DASK depremde 12 milyar TL hasar ödeyecek büyüklükte!
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Üyesi Can Akın Çağlar, DASK’ın fon miktarının 2,9 milyar TL olduğunu ve dünyanın en büyük sigorta havuzlarından biri haline geldiklerini söyledi.
Can Akın Çağlar, uluslararası finansman imkanlarını kullanarak bugün için toplam 12 milyar TL’lik hasarı bir seferde ödeyecek kapasiteye ulaştıklarını belirterek, şu açıklamaları yaptı: 12 milyar liralık kapasite demek aşağı yukarı iki tane Sivas’ı yeniden inşa edecek bir büyüklükte sigorta kapsamı anlamına geliyor. Eğer bu havuzumuzu büyütürsek ve 12 milyar rakamını biraz daha yukarı çıkartırsak, olası depremde devletin üzerinden bütün sorumluluğu alıp, dünya genelinde milletler üzerinde dağıtmış oluruz. Hedefimiz, 2017 yılında 10 milyon sigortalıya ulaşmak.
SİGORTALILIK ORANI DÜŞÜK
Sivas’ın ilçelerinin yarısı birinci ve ikinci derece deprem risk bölgesinde yer alıyor. Diğer ilçeler ise üçüncü ve dördüncü deprem risk bölgelerinde. Topraklarının büyük bir kısmının deprem riski barındırdığı Sivas’ta zorunlu deprem sigortasını yaptıranların oranı yüzde 29. Hem Türkiye’nin hem de İç Anadolu Bölgesi ortalamasının altında kalan Sivas’ta, sigortalılık oranlarının çok daha yüksek olması gerekiyor. Bu nedenle ev sahiplerini deprem riskine, alınması gereken önlemlere ve deprem sigortasının önemine ilişkin olarak daha çok bilinçlendirmemiz gerekiyor. Ülke geneline yönelik diğer faaliyetlere ek olarak DASK Anadolu Buluşmaları adı altında yaptığımız yerel faaliyetlerle bunu sağlamayı amaçlıyoruz.
Bölgeler olarak bakıldığında deprem yaşamış bölgelerimizde sigorta bilincinin daha yüksek olduğunu görüyoruz. Özellikle Batı bölgelerinde çok daha yüksek. Doğuya gittikçe bunun düştüğünü ama özellikle Van’da deprem öncesi ve sonrası çok ciddi bir sigorta bilincinin olduğunu görebiliyoruz. Sivas, merkez olarak bakıldığında 3. derece deprem bölgesi gibi görünse de Akıncılar ve Koyulhisar gibi 6 ilçe birinci derece deprem riski altında.
Bu gerçekle Sivas’ın yüzde 29 olan sigortalılık oranını en azından yüzde 38’lik Türkiye ortalamasına çıkarmamız gerekir. Deprem yaşamış illere baktığımızda Çanakkale’de yüzde 48, Erzincan’da yüzde 43 oranlarını görüyoruz. Sivas’ta şu an 130 bin konutun 37 bin tanesi zorunlu deprem sigortalı.
Sivas’ta konutların yüzde 29’u deprem sigortalı
-Sivas’ta konutların sadece yüzde 29’unun depreme karşı sigortalandığı ortaya çıktı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen ‘Anadolu Buluşmaları’nın Balıkesir ve Erzurum’dan sonraki durağı Sivas oldu. Sivas’ta toplam 130 bin konutun 37 binin zorunlu deprem sigortası yaptırdığı açıklandı.
-Sivas’ta 130 bin konutun bin 800’e yakını deprem yönetmeliğinden sonra yapılmış konutlar. Ancak konutların yüzde 80’ini eski ve depreme dayanıksız konutlardan oluşuyor. Öte yandan Sivas’ın büyük bir kısmı 1. derece risk taşıması nedeniyle de Sivas, deprem açısından risk oranı yüksek iller arasında yer alıyor.
Binalarımızın yüzde 80’i riskli
Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, binaların yüzde 80’inin eski ve riskli binalardan oluştuğunu söyledi. Sami Aydın, Sivas’taki yüzde 29 olan zorunlu deprem sigortalılık oranının yukarı çıkması gerektiğini belirterek, şu açıklamaları yaptı:
Sivas’ta bina olarak baktığımızda merkezimizde 130 bin bina ve 11 bin de iş yerinin varlığını görüyoruz. Bu binaların bin 872 tanesi, deprem yönetmeliğinden sonra yapılmış binalar. 2000 yılından sonra yapılan binaların standardının kısmen iyi olduğunu söyleyebiliriz ama binalarımızın maalesef yüzde 80’i eski binalardan oluşuyor. Bu binalar 30-40 hatta 50 yıllık binalar. Bu binaların her birinin risk teşkil ettiği görüşündeyim.
