Kentsel Dönüşüm

Dayanıklı binalar ve yeni bir altyapının çözümü kentsel dönüşüm!

Daha dayanaklı binalar için kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken ARI Şehircilik İnşaat Danışmanlık 7 bini aşkın konut ve işyerinin dönüşümü için 160 bin uzlaşma görüşmesi yaptığını açıkladı. İşte detaylar...9 olarak ölçülen deprem, olası Marmara depremi başta olmak üzere doğal afetlere karşı bir uyarı niteliğine dikkat çekiyor

Geçen haftalarda Düzce’de meydana gelen ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 5.9 olarak ölçülen deprem, olası Marmara depremi başta olmak üzere doğal afetlere karşı bir uyarı niteliğine dikkat çekiyor. Bu kapsamda daha çok altyapı yatırımı yapılması ve konutların kentsel dönüşüm ihtiyacının karşılaştırılması gerektiğine dikkat çeken ARI Şehircilik İnşaat Danışmanlık ise 7 bini aşkın konut ve işyerinin dönüşümü için 160 bin uzlaşma görüşmesi yaptığına dikkat çekti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan açıklamaya göre herhangi bir depremin yol açabileceği kayıpların önüne geçmek üzere Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm projeleri hızlandırılıyor. Böylece Türkiye genelinde 24 milyon vatandaşın depreme dayanıklı konutlarda oturduğu belirtilirken, şu ana kadar 81 ilde 3 milyon 200 bin konut yenilendi ve 6.6 milyon ev ve işyerinin de denetimleri sona erdi. 922 ilçede 250 bin konutun dönüşümü ise hala devam ediyor.

Kentsel dönüşümün, yapı stokunu çalışmaları devam ederken diğer yandan kentlerimizdeki yaşam kalitesini artırarak ekonomiye olumlu katkılar sunulabilecek bir uygulama olduğuna değinen ARI Şehircilik İnşaat Danışmanlık Kurucusu ve KENTSEV Vakfı Kurucu Üyesi Şehir Plancısı Murat Ayan, konuya ilişkin "Kentsel dönüşüm, sadece binaların yenilenmesi olarak görülmemelidir. Çünkü kentsel dönüşüm, yapıları afetlere karşı daha dayanıklı hale getirirken, aynı zamanda kentsel altyapının düzenlenmesini, kamusal hizmetlerden en iyi şekilde faydalanılmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra mevcut yaşam kalitemizi artırmak için değişime kapı aralıyor" değerlendirmesinde bulundu.

KENT NÜFUSUNUN DÜNYA NÜFUSUNA ORANI 2030'A KADAR YÜZDE 60'A ÇIKACAK!

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi’nin raporuna göre, dünyada kırsal kesimden kentlere göç, 2050 yılına kadar artarak devam edecek. Bu zamana kadar kent nüfusuna 2,5 milyar kişi daha eklenecek. Bugün kentlerde yaşayanların dünya nüfusuna oranı yüzde 55 iken, bu oran 2030’a kadar yüzde 60’a çıkacak. 2050’de ise yüzde 68’e ulaşacak. Türkiye'de de oluşmaya başlayan bu tablonun artan kent nüfusuna bağlı olarak, daha fazla altyapı yatırımı yapılması ve konut ihtiyacının giderilmesi anlamına geldiğini belirten ARI Şehircilik İnşaat Danışmanlık Kurucusu ve KENTSEV Vakfı Kurucu Üyesi Şehir Plancısı Murat Ayan, kentlerin artan nüfus karşısında daha yenilikçi altyapı hizmetleriyle akıllı hale getirilmesi gerektiğini ve özellikle afetler gibi beklenmedik durumlarda hazırlıklı olmasını sağlayabilecek bir plana ihtiyaç olduğunu söyledi.

“FİNANSAL DESTEK SAĞLAMAYAN BÖLGELER, AFETLERE KARŞI HALEN RİSKLİ!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ve belediyelerin hazırlamış olduğu master planları ve kentsel dönüşüm strateji belgelerinin bu kapsamda büyük bir önem taşıdığınına dikkat çeken Murat Ayan, ihtiyacın ne olduğunu ve öncelikli alanların hangi bölgeler olduğunu doğru bir şekilde belirleyerek, bu alanlar başta olmak üzere uygulanabilir bir modelle kentlerimizi afetlere karşı dayanıklı kılmak, yaşam kalitesini artırmak mümkün olduğunu kaydetti. Ayan, "Finansal sebeplerle yenilenmenin zor olduğu alanlarda riskler henüz ortadan kalkmamış olsa da, özel sektörün kâr beklentisi ile süreç ilerlemiyor veya başlayamıyor. Bu tür bölgelerde devletin belirli teşvik ve finansal destek paketi vermesi kritik bir unsur olarak karşımıza çıkıyor" şeklinde konuştu.

"İŞBİRLİĞİNİN KUVVETLENDİRİLMESİ GEREKİYOR!

Konuya ilişkin önerilerde bulunan Murat Ayan, ülke genelinde afetlere karşı mücadele kapsamında kentleri yeniden yapılandırma konusunda kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör işbirliğinin kuvvetlendirilmesi ve vatandaşların bu konuda daha da hassas davranmaları gerek"ğinin altını çizdi. Ayan, sözlerine şu şekilde devanm etti: Kamu eliyle yapılan projelerdeki finansal destek ve indirimlerin, özel sektörün proje üretmesi için belirli kriterler karşılığında oluşturulması gerekiyor. Bu sayede hem kamunun üzerinden büyük bir yük kalkmış olacak hem de finansal destek alan özel sektör dönüşümün yürütülmesi konusunda daha etkin yol alacak."

160 BİN UZMANLA GÖRÜŞME YAPILDI!

ARI Şehircilik İnşaat Danışmanlık Kurucusu ve KENTSEV Vakfı Kurucu Üyesi Şehir Plancısı Murat Ayan, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Biz de firma olarak bu süreçte kamu yararının doğru paylaşılması doğrultusunda hareket ediyoruz. Kentsel dönüşüm yapılacak alanlarda faaliyet gösteren ilgili kurumlar, sivil toplum örgütleri, yerel aktörler ve orada yaşayan halkla iletişime geçerek mevcut ihtiyaçları belirliyoruz. Bölgesel olarak belirlenen ihtiyaçları göz önünde bulundurarak katma değerin de en adil ve faydalı biçimde dağıtılmasını sağlıyoruz. Kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar sel ve yangın bölgeleri de dahil olmak üzere toplamda 4.700 hektarlık 20’den fazla alanda 7000 aşkın konut ve işyeri için 160 bine yakın uzlaşma görüşmesi gerçekleştirdik. 4.200 bağımsız birimin dönüşümü için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

TOKİ'nin yeni takvimi belli oldu! Peş peşe çekilecek 12-19 Aralık 2022 TOKİ kura çekimi hangi illeri kapsıyor?

Ehliyet fiyatlarına dev zam geldi mi? 2023'te ehliyet almanın maliyeti ne kadar? İşte 2023 ehliyet fiyat listesi

Ehliyet affı çıktı mı? 2023 yılı ehliyet affı ne zaman çıkacak? Ehliyet affı ne demek?