Emlak Terimleri

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 17 gün!

Değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. İkinci taksit dönemi devam eden değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 17 gün..

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 17 gün!

Değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Bu kanun gereğince gayrimenkul sahipleri taşınmazlarını sattıktan sonra elde ettikleri kazanç için bu vergiyi ödüyor.


Değer artış kazancı vergisinde vergilendirme sürecinde bazı kıstaslar uygulanıyor. Gayrimenkulünü elden çıkaran herkes değil, belli bir süre içerisinde satan kimseler vergiyi ödemek ile sorumlu oluyor.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendiriliyor. Buna göre 5 yıl geçtikten sonra satılan taşınmazlar vergiye konu olmuyor.


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” deniliyor. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunmaktadır.


Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;

- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler,

- Ödenen vergi ve harçlar.


Maliyet bedelinin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınacaktır. 


Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksitleri Mart ayında ödenen değer artış kazancı vergisi ikinci taksit ödemeleri için son 17 gün bulunuyor.



Değer artış kazancı vergisini kimler ödemez?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com