Emlak Terimleri

Değer artış kazancı vergisi 2022 ne zaman ödenir?

Gayrimenkulünü elden çıkaran mal sahipleri belli koşullarda vergilendiriliyor. Geçtiğimiz sene gayrimenkulünü satanlar bu yıl vergi ödeyebilir. Peki, değer artış kazancı vergisi 2022 ne zaman ödenir? Değer artış kazancı vergisini taşınmazını satan herkes ödemiyor

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılması vergi konusunu oluşturabiliyor. Değer artış kazancı vergisini taşınmazını satan herkes ödemiyor. Kanunun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için vergi ödemesi yapılıyor. 

Buna göre taşınmaz malını 5 sene içerisinde elden çıkaran kimseler bir sonraki sene içerisinde değer artış kazancı vergisi ödemek ile mükellef oluyor.

Elden çıkarma; kanunda belirtilen mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade ediyor. 

Dolayısı ile 5 yıl içinde satın aldığı taşınmazı 2021'de satan kimseler 2022 yılı değer artış kazancı vergisi mükellefi oluyor. Peki, değer artış kazancı vergisi 2022 ne zaman ödenir?

DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ İSTİSNASI 2022

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 317 Seri No.lu Genel Tebliği ile 2022 yılı için 25.000 TL, 2021 yılı için 313 Seri No.lu Genel Tebliği ile 19.000 TL olarak belirlendi.

Tespit edilen istisnadan yüksek geliri olan vatandaşların öncelikle değer artış kazancı için beyanname vermeleri gerekiyor. Değer artış kazancı beyannamesi, vergi dairesine veriliyor. Başvuru sonucunun takibi ve ödemeler ise GİB mobil uygulaması ve internet sayfası (http://ivd.gib.gov.tr) üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

BEYANNAMENİN VERİLME ZAMANI VE ŞEKLİ 

Gelir Vergisi Kanunu’nun 85 inci maddesine göre mükellefler, yedi gelir unsuruna ilişkin kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratları için bu kanunda aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname verirler. Bu kanuna göre beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanması zorunludur. 

İstisna haddi içinde kalan değer artışı kazançları ve arızi kazançlar için beyanname verilmesine gerek bulunmamaktadır. 

Beyannamede gösterilen gelire dahil kazanç ve iratlardan Gelir Vergisi Kanunu’na göre kesilmiş bulunan vergiler, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilir, mahsubu yapılan miktar gelir vergisinden fazla olursa aradaki fark vergi dairesince mükellefe bildirilir ve mükellefin tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde müracaatı üzerine kendisine red ve iade edilir.
 

DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri senede iki eşit taksitte yapılabiliyor. İlk taksit ödemeleri 1-31 Mart 2022 tarihlerinde, ikinci taksit ödemeleri ise 1-31 Temmuz 2022 tarihlerinde yapılabilecek.

Memleketi terk ve ölüm gibi mükellefiyetin kalkmasını gerektiren durumlarda, beyan üzerine tarh edilen vergiler beyanname verme süreleri içinde ödenecektir. Münferit beyanname ile bildirilen kazançların vergisi, beyanname verme süresi içinde vergi dairesine ödenir. Verginizi Başkanlığına ait www.gib.gov.tr internet adresinde yer alan anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden ödeyebilirsiniz.

Kira vergi beyannamesi nasıl verilir 2022?

Kira gelir vergisinden indirilecek giderler 2022!

TC ile emlak vergisi ödeme nasıl yapılır?