01 / 01 / 2025

Dededen toruna direkt miras kalır mı? Miras paylaşımında merak edilenler...

Dededen toruna direkt miras kalır mı? Miras paylaşımında merak edilenler...

Günümüzde miras paylaşımlarında uygulamanın nasıl yapılacağı çoğu vatandaş arasında merak ediliyor. Son zamanlarda dededen toruna miras kalması ile ilgili yasal uygulamlar nedir? İşte haberin aytıntıları...



Miras paylaşım konusu oldukça sıkıntılı bir süreci beraberinde getirmekte. Buna göre ailelerin içinde miras sebebi ile çok büyük anlaşmazlıklar olabiliyor. Miras hukuku tarafından açıklanan kurallar ile miras aileler paylaştırılmakta. Fakat klasik miras olayında paylaşımlarında yapılan uygulamanın nasıl olabileceğini de herkes biliyor. Ancak bu durum dededen toruna miras kalması gibi bir durum olması dahilinde ise uygulamanın nasıl ilerleyeceği bilinmemekte.

Dededen toruna direkt miras kalır mı? Miras paylaşımında merak edilenler...

DEDEDEN MİRAS NASIL KALIR?

Bu durumda dededen toruna miras kalması için bazı durumların da gerçekleşmesi gerekmekte. Normal koşullarda torun dedenin direkt yasal mirasçısı olmuyor ancak bazı şartlarda dedenin direkt yasal mirasçısı torun almaktadır.

usakgundem.com'da yer alana habere göre; Mirasçılıkta alt soyun büyük bir önemi bulunmakta. Buna göre miras hukuku alt soy üzerine kurulmuş. Bu durumda bir kişinin mirasçısı çocuklarıdır. Çocukların da mirasçısı onların çocukları şeklindedir. Bazen olan bir durum anne veya baba eğer arada yoksa o zaman da dededen toruna miras kalabiliyor. Bir torun olarak tanımlanan kişinin anne ve babası sağ değilse o zaman miras hakkı toruna geçiyor. Dedenin mirası paylaşılacaksa anne ve baba adına mirasçılık hakkını onların çocukları kullanırlar. Bu kapsamda torun amcaları, halaları, dayıları ve teyzeleri ile miras paylaşabilir. Bunun ön koşulu ise ebeveynlerin hayatta olmamasıdır.

Dededen toruna miras kalımında çok özel bir uygulama da olmaktır. Bir kişi babasının veya annesinin mirasını reddedebilir. Bu durumda miras payı ortadan kalkmayacaktır. Buna göre miras hakkı mirası reddedenin çocuklarına yani dedenin torununa geçer. Bu durumda torun direkt mirasçı olmuş olacaktır.

Dededen toruna miras kalmasının bir yolu da vasiyet olabilir. Dede sağken mal varlığından toruna miras bırakabilir. Bu bir vasiyetname ile belge haline getirilir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken ise toruna bırakılacak olan bir kısım saklı paylı mirasçıların saklı payları içerisinde olmamalıdır.

Veraset beyanı nedir? Veraset ve intikal vergisi ne anlama gelir?

Miras kalanlar bunu yaparsanız tek kuruş pay alamayacaksınız! Arsa, tarla, ev, araba her şey elinizden kayıp gidecek...


Geri Dön