Sektörel

Dar gelirlilerin konutlarından daha az vergi alınsın!

Ev almak isteyen vatandaşın belini büken yüzde 18 KDV oranından inşaatçılar da dert yanıyor. İNDER, “Dar gelirliye yönelik konutlardan daha az vergi alınsın” diyor..

Konut kredisi faizlerinin yüzde 0.90 seviyesinde bulunması ve yüzde 18’lik Katma Değer Vergisi (KDV) ev sahibi olmak isteyen vatandaşları kara kara düşündürüyor. Geçtiğimiz yılı 1 milyon 331 bin konut satışıyla tamamlayan inşaat sektöründe patronlar da yüksek KDV oranından her fırsatta şikayet ediyor. Hatta bu konu İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’ni (KONUTDER) karşı karşıya getirmiş durumda.


UCUZ KONUTA DÜŞÜK VERGİ


III. İnşaat ve Konut Konferansı’nda konuşan İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, lüks ile dar ve orta gelirlilere yönelik yapılan konutlardan alınan KDV’nin farklı olması gerektiğini söyledi. Durbakayım, “Yüzde 18’lik KDV oranını tamamen kaldıralım demiyorum. Ancak bu oran sürdürülebilir ve ödenebilir bir seviyede olmalı” dedi. Durbakayım, Maliye Bakanlığı’na da bu konuda yeni bir sunum yapacaklarını belirtti.


KDV YÜZDE 8’E İNSİN


Konferansa katılan KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı ise Nazmi Durbakayım’dan farklı düşünüyor. Sektörde vergi yükünün çok ağır olduğunu vurgulayan Rahvalı, “Tüm konutlarda KDV yüzde 8, arsalarda ise yüzde 1 olsun” diye önerdi. Rahvalı, “Fransa’da KDV oranı yüzde 5.5, Belçika’da yüzde 5, İtalya’da ise yüzde 4. Türkiye’de neden yüzde 18” dedi. Rahvalı, rant vergisinin de ‘makul’ ölçülerde olması gerektiğini ifade etti.


HEDEF ÇİN VE HİNDİSTAN


Kentsel dönüşüm ve yabancıya konut satışlarıyla inşaat sektörünün son yıllarda ivme kazandığını belirten Hasan rahvalı, “İstanbul’da uluslararası bir gayrimenkul fuarı düzenlenmeli” dedi. rahvalı, inşaat şirketlerinin nüfus yoğunluğu fazla olan Çin, Hindistan ve Doğu Asya ülkelerine de yönelmeleri gerektğini söyledi


SEÇİM KATKISI %15 OLUR


Her seçim döneminde alt ve üst yapı yatırımlarına hız verildiğini dile getiren İNDer Başkanı Nazmi Durbakayım, bu hamlelerle inşaat sektöründe yüzde 10- 15 oranında bir hareketlenme olacağını belirtti. Durbakayım, kısa vadeli bu durumun konut satışlarına ise etki etmeyeceğini vurguladı.


Elif Akın-Millet