Emlak Terimleri

DASK hasar ihbarı nereye yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası’ndan faydalanabilmeniz için binanızın tamamen ya da kısmı olarak zarar görmüş olması fark etmiyor küçük hasarlar içinde tazminat talep edilebiliyor. Peki, DASK hasar ihbarı nereye yapılır?

DASK hasar ihbarı nereye yapılır?

DASK sigortası ile, depremin doğrudan neden olduğu maddi zararlar ile deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami (dev dalga) veya yer kaymasının sigortalı binalarda neden olacağı hasarlar (temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında meydana gelenler de dahil olmak üzere), sigorta bedeline kadar Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından teminat altına alınıyor.


587 sayılı Zorunlu Deprem sigortasına İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin ikinci maddesi hükmü gereğince kapsamda bulunan binalar şu şekilde ifade ediliyor;


• Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,

• 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler,

• Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler,

• Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler DASK sigortası kapsamında yer alıyor.


Bu sigortayı ancak sigorta kapsamında tarif edilen bağımsız bölümler ve binalar için sahipleri veya varsa faydalanma hakkına sahip kişiler yaptırmak zorunda oluyor. DASK sigortası yaptırması gereken ancak yaptırılmayan taşınmazlarım alım satım işlemleri gerçekleştirilemiyor. Peki, DASK hasar ihbarı nasıl yapılır?


İhbar noktalarından alınan bilgi ve yönlendirmelerle, hasarın tespit ve tazmini için gerekli işlemler hızlı şekilde uygulamaya alınıyor.


-ALO DASK 125

-DASK adına, Zorunlu Deprem Sigortası poliçesini düzenleyen Sigorta Şirketi ve/veya Acentesi.


Hasar ihbarında neler gerekir?

Zorunlu Deprem Sigortası’ndan faydalanabilmeniz için binanızın tamamen ya da kısmı olarak zarar görmüş olması fark etmiyor; küçük ya da büyük maddi zararlar için de tazminat talep edilebiliyor.


Depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olduğu maddi zararlarınızın, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde tazmini için gereken bilgi ve belgeler şöyle sıralanıyor:


Hasar Bildirimi (TC kimlik veya poliçe numarası ile)

Güncel Tapu Bilgisi

Hasar Yeri Açık Adresi (Eksper gönderimi ve değerlendirmesinin kolaylığı için)

Sigortalı Telefonu (Sabit ve/veya cep)

Ayrıca, sigortalı bina üzerinde Zorunlu Deprem Sigortası poliçesinin yanı sıra deprem teminatı içeren başka bir sigorta poliçesi de bulunuyorsa, bu konuda DASK'a bilgi verilmesi gerekiyor. 



Hasar ihbarı nereye yapılır?

Depremin gerçekleştiği andan itibaren en geç 15 iş günü içerisinde Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na veya sigorta poliçesini yaptırmış olduğu sigorta şirketine, bölge müdürlüklerine ve acentelerine hasar ihbarı yapılabiliyor.


Zorunlu deprem sigortası iptali!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com