Dara Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları için 50 bin liralık bütçe ayrıldı!
Mardin'in Nusaybin îlçesi yakınlarında bulunan ve 'Güneydoğu'nun Efes'i olarak adlandırılan 3 bin yıllık Dara Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına bu yıl Kültür Bakanlığı tarafından 50 bin liralık ödenek ayrıldı...
Mardin'in Nusaybin îlçesi yakınlarında bulunan ve 'Güneydoğu'nun Efes'i olarak adlandırılan 3 bin yıllık Dara Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına bu yıl Kültür Bakanlığı tarafından 50 bin liralık ödenek ayrıldı. Doğan Haber Ajansı'nm haberine göre kazılar sürdükçe yer altındaki antik hazineleri gün yüzüne çıkan Dara'da bir köy evinin altında 25 metre derinlikte yer alan ve köylülerin Zindan ismini verdiği İstanbul'daki Yerebatan Sarnıcı'nm benzeri olarak nitelendirilen silo, yapısıyla görenleri şaşırtıyor.
Tatilci ve turistlerin adeta alan ettiği yeraltındaki 'Zindan' denilen silonun üzerindeki betonarme yapı ise, 1400 yıllık tarihi yapıyla tezat oluşturuyor. Güneydoğu'da 'Açık hava müzesi' görünümündeki Ortadoğu'daki Süryaniler'in merkezi durumundaki Mardin, kentsel dönüşüm projesiyle 100 yıl önceki eski tarihi haline döndürülmeye çalışılırken, kente 30 kilometre uzaklıktaki 'Güneydoğu'nun Efes'i olarak adlandırılan ve yıllarca pek kimsenin bilmediği 3 bin yıllık Dara Antik Kenti'ndeki kazılara bu yıl sadece 50 bin lira ödenek ayrıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kısıtlı ödenek çıkarılması nedeniyle, 'Kullar Dağı' anlamına gelen Turabdin Dağları'nm altında kurulu bulunan Dara Antik Kenti'nde, Babil ve Pers İmparatorluğu'na ait tarihi kalıntıların gün ışığına çıkarılması için bu yıl kazı çalışması Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan başkanlığında sadece üç ay yapılabilecek.
Star Gazetesi