İmar

Datça Alavara Koyu’ndaki yapılaşmanın önünü açan karara yargıdan dur!

Yargı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan, Datça’nın en güzel koylarından doğa harikası Alavara Koyu’nun doğal sit derecesinin azaltılması ve yapılaşmasını sağlayan kararı için iptal dedi.

Yargı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan, Datça’nın en güzel koylarından doğa harikası Alavara Koyu’nun doğal sit derecesinin azaltılması ve yapılaşmasını sağlayan kararı için iptal dedi.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre; Bakanlık kararının alanda gelecekte yapılaşma baskısı yaratacağına dikkat çekilen kararda ekolojik dengenin etkileneceğine dikkat çekildi. 

Bakanlıkça, Muğla Datça Yarımadası’ndaki, doğal yaşamın devamlılığı ve biyolojik çeşitlilik açısından korunması gerekli yerlerden biri olan Alavara Koyu’nun sit derecesi azaltıldı. Doğal sit alanı olan koyda turizm tesisi inşa edilmesinin de önü açıldı. Kararın iptali talebiyle dava açan Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'nın dilekçesinde “kararın haksız ve hukuksuz olduğuna dikkat çekerek alanın doğal özellikleri ve koruma kullanma dengesinin hiçe sayılarak yapılaşmaya açılmasının amaçlandığı” ifadelerine yer verildi. 

‘EKOSİSTEME ZARAR VERİR’

Davayı görüşen Muğla İdare Mahkemesi bilirkişi raporuna atıf yaparak kararın alanda ekosisteme ve bitçi çeşitlerine zarar vereceğini dile getirdi. Mahkeme, bakanlığın kararının bölgenin ekolojik bütünlüğünün korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için uygun olmadığına vurgu yaptı. Kararda “Dava konusu bölgelerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının, alanın ekolojik-habitat parçalanmalarından korunmasıyla mümkün olabileceği ancak bu şekilde ekolojik koridorlar oluşarak enerji, madde ve biyoçeşitlilik alışverişin korunabileceği, bu nedenle dava konusu alanda alınan kararların, alanın ekolojik bütünlüğünün korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından uygun olmadığı belirtilmektedir” ifadeleri kullanıldı. 

‘ETKİ TARTIŞMASIZ’

Ayrıca bakanlığın kararının bölgede doğal ve kültürel bakımdan uyumu düşük yoğunlukta faaliyetlere, turizm ve toplu yerleşimlere izin verilmesine imkan sağlayacağına dikkat çekilen kararda özetle şunlar söylendi:

“Bölge doğal yapısı itibarıyla korunması gereken alan olduğundan, bu alandaki doğal çevrenin yaşanabilir ve sürdürülebilir biçimde korunabilmesi amacıyla doğal kaynak değerlerinin koruma-kullanma dengesi içerisinde ele alınması gerektiği, bölgenin kıyı alanları da dahil olmak üzere büyük bölümünün sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları olarak tescil edilmesinin ileriki süreçlerde bölgede yapılaşma baskısı yaratacağı ve ekolojik dengenin bu sebeple ciddi biçimde etkileneceği de tartışmasızdır.”

Marmaris Kumlubük’ün imar izni kaldırıldı mı?

Mahkeme, bakanlığın kararının oybirliğiyle iptal edilmesine karar verdi.