Kent Haberleri

Dara Harabeleri'nde kazılar başlıyor!

‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ndan sonra Dara Harabeleri’ndeki kazılar başlıyor. Harabeleri dünya turizmine kazandırmak istediklerini belirten Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, “Toprağın altında saklı tarih gün yüzüne çıkarılmalı.” diyor.

Mardin’de Babil ve Pers imparatorluklarına karargahlık yapmış 10 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip Dara Harabeleri’nde kazılar yeniden başlıyor. İki yıl önce çalışmalara ara verildiğini söyleyen Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bunun için 50 bin TL ödenek ayırdığını belirtiyor. Babil ve Pers imparatorluğu zamanında 100 bin kişilik askeri garnizon merkezi olarak kullanılan Dara’da bulunan tarihi dokuyu korumak için şubat ayında ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ hazırlandı. İhaleye çıkarılan proje kapsamında önümüzdeki yıldan itibaren Dara Harabeleri koruma altına alınacak. Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Mardin’in gerek yer üstünde gerekse yer altında bulunan tarihi zenginlikleri ile dünyanın en önemli antik kentlerinden bir tanesi olduğuna işaret ederek, Dara Harabeleri’ni dünya turizmine kazandırmak için çalıştıklarını dile getiriyor. Dara’da bulunan tarihi dokuyu korumak için “Koruma Amaçlı İmar Planı” hazırlandığını ifade eden Cengiz, şöyle konuşuyor: “Dara kazıları uzun yıllar alacak. Çünkü toprağın altında saklı tarih var. Bunu gün ışığına çıkarmak gerekir.” Toprağın altında bulunan saklı şehri gün yüzüne çıkarmak için Mardin Valilik ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından 1984 yılından beri devam eden kazılarda birçok tarihî eser gün yüzüne çıkarıldı. Mardin’e bağlı Oğuz köyündeki Dara Harabeleri’nde iki yıl önce başlatılan kazı çalışmaları kapsamında ortaya çıkan eserler tarihe ışık tutacak nitelikte. M.S. 6. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen şemsiye ve çeşitli hayvan figürlü mozaikler, kaya mezarları ile 3 bin yıllık insanlara ait kemikler ortaya çıkarıldı.


2010 yılında başlatılan kazılarda ise, Dara Harabeleri’nde bulunan ve halk arasında zindan olarak bilinen 40 metre derinliğindeki yer altı sığınakları temizlendi, açık hava tiyatrosu ve kaya evlerin bulunduğu alanlarda gerçekleştirilen kazılarda Babil ve Pers imparatorluklarına ait askeri garnizon şehrinin erzak ve silah depoları ile kaya mezarlar ortaya çıkarıldı. Ayrıca şehrin yerleşim alanı olan toprak altında kalan kayalara oyulmuş tarihî evler de gün yüzüne çıkarılacak. Kazı çalışmaları kapsamında su sarnıcının yanında yeni bir su sarnıcı daha bulundu.


Şeyhmus Edis/Zaman Gazetesi