Genel

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması başvuruları başlıyor! 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın bu sene altıncısı düzenleniyor. Yarışma için başvurular başladı...

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın altıncısı için başvuru süreci başladı. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, yarışmaya katılma şartları arasında, üniversitelerin lisans öğrencilerinden oluşan en az dört en fazla beş kişiden oluşan takımlar olması ve takım üyelerinin çoğunluğunun inşaat mühendisliği bölümünde eğitim görüyor olması bulunuyor.

DASK’dan yapılan açıklamaya göre, inşaat mühendisliği ve mimarlık öğrencilerinde deprem ve depreme dayanıklı bina bilincini artırma amacıyla yapılan yarışmanın başvuruları 28 Şubat’a kadar daskbinatasarimicom adresi üzerinden yapılacak. Başvuruların sona ermesinden sonra finale kalmaya hak kazanan takımlar jüri ve Teknik Danışma Kurulu aracılığıyla seçilecek.

DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Koordinatörü İsmet Güngör, “Depremin risklerini yönetmenin en öncelikli yollarından birisi güvenli binalar. Dolayısıyla bizim bu konuda bilinçli mühendislere ve mimarlara ihtiyacımız var. DASK olarak bu alanda farkındalık yaratmak ve gençlerin mesleki gelişimlerine de katkıda bulunmak için düzenlediğimiz bu yarışmanın bugüne kadar gördüğü ilgiden çok memnunuz. Bu yılki projeleri ve öğrencileri yapacağı çalışmaları da heyecanla bekliyor, şimdiden tüm takımlara başarılar diliyoruz” şeklinde konuştu.

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması kapsamında bu yıl takımlardan İstanbul´un Ataşehir ilçesinde İstanbul Finans Merkezi´nde bir iş merkezi binası projesini tasarlamaları isteniyor. Yarışmaya katılım şartlarında üniversitelerin lisans öğrencilerinden en az dört, en fazla beş kişiden oluşan takımların üyelerinin çoğunluğunun inşaat mühendisliği bölümünde eğitim görmeleri şartı bulunuyor.

Üç bölümden oluşan yarışmanın birinci kısmında takımlar, proje ön şartnamesine uygun olarak yarışmaya başvurularını yapacak. Yarışmanın ikinci adımında finale çıkan takımlar, açıklanacak teknik şartnameye uygun olarak bina maketlerini tasarlayıp yapacak. Üçüncü bölümde ise takımların tasarlayıp yaptıkları çok katlı bina maketleri yarışmanın final gününde “sarsma masası” üzerinde, üç farklı deprem etkisi altında teste tutulacak. Kazanan takım, maket binaların yarışma kapsamında gösterdiği deprem performansına göre seçilecek.

Yarışmada birinci olan üniversitenin ilgili bölümüne laboratuvar teçhizatı temini hedefiyle 50 bin TL para ödülü verilecek. Yarışma sonucunda 1. takım: 15 bin TL, 2. takım: 10 bin TL ve 3. takım 5 bin TL ödül kazanacak. Ayrıca yarışma kapsamında takımlar, En İyi Mimari, En İyi Deprem Performansı, En İyi İletişim Becerisi ve En İyi Sunum ile En İyi Yarışma Ruhu kategorilerinde de ödüllere sahip olacak.

Zorunlu deprem sigortasında teminat tutarı yükseltildi!