Ekonomi

DASK deprem sigortası zorunlu mu? Deprem sigortası kaç kez yapılır?

DASK hakkında son dönemde pek çok soru gelmektedir. Bilhassa yaşanan Kahramanmaraş depreminden sonra DASK araştırmaları hız kazandı. İşte DASK hakkında merak edilenler!Binanız eğer tamamen veya kısmen de olsa zarar görmüş olsa da teminat altındadır

DASK DEPREM SİGORTASI NELERİ KAPSAR?

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi hasarları, zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler doğrusunda nakit olarak karşılar. Binanız eğer tamamen veya kısmen de olsa zarar görmüş olsa da teminat altındadır.

Peki “DASK deprem sigortası zorunlu mu? Deprem sigortası kaç kez yapılır?” İşte bu konuda merak edilen diğer soru ve yanıtları…

DEPREM SİGORTASI KAÇ KEZ YAPILIR?

DASK poliçeni yılda bir kez yapılması gerekir. Yani poliçenin düzenlendiği günden başlayarak, DASK yılda 1 kez olarak ödenir. Buna ek olarak sigorta poliçesi geçerlilik süresi dolmuş ise 30 gün içinde yenileme işlemlerini yapman önemlidir.

EVİMİ SATTIM DASK NE OLACAK?

Satıştan dolayı Zorunlu Deprem Sigorta poliçesi iptal edilmemektedir. Bu tür durumlarda, sonradan tanzim edilen ikinci poliçe iptal ettirilerek, meskeni satın alan vatandaş, adına mevcut poliçe üzerinde '' menfaat değişikliği zeyili '' yapılması gerekmektedir.

DASK DEPREM SİGORTASI ZORUNLU MU? DEPREM SİGORTASI NE İŞE YARAR?

Deprem sigortası ile deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, dev dalga yani tsunami ya da yer kaymasının kendinize ve sevdiklerinize verebileceği maddi oluşan zararlar güvence altına alınıyor. Ev veya iş yeri sahibi konumunda iseniz, öncelikle zorunlu deprem sigortası yaptırmanız gerekmektedir.

İster oturulamaz durumda ister kısmi hasarlı olsun, bina zararını en hızlı yoldan tazmin ederek, yaşamın normal seyrine dönmesine yardımcı olur.

DEPREM SİGORTASI EVİN NE KADARINI KARŞILAMAKTADIR?

Binası hasar görenlere ödenecek birim fiyat, son olarak 25 Kasım 2022 yılında belli oldu. Zorunlu Deprem Sigortası yaptıranlar ve depremde evleri zarar görenlerin metrekare başına 3 bin 16 lira tazminat alacağı duyuruldu. Bu bilgilere göre evi 100 metrekare olan birisinin alacağı tazminat miktarı 301 bin 600 lira olacaktır.