25 / 08 / 2024

DD Mortgage'tan arkadaşlara ortak konut kredisi

DD Mortgage'tan arkadaşlara ortak konut kredisi

Konut yatırımcısı, krizde riskini paylaşmak için 'ortaklaşa krediye' yöneldi



Bu yöndeki talebin artması üzerine DD Mortgage, ilk kez 'akraba olmayan' tüketicilerin de biraraya gelerek kredi başvurusu yapmasına imkan verecek sistemi geliştirdi

Ortak sayısının da '4 kişiye' kadar çıkarıldığı bu ilk uygulama, alım gücü ve kredibiliteyi artırarak 15 yıla varan vadelerle kredi alınabilmesine imkan verecek. Şirketin 20 farklı kredi modelinde uygulanacak kampanya, ilk ev alımında da kolaylık sağlayacak

Krizde konut yatırımcılarının daha fazla kişiyle ortak olarak kredi çekmeyi talep etmeye başlaması, konut finansman kuruluşu DD Mortgage'ı harekete geçirdi. Şirketin başlattığı yeni kampanyaya göre, artık sadece evli ya da kan bağı olan akrabalar değil, arkadaşlar da biraraya gelerek ortaklaşa kredi başvurusu yapabilecek. Üstelik ortak sayısı 2'den 4 kişiye kadar da çıkarılabilecek. Bu yeni uygulamanın alım gücü ve kredibiliteyi artıracağını söyleyen DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, "Müşterilerimiz, konutları bir ya da daha fazla ortakla alarak yatırım yapmanın daha elverişli olacağını, bu tip bir ürünümüz olup olmadığını sormaya başladı. Diğer bankalarda ortaklarda genellikle evli olma ya da kan bağı olması zorunluluğu bulunmakta iken, biz arkadaşları ile de kredi kullanabilecekleri bir sistem kuruyoruz. Genellikle uygulama 2 ortak ile yapılmakta ancak biz 4 ortağa kadar çıkabileceklerini belirtiyoruz. Ayrıca 20 değişik kredi modelimizde bunu uygulayacağız" dedi. "Bir elin nesi var, iki elin evi var" adındaki kampanyanın ağırlıkla yatırım amaçlı konut alımlarında kullanılacağını söyleyen Aysan, hizmetin ilk ev alımında da yararlı olabileceğinin ve tüketicilerin 15 yıla varan vadeler ile kredilerini kullanabileceğinin altını çizdi.

Prosedür aynı, ek belge yok

Uygulamada tek bir hesap ve tek bir borç olacağını hatırlatan Aysan, kredi başvurusu ve ödeme prosedürlerinin tıpkı tek bir kişinin başvurusundaki gibi olduğunu, normal başvuru sürecindeki belgeler dışında hiçbir ek belge gerektirmediğini kaydetti. Şubat ayı sonuna kadar en az 300 adet başvuru beklediklerini söyleyen Aysan, "Ortaklaşa kullanılacak kredilerde ve diğer başvurularda olduğu gibi, şube ya da genel müdürlüğümüze bizzat yapılacak eksiksiz başvurular da 3 saat içerisinde sonuçlandırılıyor. 31 Ocak tarihine kadar başvuru yapan müşterilerimizin ilk yıl DASK sigortası da DD Mortgage'tan hediye olacak" diye konuştu.

DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, faiz oranlarının hızlı düşüşlerle 60 ayda aylık yüzde 0.92-0.95, 120 aya kadar ise 1.02-1.09 arasına kadar düştüğü 2009 yılının son çeyreğinde, konut kredisi kullanımında tüm zamanların rekorunun kırıldığını açıkladı. Aysan, "2008 yılı sonunda ödenmekte olan 1.872 TL taksitle 100 bin TL kredi kullanılabilirken, şimdi yaklaşık 130 bin TL kredi kullanılabiliyor. Bu değişim kabaca yüzde 25 nispetinde bir alım gücü artışı anlamına geliyor. Resmi rakamlar Mart'ta açıklanacak ancak 2009'un son çeyreğinde 9 milyar TL'lik kredi kullanıldığını öngörüyoruz. Bunun yarısı yeniden finansmandan kaynaklandı. 2009'un toplamında ise kullandırılan kredi tutarı böylece 2006'daki 15.6 milyar TL'lik seviyeyi bile aşarak 21.5 milyar TL'ye yükseldi" diye konuştu.

