Genel

David Cameron'dan konut için Tracey Emin'e bizzat sipariş!

Günümüzün Andy Warhol'u sayılan Tracey Emin, İngiltere Başbakanı David Cameron tarafından Downing Street 10 Numara'ya neonlardan oluşan bir enstalasyon hazırlaması için davet edildi

İngiltere'ye göçen Kuzey Kıbrıslı Türk babanın kızı Tracey Kerime Emin, sanat dünyasının çılgın ve haşarı çocuğu... İngiltere'nin en popüler modern sanatçılarından biri. İngiltere Başbakanı David Cameron, "En beğendiniz modern sanatçı kim" diye sorulunca onun adını söylüyor. Hatta Cameron'un Resmi Konut'a bizzat eser sipariş ettiği tek modern sanatçı Emin... Sokak kültürüyle yetişip olgunluk döneminde bürokrasi ve kraliyet çevresine geçiş yapan Emin, günümüzün Andy Warhol'u olarak görülüyor. Cameron iki yıl önce bir röportajında Emin'in eserlerine bayıldığını söylemişti. Emin, yıllarca karşısında durduğu Muhafazakâr Parti'den bu önemli hayranının açıklamasına şaşırmış olmalı. Cameron başbakan olduktan sonra, Emin'i ocak ayında Downing Street 10 Numara'ya davet etmiş ve "İşte tam burası." diyerek, Emin'den Resmi Konut için hazırlamasını istediği neon enstalasyonunun yerini göstermiş. Ancak İngiltere'nin sanat dünyasının haşarı ve çılgın kadın sanatçısı Emin'in yine bir "çılgınlık" yapmasından endişelenenler yok değil. Dikişten heykele, çizimden videoya, enstalasyondan fotoğraf ve resimlere pek çok materyal ve tarzda çalışan Emin'in en ünlü eserleri, tartışmalara yol açan cinsel içerikli "Yatağım" ve "Yattığım Herkes". Ya Emin, resmi konut için aldığı siparişte de marjinal tarafını konuşturursa Fakat Emin, görevin ciddiyetinin farkında. Eserinin siyasi bakımdan hassaslıkla hazırlanmış bir mesaj içereceği, korkulduğu üzere taşkınlık yapmayacağı konusunda güvence vererek gönüllere su serpti.

HERKES PEŞİNDE

İngiliz sanat menajeri Jay Jopling ile birlikte çalışan Tracey Emin'in sanat dünyasındaki başarısı Kraliyet'in de ilgisini çekiyor. Emin, 9 Haziran'da Kensington Sarayı'nda düzenlenen, Prens William ve Cambridge Düşesi'nin de evli olarak katıldığı ilk davette, Kevin Spacey ve mimar- heykeltıraş Anish Kapoor'un yanı sıra davetli ender sanatçılardan biri oldu. Emin'e ikinci büyük rolü ise geçtiğimiz günlerde İngiltere Olimpiyat Komitesi verdi. Kendisi gibi Türk asıllı olan Londra'nın Belediye Başkanı Boris Johnson'ı destekleyen Emin, başkentin en büyük projesi olan 2012 Londra Olimpiyatları'nın posterlerini tasarlayacak. Çizeceği posterler, önümüzdeki yıl Londra'daki tüm billboardları süsleyecek.

CAMERON'IN EN BEĞENDİĞİ MODERN SANATÇI

İngiltere Başbakanı David Cameron, Kadınlar Günü dolayısıyla resmi konutunda Tracey Emin'i de ağırladı. Cameron ve eşi Samatha, Londra Downing Street 10 Numara'daki resmi konutta Emin'in hazırlanacağı neonu sergileyecek. Türk asıllı sanatçının bu yıl eserinin, konutun eski bina kısmında sergilenmesi düşünülüyor.

ONUN İŞİ PROVOKASYON VE MUZIRLIK

Önce moda, ardından matbaacılık, son olarak da Londra Kraliyet Akademisi'nde sanat okuyan 48 yaşındaki Tracey Emin; asi, protest kişiliğini eserlerine yansıtıyor. Sanatçının çoğu kez uçarı ve muzır bulunan tarzı nedeniyle, sergilerine bazen +16 yaş sınırı koyuluyor. Sanatçının sevgilisinden ayrıldığı bunalımlı bir döneminde yarattığı en ünlü eseri "Yatağım", 1999'da Londra'daki ünlü Tate Galerisi'nde sergilenmiş, büyük sansasyon yaratmıştı. Üzerinde çamaşırlar ve bazı kadın malzemeleri bulunan dağınık yatağın hemen dibinde terlik ve bazı kirli kişisel eşyalardan oluşan eser, ona "Çılgın kadın" lakabının takılmasına neden oldu. Sergiyi izlemeye gelen bir kadınsa dağınık yatağı ve çevresindeki kirli malzemeleri toplayarak, eseri "bozma" girişiminde bulundu.

BABASI KUZEY KIBRIS'TAN GÖÇ ETTİ

Tracey Emin'in babası Enver Emin Kuzey Kıbrıs'tan 1940'larda İngiltere'ye göç etmiş. Ülkenin güneydoğusundaki Kent bölgesinde, şirin bir sahil kasabası olan Margate'te doğan Emin'in aile yaşamı ve gençlik yılları renkli ve biraz da sorunlu geçmiş. Emin'in babası, Londralı bir kadınla evli olmasına rağmen, annesi Pam ile birlikte yaşamış. Emin'in Paul isimli ikiz erkek kardeşi var. Ancak babasının yaşamının iki ev arasında geçmesi, onun çocukluğuna dair kötü bir anı. Emin'in en mutlu hatıralarından biriyse, 4 yaşındayken ailesiyle birlikte arabayla Türkiye'ye yaptığı yolculuk. Babası, çocukluğunun geçtiği Margate'te bir otel açarak her iki ailesine de lüks bir yaşam sunmuş. Ancak işler Emin 7 yaşındayken kötü gitmiş, aile batmış.

KOLEKSİYONCULARI MADONNA, ELTON JOHN, GEORGE MICHAEL

Londra'daki sosyal yaşamın aranılan isimlerinden biri olan Tracey Emin'in koleksiyoncuları arasında Madonna, Elton John, George Michael, David Bowie, Jerry Hall, Naomi Campbell, Orlando Bloom, Kate Moss ve Rolling Stones'un efsanevi üyesi Ronnie Wood bulunuyor. Madonna'nın, "Çok zeki ve yaralı bir kadın... Provokatif ama söyleyecek bir şeyleri var" diye tanımladığı Emin, George Michael ve Kate Moss için özel neon ışıkları tasarlamış.

Şule Güner / SABAH