Kent Haberleri

Darıca İskoliye Mektebi ve Tekel Binası restorasyonu devam ediyor!

Darıca Belediyesi ile Kocaeli Valiliği arasında imzalanan protokol çerçevesinde Darıca İskoliye Mektebi ve Tekel Binası Restorasyon Uygulama Proje çalışmaları hızla ilerliyor.

Darıca’nın en eski yapılarından olan İskolye Mektebi ve Tarihi Tekel Binası restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen  Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, yapılacak olan çalışmalarla Darıca’nın tarihi mirasının gün yüzüne çıkacağını ve yapım aşamasından sonra yapıların tarihi kimliklerine uygun olarak halkımızın hizmetine sunulacağını söyleyerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Başkan Karabacak, ” Darıca İskoliye Mektebi ve Tekel Binası Restorasyon Uygulama Projesi bölgemiz adına önemli bir kazanım olacak. Mezbelelik haldeki bu tarihi yapıtları anıtlar kuruluyla birlikte yapacağımız çalışmalarla ayağa kaldıracağız. Yaklaşık 5 milyon TL’lik bu proje Darıca için son derece önemli bir proje. Yaklaşık 2 yıllık bir çalışma sonucu projeyi tamamlayarak halkımızın hizmetine sunacağız.” diyerek projeyle ilgili bilgiler aktardı.


Gebze Haber


Haber Özgür Kocaeli'de şöyle yer aldı;

1875'te yapımına karar verilen ve 1882'de hizmete başlayan İskoliye Mektebi'nde, 1900'lerin başında meydana gelen büyük yangın dışında 1964'e kadar eğitim verildi. Bölgede yaşayan Rumların Yunanistan'a gitmesiyle bu tarihten sonra kısa bir süre kaymakamlık olarak hizmet veren zamanla tahrip olan binanın, 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'nde büyük bölümü yıkıldı.


Mimaride neoklasik dönemin izlerini taşıyan tarihi binanın restorasyonu için Darıca Belediyesince proje hazırlandı ve ihale sürecinin ardından çalışmalar başladı. Bu kapsamda, tarihi bina mevcut duvarları korunarak, üslup, malzeme ve mimari detaylar bakımında mümkün olduğunca aslına sadık kalınarak restore edilecek.

Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine miras kalan tarihi yapı için Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile çalışma başlattıklarını söyledi. 


 Karabacak, Darıca Belediyesi olarak "Taşınmaz Kültür Varlıkları Katkı Payı"nı aksatmadan ödediklerini anlatarak, şöyle devam etti:


"Kaynağını, Anıtlar Kuruluna yatırmış olduğumuz ortak paydan alarak Darıca Belediyesi bünyesinde bu eseri de gün yüzüne çıkartmış olacağız. Rölöveleri ve projeleri hazırlandı. Darıca Belediyesi olarak ihalesini yaptık. Şu anda restorasyon çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Yapının dokusunu bozmadan, aslına uygun bir şekilde restorasyonunu tamamlamayı hedefliyoruz. İnşallah en geç 2 yıl içerisinde bu tarihi yapının restorasyonunu tamamlayıp halkımızın hizmetine sunmuş olacağız. Ne amaçla kullanılacağına restorasyonun tamamlanmasının ardından karar vereceğiz. Belki bir kent müzesine dönüştürülebilir."

Geçmişte Selçuklu ve Osmanlı'nın azınlıklara karşı hiçbir zaman asimilasyon uygulamadığına işaret eden Karabacak, farklı etnik kökenden, inançtan insanların bu topraklarda özgürce yaşayabildiğini vurguladı.


Karabacak, günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin aynı anlayış içerisinde hareket ettiğini belirterek, "Biz restorasyonunu gerçekleştirdiğimiz bu okulu tarihi bir miras olarak değerlendiriyor ve geçmişteki izlerinin geleceğe aktarılmasında da hiçbir sakınca görmüyoruz" diye konuştu.


Özgür Kocaeli