Darfur'da Türk yapımı mobil hastane kuruldu
Türkiye'nin ilk mobil hastanesi, Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği Ortak Barış Gücü yönetiminde bulunan Darfur'a kuruldu
ALKE Şirketler Grubu bünyesindeki Turmaks İnşaat ve M.C.C Ltd. şirketlerince tamamen yerli olarak tasarlanan ve imal edilen Türkiye'nin ilk mobil hastanesi, Birleşmiş Milletler (BM) ve Afrika Birliği Ortak Barış Gücü (UNAMİD) yönetiminde bulunan Sudan'ın batısındaki Darfur'a kuruldu.
Turmaks İnşaat ve M.C.C Ltd yapılan açıklamaya göre, Nijerya Savunma Bakanlığı tarafından sipariş edilen iki adet tam teşekküllü 40'ar yataklı mobil cerrahi hastaneler daha önce 2009 Ağustos ayında Türkiye'den gemiyle Nijerya'nın Lagos limanına taşındı.
Hastanelerden ilki, Lagos limanından Rus Ilyushin IL-76 tipi ağır nakliye uçağıyla Sudan'ın Darfur bölgesine gönderildi.
Nijerya ordusundan askerlerin oluşturduğu BM barış gücünün kontrolündeki Sudan;ın Darfur bölgesinin El Geneina şehrine taşınan hastane, Turmaks İnşaat ve M.C.C Ltd.'in tamamı Türkler'den oluşan 10 kişilik ekibi tarafından ortalama 48 derece sıcaklık altında çalışılarak yaklaşık bir hafta gibi kısa bir sürede kuruldu.
Mobil hastaneyi kuran ekibin lideri Turmaks İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Aroymak, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce Endonezya Polis Teşkilatı'nın Sudan Darfur'daki Barış Gücü kampını kurduklarını, güvenlik açısından oldukça sorunlu bir bölge olan Darfur'da barış gücü kampı ardından mobil hastaneyi de kurmuş olmaktan oldukça mutlu olduklarını söyledi.
Mobil hastaneyi Sudan;nın Darfur bölgesinin El Geneina şehrinin 25 km uzağındaki BM barış gücünün kontrolündeki bölgeye kurduklarını bildiren Aroymak, hastaneyi kurmak için çöl üzerine beton attıklarını, ardından iskeleti oluşturup, hastane konteynerlerini monte ettiklerini aktardı.
Aroymak, 10 kişilik Türk ekibinin mobil hastanenin inşa ve montaj süresince 48 derece sıcaklıkta çalıştığını ve bu sürede bölgenin gıda ve sudan yoksun olması nedeniyle Türkiye'den getirdikleri yiyecek ve içeceklerle
beslendiklerini söyledi.
Bölgenin şehir merkezine uzak olması nedeniyle acil ihtiyaçlarını El Geneina şehrindeki BM Barış gücü kampından karşıladıklarını belirten Aroymak, yol üzerinde üzeri yarı çıplak ve şort giyen ağır silah taşıyan 14-15 yaşındaki çocuklar gördüklerini, güvenlik nedeniyle inşaat alanından hep barış gücü eskortuyla ayrıldıklarını anlattı.
Aroymak, inşa ve montajı yapan Türk ekibin iki hafta boyunca mobil hastanenin kurulduğu yerde bulunan çadırda kaldığını, sivrisinekleriyle insanlara bulaşan sıtma hastalığına karşı ilaç kullandıklarını, ayrıca sineklere karşı korunmak için geceleri cibinlik ile yattıklarını söyledi.
Türk ekibinin güvenlik ve iklim şartlarının zor olduğu, gıda ve sudan yoksun bir bölgede sabır ve özveriyle mobil hastaneyi kurduğunu anlatan Aroymak şöyle konuştu: "İçinde ameliyathane, yoğun bakım ünitesi, diş, röntgen, eczane, kan bankası, morg, reverse osmosis su arıtma ünitesi, çamaşırhane, jeneratör ve mutfağın bulunduğu tam teşekküllü bir hastaneyi bir haftada kurarak UNAMİD'e teslim ettik. Dünyada mobil hastaneleri yapan ve kuran az sayıdaki firmadan biriyiz. Zorlu şartlar altında görevimizi tamamladığımız için oldukça
mutluyuz"
"İKİNCİ MOBİL HASTANEYİ AFRİKA'DA ÇAD VEYA LİBERYA'YA KURACAĞIZ"
Turmaks İnşaat Genel Müdürü Dr. Ali Kemaloğlu ise özellikle Afrika'da son yıllarda az gelişmişliği azaltmaya yönelik yatırımların başında, sağlık ile ilgili projelerin geldiğini bildirdi.
