Emlak Terimleri

DASK sigortası poliçesi nedir?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer alan bağımsız bölümlerin DASK sigortası yaptırması gerekiyor. DASK devlet tarafından zorunlu tutulıyor. Peki, DASK sigortası poliçesi nedir?

DASK sigortası poliçesi nedir?

Depremin meskenlerde neden olacağı maddi zararların tazmin edilmesi sağlayan sigorta türüne DASK sigortası deniyor. DASK sigortası ile  yaşamın deprem öncesindeki temel standartlarında devam edebilmesi amaçlanıyor. 


Zorunlu Deprem Sigortası, yaşadığınız binada depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamaya yönelik bir teminat sistemi olarak ifade ediliyor. 


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer alan bağımsız bölümler tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde "mesken" olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve işyeri olarak kullanılan bağımsız bölümler, doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giriyor. 


Bu sigortayı ancak sigorta kapsamında tarif edilen bağımsız bölümler ve binalar için sahipleri veya varsa faydalanma hakkına sahip kişilerin yaptırması gerekiyor.


Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, köy yerleşim alanlarında yapılan binalar, tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar, (fabrika ve işhanları gibi) 27 Aralık 1999 tarihinden sonra inşa edilmiş olan ancak ilgili mevzuat çercevesinde inşaat ruhsatı bulunmayan binalar Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına girmiyor. Peki, DASK sigortası poliçesi nedir?


Olası bir depremin meydana getirdiği zararların karşılanması ve normal hayata geri dönme süresinin daha hızlı olması için ödenmesi gereken sigorta olarak karşımıza çıkıyor. DASK poliçesi yıllık olarak düzenleniyor. Sürenin sona ermesi halinde tekrar DASK poliçesinin yenilenmesi gerekiyor. DASK poliçesi, kapsamına giren hasarların tadilatını karşılıyor.


Konutlara yapılması zorunlu olan DASK poliçesi için gerekli belgelerin temin edilip, söz konusu poliçeyi düzenleyen acenteye gitmek yeterli oluyor. 



DASK için gereken belgeler..

* Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu

* Sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası

* Sigortalanacak yerin açık adresi

* Tapu bilgileri 

* Binanın inşa yılı 

* Binanın yapı tarzı

* Binanın toplam kat sayısı

* Binanın hasar durumu 

* Meskenin  brüt yüzölçümü 

* Meskenin  kullanım şekli 


DASK yapılmazsa ne olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com