteğiyle sıkıntıları çözeceğiz. Bu arada Maliye Bakanımıza da teşekkür etmek istiyorum. Konut satışının artmasında bakanlığın bize verdiği desteklerin çok etkisi var. Tapu masrafları aşağı çekildi. KDV 9'uncu aya kadar yüzde 18'den yüzde 8 seviyesine indi. Bunun uzatılmasıyla alakalı da bir ricamız olacak.


HABABAM SINIFI SICAKLIĞINDA OLUR


Validebağ Konakları Projesi'nde meşhur Hababam Sınıfı filminin çekildiği köşke komşusunuz. Projeye yansıyacak mı bu tesadüf? 


Evet Hababam Sınıfı'nın çekildiği köşk Validebağ Korusu içinde bulunuyor. Yani bizim projemize komşu. Biz bu konaklarda Hababam Sınıfı köşkünün mimarisinden de esinlendik. Yani köşkün modernize edilmiş halini projemize taşıdık. Hababam Sınfı sıcaklığı taşıyan bu projemizi de eylül ayı sonunda görücüye  çıkarmayı planlıyoruz. 


2016 yılında çok hızlı toparlandık 


2016 pek çok sektör gibi gayrimenkul için de zor bir yıldı. Sektör bu zor dönemi atlattı mı sizce?


2016 yılında bu toprakların tarihinde görülmemiş bir hainlikle karşılaştık ve bir darbe girişimi oldu. Bu olaydan sonra ülkede herkesin yaşadığı gibi biz de konut geliştiriciler olarak bir tedirginlik yaşadık. Fakat toparlanmamız da bir o kadar hızlı oldu. Ben bu olayda şunu gördüm. Bu toplum birarada ve dimdik ayakta olduğu müddetçe, kimse bu topluma zarar veremez. 


Bir dönem farklı sektörlerden gayrimenkule hızlı girişler oldu. Bu furya bitti mi şu an? 


Türkiye'de 50 bin kişilik bir statta insanları alın karşınıza, hepinizin ortak mesleği ne olabilir' diye sorun. Yanıt 'konut üretebilirim' olacaktır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Her aklına esenin konut geliştirmemesi gerekiyor. Evet bir dönem çok hızlı girişler oldu, aynı hızla da çıktılar. Bu sektöre de zarar veriyor. Acilen sektöre giriş çıkışlar kontrol altına mekanizmalar geliştirilmeli. 





Akşam