Turmaks'ın geliştirdiği sistemlerle özellikle kırsal sahalarda zor durumdaki insanlara hizmet götürülmesini kolaylaştırdığını anlatan Kemaloğlu şunları söyledi: "Kendi tasarımımız ve imalatımız olan Türkiye'nin ilk mobil hastanesini, dünyanın en zorlu siyasi ve coğrafi koşulları altında BM'e teslim etmekten gurur duyuyoruz. Hastane El Geneina'deki BM askerlerine ve yerel halka hizmet verecek.
Afrika Barış Gücü'nün en büyük destekçisi olan Nijerya'ya teslim ettiğimiz ikinci mobil hastaneyi de yine Afrika'da Çad veya Liberya'ya kuracağız" Kemaloğlu, grup olarak dünyanın en güçlü orduları ve kuruluşlarıyla dünyanın farklı bölgeleri için geliştirmekte oldukları benzer projeleri bulunduğunu sözlerine ekledi.
AA
Konu ile iligli basında yer alan diğer haberler
Darfurlu mülteciler, Türk hastanesinde şifa bulacak
Bir Türk şirketi, Sudan'ın iç çatışmalar sebebiyle insanlık dramına sahne olan Darfur bölgesine mobil hastane kurdu
ALKE Şirketler Grubu bünyesindeki Turmaks İnşaat ve M.C.C şirketlerince Türkiye'de tasarlanıp yerli imkânlarla yapılan hastane Darfur'un Birleşmiş Milletler (BM) ve Afrika Birliği Ortak Barış Gücü (UNAMID) yönetimindeki El Geneina şehrinde hizmet sunacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Turmaks İnşaat Genel Müdürü Dr. Ali Kemaloğlu, "Hastane El Geneina'daki BM askerlerine ve yerel halka hizmet verecek. Afrika Barış Gücü'nün en büyük destekçisi olan Nijerya'ya teslim ettiğimiz ikinci mobil hastaneyi de yine Afrika'da Çad veya Liberya'ya kuracağız." dedi. Kemaloğlu, grup olarak dünyanın en güçlü orduları ve kuruluşlarıyla benzer projeler yürüttüklerini kaydetti. Turmaks İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Aroymak da daha önce Endonezya polis teşkilatının Sudan Darfur'daki Barış Gücü kampını da inşa ettiklerini belirtti. Mobil hastanede ameliyathane, yoğun bakım ünitesi, diş, röntgen, eczane, kan bankası, morg, reverse osmosis su arıtma ünitesi, çamaşırhane, jeneratör ve mutfak bulunuyor.
Zaman
Darfur'a ilk Türk mobil hastane
ALKE Şirketler Grubu bünyesindeki Turmaks İnşaat ile M.C.C Ltd. şirketleri tarafından tamamen yerli olarak tasarlanan ve imal edilen Türkiye'nin ilk mobil hastanesi, Birleşmiş Milletler (BM) ve Afrika Birliği Ortak Barış Gücü (UNAMİD) yönetiminde bulunan Sudan'ın batısındaki Darfur'a kuruldu. Nijerya Savunma Bakanlığı tarafından sipariş edilen iki adet tam teşekküllü 40'ar yataklı mobil cerrahi hastaneler daha önce 2009 Ağustos ayında Türkiye'den gemiyle Nijerya'nın Lagos limanına taşındı. Hastanelerden ilki, Lagos limanından Rus Ilyushin IL-76 tipi ağır nakliye uçağıyla Sudan'ın Darfur bölgesine gönderildi. Nijerya ordusundan askerlerin oluşturduğu BM barış gücünün kontrolündeki Sudan'ın Darfur bölgesinin El Geneina şehrine taşınan hastane, tamamı Türkler'den oluşan 10 kişilik ekibi tarafından ortalama 48 derece sıcaklık altında çalışılarak yaklaşık bir hafta gibi kısa bir sürede kuruldu.
Akşam