Dask yaptırırken nelere dikkat edilmeli?
Son zamanlarda zorunlu deprem sigortası yerine DASK kullanılıyor. Zorunlu deprem sigortası priminin poliçe düzenlendiği zaman yılda 1 kez olmak üzere peşin olarak ödeniyor. Peki, Dask yaptırırken nelere dikkat edilmeli?
Dask yaptırırken nelere dikkat edilmeli?
Kat Mülkiyeti Kanunu'nda DASK ile ilgili açıklamalara yer veriliyor. Kanun gereğince DASK, tapulu ev ve işyerleri ile bunlara ait meskenleri doğal afetlerle oluşabilecek hasarlara karşı sigortalayan sistem olarak karşımıza çıkıyor.
Ülkemizde yapıları depremin olasu zararlarından korumak için yaptırılması gereken DASK, devlet tarafından da zorunlu tutuluyor. Zorunlu deprem sigortası yıllık olarak düzenleniyor. Zorunlu deprem sigorta ücreti, konutun yer aldığı deprem bölgesine ve konutun yapısal özelliklerine göre belirleniyor.
Zorunlu deprem sigortası poliçesi sahiplerinden toplanan primler bir havuzda toplanıyor ve sadece deprem sonucu sigortalı konutlarda oluşan hasarların giderilmesi için kullanılıyor. Başka bir yere aktarılamıyor. Peki, Dask yaptırırken nelere dikkat edilmeli?
Dask sigortası yaptırırken vereceğiniz bilgilerin sigorta primlerinizi etkileyeceğini düşünerek, en doğru ve eksiksiz bilgiler verilmesi gerekiyor. Herhangi bir yanlış beyandan kaynaklanacak anlaşmazlıkta Doğal Afet Sigortalı Kurumu sorumluluk kabul etmiyor.
Ayrıca Dask sigortası yaptıracağınız meskenin tapusunun ve anlaşmanın bir fotokopisinin de sizde kalmasında fayda var. Bilgileri doldururken özellikle dikkat etmeniz gereken bölümler, binanızın yapı durumu ve hasarlı olup olmadığını doğru tespit edip, doğru beyan etmek olarak biliniyor. Yine konutunuzun metrekaresini yazarken brüt metrekarenin göz önüne alındığını unutmamak gerekiyor.
Dask poliçe bedeli nasıl belirlenir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com