05 / 05 / 2024

DASK'ın sigorta parası, Simavlı'yı memnun etmedi!

DASK'ın sigorta parası, Simavlı'yı memnun etmedi!

DASK, 5.9 'la sarsılan Simav 'da yaklaşık 500 sigortalısına 2 milyon TL tazminat ödedi. Ancak bu tazminat “Hasarımız çok daha büyük ” diyenbazı sigortalıları memnun etmedi



Kütahya 'da 19 Mayıs 'ta meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremin ardından yaraların sarılması için DASK devreye girdi. Kütahya 'da 6 bin 794 konut hasar gördü. Depremde hasar gören bin 100 zorunlu deprem sigortalı konuttan şu ana kadar yaklaşık 500 ‘üne DASK tarafından 2 milyon TL tazminat ödemesi yapıldı ve diğerlerinin çalışmaları devam ediyor. Ancak bu ödemeler sigortalıları tam olarak memnun etmedi. Birçok sigortalı hasarının ancak yarısını alabildiklerini iddia etti. Kütahya 'nın Simav ilçesinde yaşayan Oğusan Kaykancı, Ali Rıza çaltu ve Turgut Akbal deprem sonrası evlerinin durumunu ve iyileştirme çalışmalarını anlattı.

‘Deprem değil sigorta mağduruyuz '

* Oğusan Kaykancı: “Evimi geçen yıl 150 bin TL 'ye aldım. DASK 'a başvurarak sigorta yaptırdım ve 200 TL prim ödedim. Depremden sonra evimde sağlam duvar kalmadı. DASK 'tan gelen hasar tespit ekipleri yalnızca kolonlara bakarak iyi çıktığı için hafif hasarlı dediler. Artçı depremler devam ettiği için duvarlardaki çatlaklar da büyüdü. DASK bana 8 bin TL ödedi. Tamire bir hafta önce başladık hala da devam ediyor. Masraflar 20 bin TL 'yi buldu. Ben de cebimden 13 bin TL para ödüyorum. ”

‘İki arada bir derede kaldık '

* Ali Rıza çaltu: “15 ay önce üç katlı binama sigorta yaptırdım.Yıllık yaklaşık 650 TL prim ödedim. Bayındırlık 'tan gelen eksperler ve DASK eksperleri hafif hasarlı raporu verdiler. Bu raporun ardından kaymakamlığa gittim dilekçe verdim. Kolonlarda hasar olmadığı için hafif denildi ancak benim binamın merdivenleri yıkık, duvarları tekrar örülücek, evdeki mutfak dolabı gibi eşyalar kırıldı. Artçı depremler devam ettiği için hasar da büyüyor. DASK bana 19 bin 500 TL ödeme yaptı. Bir inşaat şirketiyle görüştüm masrafım ortalama 26 bin TL. İki arada bir derede kaldık. DASK bana masraflarını faturalandır ona göre karşılayayım derse büyük kolaylık olur ”.

Uygulama prosedüre uygun

* DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı eleştirilerin haksız olduğunu belirterek şunları söyledi: ”Zarar hasar eksperleri tarafından tespit ediliyor. Binanın piyasa rayiçlerine göre hesaplanan yeniden yapım maliyeti esas alınıyor. Ancak sigorta tazminatı, hiçbir durumda sigorta bedelinden fazla tutulmuyor. Ayrıca, Zorunlu Deprem Sigortası Genel şžartları gereği sigorta bedelinin yüzde 2 'si her bir hasarda muafiyet olarak uygulanıyor. Sigorta bedelinin yüzde 2 'sinin üzerinde olan tutar, tazminat ödemesi olarak sigortalıya ödeniyor. Zorunlu deprem sigortası ile insanlar küçük primlerle evlerini çok güzel teminat altına alabilirler. ”

DASK 'ı olmayana da karşılıksız 750 TL yardım

DASK tarafından hasarlı binalar için ödemeler yapılırken devlet de zarar gören evler için yardımda bulunuyor. Bu yardım yöntemlerini Simav Kaymakamı Yüksel Ünal şöyle anlattı: “Devlet tarafından, depremde konutları zarar görenlere projeler gerçekleştirildi. 15 gün önce başlayan bir uygulama ile az hasarlı konut sahiplerine 750 TL ödeniyor. Her pazartesi yapılan ödemelerde şimdiye kadar yaklaşık 750 kişiye yardım edildi ve uygulama devam ediyor. Bu ödenekler karşılıksız olarak sigortalı olana da olmayana da veriliyor. ”
Vatan/Betül ALMA


Geri Dön