Ekonomi

DASK’ta ödenen tazminat tutarı 6,5 milyar lirayı aştı! Hasar ihbarı nasıl yapılıyor? Tazminatlar hangi bankaya yatıyor?

Kahramanmaraş depremlerinin ardından konutları hasar gören veya yıkılan sigortalılara ödenen tazminat tutarı 6,5 milyar lirayı aştı. DASK yetkilileri 117 milyar liralık ödeme kapasitesine sahip olduklarını belirttiDASK’tan yapılan açıklamada, depremzedelerin yaralarını sarmak amacıyla ilk günden itibaren tüm güçleriyle çalıştıklarını ve ödemeleri hızla gerçekleştirdikleri belirtildi

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Kahramanmaraş depremlerinin ardından bugüne kadar gerçekleşen hasar ihbar sayısı ve ödenen tazminat tutarlarını açıkladı. DASK’tan yapılan açıklamada, depremzedelerin yaralarını sarmak amacıyla ilk günden itibaren tüm güçleriyle çalıştıklarını ve ödemeleri hızla gerçekleştirdikleri belirtildi.

DASK’ın yazılı açıklamasına göre, bugüne kadar ulaşan hasar ihbar sayısı 416 bin 21’e ulaşırken,   ödenen tazminat tutarı da 6 milyar 502 milyon lirayı geçti. 15 bin 10 kişi de avans talebinde bulundu.

Kurumun açıklamasında ayrıca Türk Reasürans’ın DASK’ın teknik işleticiliğini devraldığı 8 Ağustos 2020 tarihinden bu yana yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi. 22 Kasım 2022’de Ankara’da DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi’nin açıldığının belirtildiği raporda, teknolojik alt yapının yenilendiği, ihbar sistemlerinin, günün koşullarına cevap verebilecek hıza ulaşmasının sağlandığı kaydedildi.

DASK’tan yapılan açıklamaya göre, ana veri merkezi, deprem riskinin daha az olduğu Ankara bölgesine taşındı. 117 milyar liralık ödeme kapasitesine sahip olan DASK’ta daha önce 320 bin TL olan en yüksek teminat tutarı ise 640 bin TL’ye çıkarıldı.

125’DEN İHBAR YAPILABİLİYOR

DASK yetkilileri Kahramanmaraş depremlerinin ardından Ankara Olağanüstü Yönetim Merkezindeki ekipler ile birlikte tam kadro çalışmaları başlattıklarını belirterek Alo DASK 125, e-devlet ve web sitesi aracılığı ile kesintisiz şekilde hasar ihbarlarının alındığını bildirdi. Ayrıca yazılı açıklamada, diğer kamu kurumlarının yaptığı tespitler doğrultusunda bazen sigortalılardan ihbar gelmesini beklemeden de hasar süreçlerinin başlatılıp ödemelerin yapıldığı ifade edildi.

Yazılı açıklamada, Kahramanmaraş depreminden etkilenen bölgenin tamamına hizmet verebilmek amacıyla konteyner Dask İrtibat Ofislerinin de kurulduğu, şu anda Malatya, İskenderun, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Elazığ illerinde faaliyete başladığı kaydedildi

ÖDEMELER HANGİ BANKAYA YATIYOR?

Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartları çerçevesinde saptanan tazminat tutarları, sigortalılara kısa mesaj olarak cep telefonlarına iletiliyor. Hak sahipleri, cep telefonlarına kısa mesaj olarak gönderilen şifre ve vatandaşlık numaralarını kullanarak herhangi bir Vakıfbank şubesinden yapılan tazminat ödemesini alabiliyor.

KONUT SİGORTALARINDA İŞ BİRLİĞİ

Açıklamada, Zorunlu Deprem Sigortası teminat ödemelerinin yanı sıra ihtiyari konut sigortalarının da hızlı bir şekilde ödenmesi için ilgili kurumlar ile iş birliği yapıldığı belirtildi. Buna göre; DASK’ın hasar ödemeleri Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) tarafından adres UAVT bilgisi bazında ihtiyari konut sigortası ile eşleştiriliyor. Böylece sigorta şirketlerinin ihtiyari poliçe hasar süreçlerinde hızlı aksiyon alması sağlanıyor.