Genel

Darüşşafaka, bağışçıları için huzurevleri inşa ettirdi!

Darüşşafaka, babasını kaybetmiş öğrencilerin eğitimi için bağışta bulunanların ileri yaşlarında yaşamlarını sürdürebilecekleri huzurevleri inşa ettirdi. Darüşşafakanın bağışçıları bu huzurevlerindeki rezidanslarda 65 yaşından ölünceye kadar kalabiliyor

Rezidanslar 1+1 veya 2+1 yaşam alanına sahip. Bağışçı kendine tahsis edilen rezidansı istediği gibi döşeyebiliyor. Ölünceye kadar rezidansı kullanıyor.  Huzurevlerinde yaşayanların hepsi bağışçı. Bu evlerde ticari amaç yok. Eğitime kaynak yaratma arayışı var.

Darüşşafakanın huzurevleri hakkında daha geniş bilgi vermeden, Belçikada ki bir kız arkadaşımın hikyesini anlatmak istiyorum. Mülkiyeden mezun olduktan sonra, askere gitmeden önce bir süre Brükselde bankalarda ve merkez bankasında staj yapmıştım. İşte o dönemde tanıştığım kız arkadaşım varlıklı bir ailenin çocuğu idi. Kendi de iyi bir işte çalışıyordu. Evlenmedi. Maddi imknı çok iyi idi. Yalnız başına güzel bir evde yaşıyordu. Bir gün bizi aradı. Evini, otomobilini sattığını, belediyeye ait huzurevinde bir daireye taşındığını söyledi. Acaba ne oldu, parasız mı kaldı da belediyenin huzurevinde yaşamak zorunda diye üzüldük. Karı koca Brüksele gittik. Kaldığını söylediği belediyenin huzurevini aradık. Koskocaman, otel gibi, bahçe içinde bir bina... Kapıda resepsiyonu var. Asansör ile üst kata çıktık.  Her kapının üzerinde oturanın ismi yazılı. Zili çaldık.

Arkadaşımızın dairesine girince şaşırdık. Kütüphanesini, piyanosunu taşımış. Küçük bir mutfağı, salonu ve yatak odası var. Balkonu yemyeşil bahçeye karşı.

Farklı bir yaşam tarzı

Sattığı evininin parasını eski birikimlerine eklemiş. Belediyeye belli bir bağış yapmış. Bu bağış huzurevinin aylık kirasını ve verilen hizmetlerin faturasını karşılıyormuş. Bize dairesinde yemek yaptı. Binayı, bahçeyi gezdirdi. İyi ki ziyaretine gitmişiz. Bir süre sonra kötü hastalıktan onu kaybettik.

Gelelim Darüşşafakaya. Yetenekli, ancak babası hayatta bulunmayan kız ve erkek çocuklara eğitim veriyor. Bu yıl 65 ilden gelen 830 öğrenci eğitim görüyor. Başarılı öğrenciler üniversitede de destekleniyor. Çocukların tüm masrafları bağışlarla karşılanıyor. Yönetimin başında son 4 yıldır Merkez Bankası eski Başkan Yardımcılarından Zekeriya Yıldırım var.

Rezidans gibi huzurevi

Yıldırım, huzurevleri projesine büyük önem veriyor. İlk huzurevi 1997 yılında Yakacıkta açıldı. Şimdilerde Maltepe, Şenesenevler ve Urlada da var. Bu 4 huzurevinde 420 rezidans bulunuyor. Huzurevleri 5 yıldızlı otel kalitesinde. Darüşşafakanın Yeni Yaşam Eviniz Rezidans isimli bir dergisi var. Şubat ayında yayınlanan 5inci sayısında  yer alan  huzurevlerinde yaşayanların fotoğraflarını gördüm, hayat hikayelerini okudum. İşlerinde başarılı olmuş, yaptıkları ile kamuoyunda tanınmış, çok kişinin Darüşşafaka huzurevlerinde yaşadığı anlaşılıyor. İlgilenen olur diyerek yazıyorum. Burada çifte mutluluk var. Bağış yapanlar hem ileri yaşlarında huzur imknını elde ediyor, hem de bağışları ile babası bulunmayan çok sayıda gencin eğitim görmesini sağlıyor. (Övgü yazısı oldu ama... Olacak o kadar! Ne de olsa ben de Darüşşafaka üyesiyim. Çocuklara daha iyi eğitim imknı sağlamak için çalışıyoruz.)
Milliyet/Güngor URAS