18 / 07 / 2024

Dar gelirliye konut için arsa maliyeti yüzde 10-15’e düşürülmeli!

Dar gelirliye konut için arsa maliyeti yüzde 10-15’e düşürülmeli!

Fahiş fiyatlar sebebiyle konut sahibi olabilmek neredeyse imkansız hale geldi.Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, sektör ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. İşte konutta çözüm önerileri...




Konut sektöründe aşırı maliyetler, yüksek fiyatlandırmalara sebep olurken; vatandaşların ev sahibi olması da neredeyse imkansız hale geldi. Sektör temsilcileri sık sık konut sektöründe değişmesi gerekenleri sıralıyor. 

Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, şirketin projeleri ve gayrimenkul sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Ekonomimcom köşe yazarı Vahap Munyar, köşesinde Erhan Boysanoğlu'nun açıklamalarını kaleme aldı. Erhan Boysanoğlu, Bağdat’ta 400 milyon dolarlık Bakanlar Kurulu binası projesini yürüttüklerine, Irak’ın projeleri yürütmek için parasal gücünün olduğuna dikkat çekti. 

Polonya’daki işleri ise bu dönem epeyce küçülttüklerinin ve 20 milyon dolarlık işlerinin yürdüğünü altını çizen Boysanoğlu, "İlk gittiğimiz dönemde Mısrata’da 2.5 milyar dolarlık konut projesi  hayata geçirmiştik. Libya o dönemlerde bizi rahatlatmıştı. Tripoli’de bir projemiz vardı, o işe mecburen tekrar geri döndük" diye konuştu. 

Dar gelirliye konut için arsa maliyeti yüzde 10-15’e düşürülmeli!

Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, konut sektöründeki 55 yıllık geçmişileri ile ilgili de konuştu ve 135 binden fazla konutu teslim ettiklerini söyledi. 

Boysanoğlu, "Bugüne kadar 14 milyon metrekare yapı alanı hayata geçirdil. Holding olarak bugünkü karşılığı 14 milyar doları bulan finansal hacim yönetti. 10 bine yakın istihdam yarattık" şeklinde konuştu. 

Mesa Holding’in temelleri 1969'da Erhan Boysanoğlu’nun hocası Aykut Mutlu’nun kurduğu Mesa Mesken Sanayi'nin ardından atıldı. Şirkette ortak sayısı önce 6’ya, ikinci kuşakların devreye girmesiyle 40’a kadar yükseldi. Boysanoğlu Ailesi 9 sene önce tüm hisseleri devraldı.

Dar gelirliye konut için arsa maliyeti yüzde 10-15’e düşürülmeli!

MESA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, konut projelerinde bedeli belirleyen ilk faktörün arsa olduğuna dikkat çekerek, gayrimenkul piyasası ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. 

"Ülkemizde arsa maliyetleri yüzde 45-50’lerde, hatta bazı noktalarda yüzde 70’lere kadar yükseliyor. Yani, dünyanın hiçbir yerinde olmayan rakamlarla karşılaşıyoruz. Oysa yurt dışında arsa değeri oranı yüzde 20-25’i aşmıyor" bilgilerini veren Boysanoğlu, arsa maliyetini yüzde 50 kabul ederek şu hesaplamayı yaptı: 

"İnşaat maliyetini de yüzde 50 kabul edersek, bunun içindekileri şu şekilde sıralayabiliriz: Hafriyat yüzde 5, kaba yapı yüzde 25, ince yapı yüzde 40, mekanik ve elektrik yüzde 20, personel, genel giderler ve diğer masraflar yüzde 10’a denk gelir."

Arsa maliyetleri düşük tutulabilirse, yatırım değerinin daha büyük bölümünün yapıya aktarılabileceğinin altını çizen Boysanoğlu, "Bu konuda gayrimenkul sektörünün eli kolu bağlanmış durumda. Çözüm kamu tarafında" dedi. 

"Dar gelirli vatandaşlarımıza konut üretebilmemizin temel koşulu da ekonomik arazidir. Eğer arsa konusu regüle edilebilirse, arsa maliyeti yüzde 10-15 seviyesineoturtulabilirse fiyatlar da sosyal konut için makul hale gelebilir" açıklamasında bulunan Boysanoğlu, Türkiye’nin gerçek konut ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi. 

Dar gelirliye konut için arsa maliyeti yüzde 10-15’e düşürülmeli!

Erhan Boysanoğlu, gayrimenkulde bu sene odaklandıkları projeleri de açıkladı ve bunların Kent Etiler, Yeşilyaka Bahçe, Kemerburgaz Projesi, Ömerli ve Resneli projeleri olduğunu belirtti. 

Yeşilyaka Su, Mesa Panorama, Mesa Urla Kekliktepe, Mesa Bodrum Demirbükü ve Park Mozaik Su projelerinin de satışları ve taahhüt projeleri Çınarköy için de çalışmaların sürdüğünü belirten Boysanoğlu, "Kent Etiler'in toplam yatırım değeri 1 milyar 440 milyon dolar olacak. 7 yıldır üzerinde çalıştığımız çok büyük bir kentsel dönüşüm projesi olan İstanbul Karanfilköy’deki proje çerçevesinde 186 dönümlük arazide büyük bir mahalle inşa ediyoruz" açıklamasında bulundu. 

186 dönümün yüzde 65’inin imara açık olduğuna dikkat çeken Boysanoğlu, Kiptaş-Mesa-ASL ortaklığı ile gerçekleşecek projede 1361 konut, 61 ticari ünite, 82 ofis, cami ve okul bulunduğunu söyledi. 

Boysanoğlu, “TEMA İstanbul 2-TEMA World” projesini işaret ederek, 450 milyon dolarlık TEMA İstanbul’un yüzde 82’sinin satıldığını berlitti ve "Toplam 2 bin 350 konut ve ticari alanlardan meydnaa gelen TEMA-2 projemizde ilk etap teslimler büyük oranda tamamlandı. Mesa, Artaş, Kantur & Akdaş ortaklığı ile TEMA İstanbul markasının hikayesini sürdürüyoruz" diye konştu. 

Boysanoğlu, Mesa-Artaş ortaklığındaki TEMA World projemizde ise fiziksel ilerlemenin yüzde 50'ye yaklaştığının altını çizdi ve "Toplamda 338 bin metrekarelik alan üzerinde hayata geçirilecek TEMA World, eğlence parkı ve şehir parkı özelliklerini barındıracak" dedi. 

Konut kredilerine 'BES' desteği! Konut almak isteyenlere nefes olacak!

10 bin, 10 bin 500, 11 bin, 11 bin 500, 12 bin, 12 bin 500, 13 bin TL emekli maaşı olanlar ne kadar maaş alacak? 

Çankaya Belediyesi'nden Dışişleri Bakanlığı’nın Ankara'daki 120 dönümlük arsasının imara açılmasına ilişkin açıklama!


Geri Dön