Zorunlu deprem sigortasında, deprem başa geldikten sonra bunun ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Tıpkı araç sigortası gibi, ‘ben kaza yapmam, ne olur ki?’ mantığıyla baktığınız zaman, geriye dönüşünüz söz konusu olmuyor. Küçük meblağlarla, en azından maddi-manevi risklerinizi bertaraf etmiş oluyorsunuz. Zorunlu deprem sigortası ile ilgili tanıtıcı faaliyetler artarsa ve Sivaslı vatandaşlarımız da bilinçlenirse yüzde 29 olan sigortalılık oranımızın artacağını düşünüyorum. Türkiye ortalamasının üzerine çıkabilecek potansiyelimiz olduğuna inanıyorum.
Sigortalılık oranını artırmalıyız
Sivas Valisi Alim Barut, afetlere karşı sorumluluğun vatandaşların kendisinde olduğunu söyledi. Barut, vatandaşların da bu sorumluluğu azaltmak için zorunlu deprem sigortasını yaptırması, Sivas’ta ise yüzde 29 olan sigortalılık oranının artırılması gerektiğini belirtti. Alim Barut, şu açıklamaları yaptı:
Ben kendi özel mülküm için zorunlu deprem sigortası yaptırıyorum. Anadolu coğrafyasında yaşıyoruz ve depreme her an maruz kalabiliriz. Vatandaş olarak bize görevler düşüyor. Coğrafyamızı değiştiremeyeceğimize göre binalarımızı sağlam yapmak ve o binaları da sigorta ettirmek gibi bir sorumluluğumuz var. ABD’de Katrina Kasırgası olduğunda devlet zarara ilişkin olarak sadece bazı reasürans şirketlerinin bir kısım zararını fonladı. Özel kişilerin muhatabı sigorta şirketleriydi. Dolayısıyla afetlere karşı artık sorumluluk vatandaşların kendisinde. Vatandaşlar da bu sorumluluğu azaltmak için zorunlu deprem sigortasını yaptırmalı. Sivas olarak da yüzde 29 olan sigortalılık oranımızı arttırmalıyız. Türkiye ortalamasının altında olmak kabul edilebilir bir durum değil. Mutlaka yaygınlaştırmamız lazım.
Ne dediler
Sİgorta sadece depreme bağlı olmamalı
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım:
İNSANLAR büyük meblağlar veriyorlar, ev alıyorlar, otomobil alıyorlar ama küçük meblağlarla bunları sigorta yaptırmıyorlar. İlimize bakıyorum, sigortalılık oranımız sadece yüzde 29. Oysa Türkiye ortalaması yüzde 38. Sigortanın devamlılığı da önemli. Bina alım-satımlarında, elektrik ve su aboneliğinde takibi yapılıyor ama vatandaşların büyük çoğunluğu sonraki yıllarda yenilemiyor. Ödenen sigorta rakamlarına masraf, gider gözüyle bakmamalı.
Hazırlıklarımızı çok önceden Kurgulamalıyız
Sivas İl Afet Müdürü
Nazif Ekinci
SAĞLAM bina, binaların sağlam zeminlere yapılması ve sigorta konusu da bunlardan biri. Zorunlu deprem sigortasını yaptırmış olan vatandaş olası afette avantajlı hale gelir. Evi, barkı yıkılmış, konaklamaya, barınmaya ve iaşeye ihtiyacı olana büyük kaynak sigorta. Gerekirse o andan itibaren başka bir yere evini yapabilir, eşyasını yükleyip başka bir yere taşınabilir.
DEPREM sİGORTASI MÜLK SAHİBİNDEN
SİBESKİ GENEL MÜDÜRÜ
ERHAN ERCANLI
DASK sigortası ücretleri, mülkiyet sahibi ile kiracılar arasında anlaşmazlıklara sebep olabiliyor. Vatandaşlarımız abonelik işlemleri yaptırmaya geldiklerinde çalışanlarımız sayesinde sigorta yaptırmak üzere yönlendirilirler.
ABONELİKLERDE TEPKİLER YOK DENECEK KADAR AZALMIŞ DURUMDA
ÇEDAŞ Genel Müdürü
Ali Cesur
Abonelik işlemleri için deprem sigortasının zorunlu hale getirilmesiyle büyük sıkıntılar ve tepkilerle karşılaştık. Ev sahipleri deprem sigortası yaptırmamakta direndi. Fakat konuyla ilgili müşteriler bilgilendirildi ve şu an tepkiler yok denecek kadar azalmış durumda.
VATANDAŞLAR SİGORTA KONUSUNDA BİLİNÇLİ
SİVAS TAPU KADASTRO MÜDÜRÜ
MEHMET POSTACI
Son dönemde vatandaşlarımızın tapu müdürlüklerinde işlem öncesinde zorunlu deprem sigortasının zaten yapılmış olması gerektiği konusunda bilinçliler ama genel olarak bakıldığında tapu görevlilerinin yönlendirme ve uyarıları da olmaktadır.
Hürriyet