Değer artış kazancı vergisi ticari kazanç ayrımı!
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında bazı vergisel yükümlülükler bulunuyor. Söz konusu değer artış kazancı vergi ödemesi nasıl tespit edilir? İşte değer artış kazancı vergisi ticari kazanç ayrımı...
Değer artış kazancı vergisi ticari kazanç ayrımı!
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında bazı vergisel yükümlülükler bulunuyor. Taşınmaz malın elden çıkarıldığı tarih, sahip olunan süre ve satış amacı gibi unsurlar satış için ödenecek vergi türünü belirliyor.
Gayrimenkulün ticari organizasyon dahilinde satılması halinde ödenecek vergi, ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor. Böyle bir amaç güdülmeden yapılan gayrimenkul satışı, değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor.
Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.
Değer artışı kazancında vergilendirilecek kazanca, "safi değer artışı" deniyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor.
Hasılatın ayın veya menfaat olarak sağlanan kısmının tutarı, VUK''un değerleme ile ilgili hükümlerine göre tayin olunuyor.
Maliyet bedelinin mükelleflerce tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; VUK hükümlerine göre, takdir komisyonlarınca tespit edilecek bedel, kazancı bilanço veya işletme hesabı esasına göre tespit edilen işletmelerde ise son bilançoda veya envanter kayıtlarında gösterilen değer esas alınır.
Menkul kıymetlerin elden çıkarılmasında, iktisap bedelinin tevsik edilememesi halinde VUK''un 266. maddesinde yazılı itibari değer iktisap bedeli olarak kabul edilir.
Değer artış vergisi örneği:
Bayan (C), 08.04.2006 tarihinde satın almış olduğu bir konutu 17.05.2013 tarihinde satmış ve 100.000 TL kazanç elde etmiştir.
Buna göre, Bayan (C) konutu 01.01.2007 öncesinde satın aldığı ve alış tarihinden itibaren dört tam yıl geçtikten sonra sattığı için elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir. Bayan (C), konutunu alış tarihinden itibaren dört tam yıl geçmeden (08.04.2010 tarihine kadar) satmış olsaydı elde ettiği kazanç değer artış kazancı olarak vergiye tabi olacaktır.