25 milyar TL'ye çıkacak

Faiz ve fiyatların bu yıl talebi kısacak ölçüde artmayacağını söyleyen Aysan, 2010'da yeni bir rekor beklediklerini ifade ederek "300 bin yeni müşteriyle 24-25 milyar TL yeni konut kredisi kullanılmasını bekliyoruz" dedi. Aysan, konut kredisi stoğunun 2009 sonunda 42.6 milyar TL olduğunu, bu rakamın yüzde 40'ının İstanbul'da, kalan tutarın ağırlıklı olarak Ankara, İzmir, Antalya gibi 8 ilde bulunduğunu sözlerine ekledi.

Pazar payını 3'e katlayıp  Ankara  ve İzmir'de de açılacağız

2008'in ikinci yarısından sonra İstanbul'da kurulmuş olmalarına rağmen tek bir ofisle, şube başına kullandırılan kredide 800 şubesi olan bankaları geride bıraktıklarını söyleyen Murat Aysan, 2009 yılında 1.000'e yakın müşteriye 102 milyon TL kredi verdiklerini, son çeyrekte ise toplam kredi stok rakamını yüzde 34 büyüttüklerini kaydetti. İstanbul'da 1 yılda pazardan yüzde 0.48'lik pay aldıklarını, bu yıl bunu 3'e katlayacaklarını belirten Aysan, Ankara ve İzmir'de de şube açma kararı aldıklarını açıkladı.

Kredini online kapat ipoteği kaldıran mektup 48 saatte gelsin

Sık öde-az öde, 'taksit birleştirme', eve nakit kredisi' gibi 20'nin üzerinde farklı ödeme modeliyle tanınan konut finansman kuruluşu DD Mortgage, sektörde ilk olacak internet uygulamalarına yer veriyor. Bu kapsamda internetten kredi başvurusu yapan tüketiciler, başvurularının hangi departmanda ve ne aşamada olduğunu, ne zaman cevap alacağını öğrenebiliyor. Sistemde müşteriler, ödeme günlerini değiştirdiklerinde, ara ödeme miktarlarıyla oynadıklarında nasıl bir tabloyla karşılaşacaklarını anında öğreniyor. Örneğin internetten kredisini kapatma talimatı veren müşteriler, ipoteğinin kaldırılacağına dair mektubu 48 saat içinde alıyor. DD Mortgage'ta kredi kullandırım sonrası hizmeti veren özel bir ekip bulunuyor.
Nihal Yuvacan/Vatan

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

DD Mortgage'tan kredide ortaklık açılımı

DD Mortgage, ortaklık yoluyla konut sahibi olmak isteyenler için farklı seçenekler sunuyor.
Geliştirdiği model çerçevesinde ortaklık yoluyla ev almak isteyen herkese 'ortak ev ortak kredi' konseptinde yeni seçenekler sunan DD Mortgage, aileden ya da arkadaşlardan herhangi birisiyle ortaklık yapma şansı sunuyor. DD Mortgage'den yapılan açıklamaya göre, bu konsept çerçevesinde evi ortak almak isteyenlere 20'nin üzerinde kredi seçeneği sunuluyor. Bu çerçevede, ürünlerden kişisel tercihlere bağlı olarak uygun olanını seçme ve  rekabetçi faiz oranları ile 15 yıla varan vadeleri ortakla birlikte kullanma imkanını geliştiren şirket, kampanya dahilinde 31 Ocak tarihine kadar başvuruda bulunanlara, ilk yıl DASK Sigortası da hediye ediyor.

Ayrıca, şirketin internet sitesinde 'tıklayın, biz sizi arayalım'  formunu dolduranları banka kendi müşteri temsilcisiyle arayarak konuyu  konuşma imkânı tanıyor.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön